Alina Mungiu-Pippidi: De ce Klaus nu învaţă de la Angela Merkel?

Publicat:
Ultima actualizare:
Cum îţi permiţi să ataci în public ideea că un om de ştiinţă are dreptul să pună în dezbatere un plan? Ce e asta, dictatură militară?
Cum îţi permiţi să ataci în public ideea că un om de ştiinţă are dreptul să pună în dezbatere un plan? Ce e asta, dictatură militară?

Ar fi de neconceput în Germania ca Angela Merkel să ţipe public la directorul de la Robert Koch Institute aşa cum şi premierul, şi preşedintele român au făcut-o la adresa lui Streinu Cercel că şi-a permis să producă un plan pentru ieşirea treptată din carantină.

Era un mister de ce România a avut nevoie de militarizare şi denunţarea la Consiliul Europei a Convenţiei Drepturilor Omului ca să lupte cu pandemia. Începe a fi desluşit numai văzînd ce se întîmplă zilele astea.

Şi în Germania, felurite institute au produs asemenea planuri şi propuneri, care nu erau identice. Toţi au fost trataţi cu respect, toate au fost luate în considerare. Academia Leopoldină a emis un supraraport citat de guvern în şedinţa decisivă. Care a fost democratică, s-a citat toată evidenţa ştiinţifică, toate părerile şi fiecare guvernator de land şi-a apărat interesele, ca atare deşi s-a adoptat o strategie comună, ea a fost finalmente adaptată de la land la land. Trebuie spus clar că limbajul lui Ludovic Orban, care pe vremuri părea să aibă umor, ca şi cel al lui KI, care pe vremuri mi se părea un om modest (clar, nu sunt o bună judecătoare de oameni mai uşor cu statisticile) pare copiat la indigo (şi probabil şi sunt, aceiaşi securişti nedemocraţi scriu un corp comun care e apoi adaptat de două instituţii diferite) şi e de neconceput într-o democraţie. Experţii sunt acuzaţi că şi-au permis să fie experţi, să uzurpe prerogativele puterii, care pretinde că are un monopol pe reflecţie şi comunicare. Politicienii vor să interzică orice dezbatere despre cum se rezolvă criza epidemiologică, sunt deja pregătiţi să dea vina pe doctori pentru ce merge prost şi să-şi asume tot meritul pentru ce merge bine. Evident, Streinu Cercel şi Arafat sunt dinainte victime desemnate şi evident că demisia lui Victor Costache, susţinut de preşedinţie în agenda de a redirecţiona resursele din sănătatea publică mai mult la sectorul privat, nu a fost acceptată decît cu mare ranchiună. Pe scurt, gelozie mare la oamenii noştri politici şi securiştii pe care se bazează ei pentru expertiză în toate domeniile că nenorocita asta de epidemie a adus în faţă nişte doctori, iar ăia şi-au permis să vorbească fără aprobare de la regiment. De altfel, lupta pentru putere (asupra poporului, că doar nu asupra virusului) a început din ziua 1, cînd asupra lui Streinu Cercel au început să plouă kompromate, publicîndu-i averea, conflictele de interese etc. Ca orice om, nici doctorul Cercel nu e deasupra oricărei bănuieli, dar lansarea haitei contra lui numai după ce a început epidemia, deşi avem ANI şi alte instituţii lăudate de Bruxelles, care ar fi avut timp berechet să se ocupe de problema lui dinainte, pare curată gelozie şi luptă pentru control.

Niciodată nu au fost în stare liberalii să se împace cu expertiza prea bine, dar ultimii trei ani au adus o noutate, autoritarismul liberal. Cînd nu ai oameni pricepuţi şi extragi miniştrii sănătăţii din spitale de provincie (citeşte vreunul din ei Lancet Public HealthNature? Că nu am pretenţia să şi publice, ca noi, civilii? E vreunul măcar minimal informat în politici de sănătate?) Cum îţi permiţi să ataci în public ideea că un om de ştiinţă are dreptul să pună în dezbatere un plan? Ce e asta, dictatură militară? Să propună STS alt plan, dacă acum se pricepe şi la epidemii, sau SRI, sau SPP. Sau Institutul de Studii Populare, sau cum s-o chema think-tankul liberal, defunct demult cu toată pompa de bani şi programe de la Konrad Adenauer Stiftung şi alte fundaţii. Că de, pe cel căruia nu îi e dragă cartea, nici bursele nu îi pot ajuta! Cine nu deosebeşte un analfabet de un savant are nevoie de militarizare ca să poată amenda pe cine rîde de el sau chiar închide situri şi ziare. Doctori, nu ştirbiţi autoritatea politicienilor liberali, că şi aşa vezi peisajul prin ea de solidă ce e!

Societatea democratică are nevoie de dezbatere, numai aşa se vede ce face guvernul bine şi ce face prost. Autoritatea ştiinţifică nu poate fi ştirbită de cea militară sau politică: numai un prost le pune pe curs de coliziune. Nu prim-miniştrii sau preşedinţii ne validează pe noi, savanţii, ci rezultatele noastre, numărul de citări, indicii de impact, numărul de vindecări, sistemul anonim de validare a cercetărilor noastre şi finalmente concurenţa loială între mai multe păreri şi dovezi. Adevărat, în România multe discipline sunt curat impostoare, mai ales cele de unde îşi iau diplomele politicienii – Dreptul, Ştiinţele economice şi sociale, comunicarea, teologia etc. Dar nu medicina. Fără să fie de rangul unu, ştiinţele la noi nu sunt adunături de impostori, ci ultimele baricade unde rezistă profesioniştii. Nu e o întîmplare că mai mereu se aleg rectori la universităţile mari care nu sunt din domenii ştiinţifice, ci umanişti sau pe acolo (cer scuze umaniştilor adevăraţi care nu au nici o şansă să ajungă rectori). Asta arată doar că bătălia pentru putere chiar în cele mai bune universităţi a fost cîştigată de impostori contra savanţilor. Cum? Cu ajutorul conexiunilor politice şi cu serviciile, care au ajuns strîns împletite.

Liberalii ar fi trebuit să înveţe din experienţa lui Băsescu că oamenilor nu le place ca politicienii să se lupte cu doctorii. Vezi însă că ei aveau planul invers, cînd a venit epidemia erau puşi pe arestat doctori şi profesori, în loc să-i dea afară pe toţi cei care fac achiziţii netransparente şi neconcurenţiale peste 25%! Nu e nevoie de SRI şi STS, că e afişat pe Opentender.eu şi pe Tender Electronic Daily, vezi acolo corupţia live din România, contract cu contract! Şi dacă ar exista vreun dram de voinţă politică, corupţia ar fi prevenită administrativ, introducînd benchmarkurile din Single Market Scoreboard la fiecare unitate contractantă din ţară!

Dar scopul nu e să guvernăm bine, ci să guvernăm fără contestare. Încet-încet, Orban şi Iohannis s-au contaminat de la anturajul securist care, e drept, i-a făcut oameni mari, le-a dat puterea fără să fi cîştigat alegerile legislative, nu e puţin lucru cînd numai asta te interesează. Orice urmă de emulaţie europeană a dispărut, altfel Klaus ar folosi telecomanda şi ar urmări cum a vorbit Angela Merkel despre epidemiologi de cînd a început epidemia, fără teamă că dacă arată respect sau nu adoptă vederile lor imediat lumea o va respecta pe ea mai puţin. Autoritatea fie există, că e bazată pe valoare, fie nu. Nu poate fi proptită cu trolli plătiţi din banii de propagandă antirusă sau cu decrete militare, imediat ştirbite de protocoale cu biserica. Nu vă faceţi iluzii, oamenii ştiu cine sunt impostorii şi, dacă nu mutaţi imediat alegerile exclusiv în lumpendiaspora, la cei pe care nu îi guvernaţi voi şi citesc numai Facebook, şi le întindeţi aşa, pe vreo lună, vine el şi decontul pentru purtarea lipsită de măsură pe care o arătaţi zilele astea.

Îi puteţi trimite comentariile dvs. autorului pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite