Alina Mungiu-Pippidi: Oferta liberală pentru România pe înţelesul tuturor

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Premierul Florin Cîţu a ajuns şeful PNL – mai exact, un fel de majordom care reprezintă pe stăpânul casei la liberali. Ce oferă liberalii sub Iohannis-Cîţu României?

Pentru că au cîştigat preşedinţia (că asta e tot ce au cîştigat) şi au serviciile secrete, ei oferă următoarele:

  • O guvernare fără majoritate transparentă pe timp de pandemie şi criză, pe bază de acoperiţi şi de dosare, tehnic un guvern minoritar, care nu se teme de alegeri, pentru că manipulează ce rezultă din orice alegeri, şi de asta nu mai caută politicieni cu charismă sau performanţi.
  • O guvernare militarizată, cu alegerile, vaccinarea, controlul fondurilor europene, integritatea şi multe altele scoase de sub control civil, cînd în ţările civilizate din Europa sunt miniştri femei şi la Apărare, ca să semnalizeze că europenii vor pace, nu război, şi numai instituţiile civile se ocupă de cele de mai sus.
  • O guvernare misogină, cu femeile din partid puse la ”Grupuri Vulnerabile” şi ”Români de pretutindeni”, sau la Muncă. Orice părere aţi avea despre Gorghiu, Anisie şi Turcan, a le considera inferioare cumva lui Bode şi compania e cu totul deplasat, iar la armata de vreo 30 de vicepreşedinţi a avea doar 3 femei (10%) şi pe zonele astea de nivelul Congo.
  • O guvernare parohială, cu Robert Sighiartău (who is he?) la Externe, ca să fie clar că PNL nici nu concurează cu urmaşii lui Adrian Năstase şi ADIRI din zona de Externe ca Bogdan Aurescu sau Leonard Orban cu care preşedintele se simte aşa de bine (l-a pierdut pe Mihalache doar), şi se mulţumeşte doar să mai bage nişte pile pe la consulate sau  ambasade fără a avea pretenţii să influenţeze şi ce politică facem, deşi în vremurile astea numai standard nu ar trebui să fie politica externă.
  • O guvernare monopolistă, în controlul complet al fondurilor de rezervă şi PNRR, reţeta corupţiei, care se ţine prin împărţeala de pomeni la UDMR şi primarii opoziţiei.
  • O guvernare care a relativizat statul de drept, cu împiedicarea votării moţiunii de cenzură, infiltrarea conducerii principalului partid de opoziţie cu oameni de la SRI, presiuni asupra Curţii Constituţionale şi Avocatului Poporului, şi evident continuarea intervenţiei în justiţie, acolo unde PSD încerca să intervină legal, schimbînd (cel mai adesea) necuvenit legile, PNL nici nu îşi bate capul, că nu e nevoie să schimbi legea ca prostul în văzul lumii, e destul să o ocoleşti.
  • O guvernare la fel de meritocratică precum partidul, cu oamenii pe care opinia publică independentă îi voia în frunte (Bolojan, Motreanu) traşi pe linie moartă tocmai pentru că sunt buni şi mai autonomi ca alţii (să ne înţelegem, anchete se pot face oricui, Motreanu şi are, aşa că e ipocrit din partea presei să îi întrebe pe ăştia de ce nu se luptă pe faţă cu Iohannis şi serviciile. Nu au cum, de aia. În schimb Sorin Câmpeanu, mutat direct din guvernările PSD, e model de succes naţional şi internaţional.
  • O contraperformanţă economică, cu o creştere economică bazată pe consum (mall-uri deschise indiferent de incidenţa COVID) şi mărirea deficitului de cont curent, o economie de nunţi, botezuri şi festivaluri.
  • O contraperformanţă sanitară, cu cei mai mulţi morţi de Corona din Europa zilele astea şi sub 30% vaccinaţi, cu comunele de centură din Bucureşti iarăşi închise şi secţiile de ATI din toate oraşele mari fără un loc.
  • O guvernare propagandistică, dovedită că a minţit în legătură cu numărul de morţi de COVID şi că dezinformează cu bună ştiinţă cînd, în loc să vedem zilnic procentul de supravieţuitori de la ATI şi cîte din cazurile care ajung acolo sunt de nevaccinaţi ne comunică ce procent din teste a fost pozitiv şi alte lucruri irelevante. Tot managementul pandemiei sub Florin Cîţu a fost cinic şi criminal, şi e anchetat doar că a achiziţionat prea multe vaccinuri, ceea ce e irelevant, în loc să fie anchetat pentru abuzul în serviciu de a fi intervenit frecvent peste epidemiologi şi a fi lăsat Bucureştiul în afara scenariului roşu peste limita legală, că avea el un congres de cîştigat.

În condiţiile astea, felicit pe cei care au susţinut mereu că nu există stat paralel iar zilele astea prin presa SPP analiştii lor pretind că ei au fost primii care l-au descoperit (da, măi băieţi, statul paralel sunt alte servicii, mai ales cînd cîştigă ele) şi pe societatea civilă care a fost aşa chioară la demonstraţiile Rezist! că a crezut că ea singură umple pieţele alea prin muşchii proprii, iar azi trebuie să angajeze hamali să ajute la cărat megaciolanul la congresul PNL, că e greu de dus în patru oameni cît le-au mai rămas.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite