Alina Mungiu-Pippidi: Cincinalul la reforme în cinci paragrafe

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi este preşedintele Societăţii Academice din România (SAR)
Alina Mungiu-Pippidi este preşedintele Societăţii Academice din România (SAR)

Sunt la Bruxelles, şi e greva transportatorilor, şi am de vorbit trei ore la Comisie aşa că o să fiu scurtă că o să imi ia două ore să ajung acolo pe jos. E doar un semnal referitor la consultările pe teme electorale şi triumfalismul uşor, dar de netăgăduit, care se degajă din discuţiile de la Cotroceni, plus voturile majorităţii parlamentare.

Are aerul că totul merge bine şi ne facem planul la reforme. Peste vreun an presimt că raportăm că s-a făcut reforma clasei politice şi că putem închide şi acest capitol. Mai uşor, şi pe rând:

1. Mult aplaudatul partid cu trei membri nu e calea de a deschide politica, de asta a fost adoptat fără probleme. Politica este despre agregare, nu despre dezagregare. La ora asta deja s-au alocat bugetele la partidele mari de înscris partide diversioniste mici care să le înece pe alea alternative, încă dinainte de a apărea. Dacă partidele voiau în mod real să deschidă politica, atunci renunţau complet la pragul pentru consilii locale şi judeţene, ceea ce ar fi permis multor oameni neînregimentaţi cu notoritate locală să spargă cartelurile din aceste adunări de redistribuire informală şi preferenţială a resurselor publice.

2. Orice reformă care reduce reprezentativitatea e proastă, aşa că nu am de ce să aplaud primarii într-un singur tur de scrutin sau alegerea indirectă a preşedintelui de Consiliu Judeţean. Dacă vrem să lovim în baronii locali, calea nu e de a-i face mai puţin reprezentativi şi mai departe de popor, dimpotrivă.

3. Orice reformă constituţională prin consensul unei majorităţi care îşi apără cu greu colegii să nu intre în puşcărie e una care nu ne trebuie. Lasă că ne descurcăm şi fără să schimbăm Constituţia.

4. Partidele dacă vor să ne arate că s-au reformat să mai lase planul cincinal la legi care rămân pe hârtie şi să îşi publice online cheltuielile, ca şi bazele de date cu experţii lor, pe domenii, ca să ştim cine ne va guverna pe viitor. Vedeţi o listă de experţi ca exemplu pe site-ul SAR. Nu sunt experţii SAR, ci toţi experţii în politici publice care au publicat teze de masterat sau doctorat în domeniu, care au vrut să se înscrie acolo (www.sar.org.ro). Vreau să văd asta şi la liberali, şi la social-democraţi, sub titlul Antreprenori de succes în PNL”, sau “Profesori de succes din PNL”, sau “Olimpicii PSD”, aţi prins ideea.

5. În celebra chestiune cu reforma votului poate terminăm de informatizat evidenţa populaţiei ca să nu mai aud oamenii politici bătând câmpii cu votul electronic când nu ştim nici în ţară câţi votanţi sunt, câţi au computer şi ce adrese au, ca să le trimitem software-ul de vot securizat, când om avea unul. Care mai zice de vot electronic luaţi-i zece puncte, că ori nu ştie ce vorbeşte, ori ne sfidează.

Puteţi comenta acest articol pe Romaniacurata.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite