Alina Mungiu-Pippidi: Nicuşor Dan, vaccinează-te, frate!

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

L-am susţinut întotdeauna pe Nicuşor Dan, chiar când a dat dovadă de proastă judecată (nu o dată) pentru că am văzut şi calităţile lui, efortul consecvent de a ajuta oameni umili mai ales, care nu e răspândit în România şi ca atare merită preţuit.

Dar e ceva vreme de cînd Nicuşor se alătură lui Florin Cîţu şi Alexandru Rafila – ca să nu îl compar cu trupa de diversionişti gen Ciohodaru, Pop şi Piperea – în practicarea pe faţă a inconsecvenţei faţă de măsurile sanitare necesare pentru a limita epidemia. Faptul că el intră în primărie deşi nu are certificat verde e o formă de promovare a antivaccinului, adică o complicitate cu tabăra cea mai primitivă, perfidă şi criminală de la noi. La fel au fost Cîţu cu tratamentul pandemiei în primăvară şi vară şi mai nou Rafila şi Streinu-Cercel, care în loc să fie pe linia agenţiilor internaţionale de sănătate joacă un rol populist pe linia partidului, inventînd certificate care nu există nicăieri şi de fapt sabotînd stimulentele pentru vaccinare, şi aşa tardive, propuse de guvernul Cîţu.

Dar cum eu nu am votat pentru Rafila şi Streinu-Cercel de la PSD şi nici pentru fostul meu colaborator Florin Cîţu, ci doar pentru Nicuşor Dan – şi mai mult decît o dată – îmi vărs focul aici pe Nicuşor, pe care l-am ajutat să ajungă unde e acuzînd pe opozanţii lui de ipocrizie. Ca atare mă supăr să îl văd dînd dovadă de ce e mai rău: ipocrizie, ambiguitate, lipsă de francheţe. Cum putem avea un primar care să nu aibă certificat verde în Bucureşti, ce fel de exemplu e acesta? Cum să intri tu la Primărie zilnic când nu eşti vaccinat, deşi ai avut COVID acum mai bine de şase luni, şi să spui presei că „subiectul e în dezbatere chiar în restul Europei?”. Cu cine ţii, măi băiete? Crezi că mai e nevoie de încă un populist care să pupe ignoranţii undeva, sau în anturajul tău creştin nu e prea frecventă practica vaccinării, sau faci parte din deştepţii care îşi fac teste cu anticorpi săptămînal, deşi nu e nici unul validat? Deja închiderea spitalului de la Pipera în iarna trecută pe motive de economie a arătat că nu aveai un bun consilier pe problema sănătăţii publice – o fi la viceprimarul PLUS, nu contează. Primarul avea decizia finală şi a fost una proastă. Cum proastă e şi să îngropi banii în ELCEN.

Dacă la asta adaug că situl Primăriei generale, ca şi cel al Sectorului 1 la Clotilde Armand, altă useristă susţinută de România curată, nici împreună nu ajung la nivelul Primăriei din Chişinău, adică nu publică terenuri, concesiuni, permise de construcţie în mod sistematic – Clotilde poate să ia de model primăria Parisului, deşi şi Chişinăul cîştigat de foştii comunişti e mai transparent şi mai organizat ca voi. Unde e armata de IT-işti pe care ziceaţi că o aveţi, ar putea începe cu transparenţa?

Dar acesta e alt subiect. Cel care mă doare azi e pandemia, unde îngropăm zilnic 500 de persoane. La Iaşi luna octombrie a fost cea mai mortală de la primul război mondial, când era tifos şi foamete. Da, e vina poporului că e prost, poporul primitiv din Caragiale partea neamuzantă şi Sadoveanu partea neidilică, primitivul popor român peste care suta de ani de la aceşti autori nu pare să fi avut mare impact. Dar poate că analfabeţii sanitar nu or fi singurii vinovaţi, mulţi cum sunt ei, şi elitele au o parte de vină? Eu nu am văzut în Germania sau în Franţa primari nevaccinaţi şi doctori care să le spună pacienţilor să nu se vaccineze, televiziuni care să vîndă medicamente nevalidate (ca ăsta produs de Becali) sau deja proscrise de OMS (ca Remdesivir) sau niciodată dovedite ca eficiente (Favipiravir, articol Nature, pe aroape de zero barat), încurajînd milioane de fraieri să creadă că există alternativă la vaccin? Cum ar fi arătat România azi dacă pe vremea vaccinului contra tuberculozei puteau unii face propagandă că e mai bine să te tratezi de tuberculoză după ce o faci, că există tratament, că strategia deşteaptă e să te îmbolnăveşti întîi ca după aceea să umbli după medicamente să te tratezi, şi ratam inocularea în masă anti-TBC? Băi, noroc cu dictatura că altfel eram mai puţini cu nu ştiu cîţi cretini care credeau chestia asta.

Nicuşor, nu pot da sfaturi la Antena 3 şi România TV că ei mă citează doar când le convine. Dar ţie îţi pot spune, frate, ia şi te vaccinează mîine, plin de locuri pe platformă fără coadă şi la coada tradiţională pentru analfabeţi. E nevoie de orice exemplu pentru, şi mai ales de nici un exemplu contra. Nu ai contraindicaţii, deci du-te odată la vaccinare.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite