Alina Mungiu-Pippidi: Cine mai stinge lumina la Cotroceni?

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi este preşedintele Societăţii Academice din România (SAR)
Alina Mungiu-Pippidi este preşedintele Societăţii Academice din România (SAR)

Fiind departe de casă şi copleşită de treburi fără legătură cu ţara, aştept de vreo câteva zile dezminţirea ştirii de pe ziare.com cum că administraţia prezidenţială ar fi trimis o coroană de flori la mormântul lui Vadim Tudor, ca să mă conving că e încă preşedintele Klaus Iohannis cel care conduce măcar această administraţie, dacă nu ţara.

Nu, nu din cauză că Vadim Tudor s-a exprimat cum că Iohannis e nazist, handicapat mental şi munte de slănină în acest lung poem şi în alte intervenţii publice în care îl prezenta ca pe Căpşună Vodă, alesul căpşunarilor. Foarte bine că preşedinţia nu ţine seama de relaţiile personale ale preşedintelui când face asemenea acte publice, cu alte cuvinte dă dovadă de obiectivitate, chit că asemenea lipsă de respect e greu de tolerat public:

”Iar e-n lanţuri ţara asta
Ticăie bomba cu ceas
Ne-a lovit, din nou, năpasta
După un tătar – un sas.

Biată Ţară Românească
Eşti la capăt de destin…
Adolf Hitler să trăiască
Şi nepotul lui cretin.”

Nu, ci pentru că Vadim nu s-a exprimat doar despre Klaus Iohannis. El a glorificat genocidul ţiganilor, a contestat holocaustul, a aplaudat Securitatea şi pe Ceauşescu, chiar când demola biserici ortodoxe, ca şi pe mareşalul Antonescu şi actele sale de la Odesa contra populaţiei civile, care au pătat onoarea armatei noastre. Acestea au fost, pe scurt, toate isprăvile răposatului, un propagandist al fascismului şi comunismului şi un tovarăş de pahar şi delaţiuni al Securităţii, cu alte cuvinte una din acele persoane pe care noua lege promulgată de preşedintele Iohannis le condamnă la închisoare de la 3 luni la 3 ani. Cf art. 5

„Art.5. – Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.”  (integral pehttp://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2014/pr193_14.pdf)

De asta, dat fiind că noua lege de abia a fost promulgată (dar chiar şi în temeiul unor legi vechi lui Vadim i se retrăsese o decoraţie dată din greşeală), nu îmi e clar cum a fost posibilă această flagrantă încălcare a statului de drept de către administraţia prezidenţială, cine a fost responsabil şi cum a fost sancţionat.

Pentru că, nu-i aşa, dacă preşedintele e primul care arată public că valoarea unei legi promulgate de el este zero, nu are nici d-nul Ponta de ce demisiona, nici d-nul Oprea de ce-şi aminti ce scrie în tratatul de integrare la UE, ce să mai vorbesc de restul corpului cetăţenesc, care demult nu mai dă doi bani pe legea şi ordinea de drept, şi nu-i trebuie mult să arate la fel de puţin respect şi liderilor săi.

Puteţi comenta acest articol pe Romaniacurata.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite