Alina Mungiu-Pippidi: Partidele ar trebui să se unească împotriva statului paralel

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin, expert pentru Consiliul Europei şi preşedinte al Societăţii Academice din România (SAR)
Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin, expert pentru Consiliul Europei şi preşedinte al Societăţii Academice din România (SAR)

Nu are cum să iasă o clasă politică alternativă dacă trebuie să treacă prin filtrul statului paralel, ca la orice piaţă intervenţia distruge competitivitatea. O să mai stăm 20 de ani să înlocuim pe PSD cu alternative fabricate în laboratoarele lor de PR, în loc să fie culese de unde s-au luat voturi, adică din piaţă.

La ultimele alegeri din PNL, Ludovic Orban a candidat singur.

Anume, se ştia că partida opusă e cea favorizată de SRI şi toţi activiştii de la bază s-au strîns în spatele lui, ca să mai salveze ce se poate salva din partid.

Sigur, e vorba de partidul clientelar care a copiat economia politică a PSD ca să intre şi să rămînă pe piaţă, că un partid ideologic liberal nu are cum cîştiga altfel alegerile într-o ţară cu optsprezece milioane de votanţi, dar mai puţin de trei milioane de patroni şi angajaţi la capitalişti. Dar cum acesta este singura alternativă politică locală la PSD, merita şi merită în continuare salvat.

Ca atare, ascunderea PNL în spatele statului paralel folosit ca un berbece de Liviu Dragnea, după ce a pierdut favorurile acestuia, nu are nici un sens. Pentru că, pe cît de adevărat e că dl. Dragnea nu are credibilitatea unui reformator al serviciilor secrete, e mult mai important faptul că el are interesul la ora asta să lupte cu statul paralel, că i-a ajuns victimă sau aproape.

PNL a încasat destule de la statul paralel, adică de la reţeaua de antreprenori politici din servcii, cu firme acoperite care subvenţionează agenţi de influenţă, ziare, televiziuni şi situri de ştiri care îşi ascund finanţarea. Fără geniala idee cu Marian Munteanu candidat la primărie, parte o unei oferte permanente a statului paralel (partidul naţionalist creştin lipsă de pe piaţă, oferit la complet cu actori celebri foşti informatori ai Securităţii, şi o listă întreagă de academicieni securişti), cu un minim compromis pentru Nicuşor Dan drept candidat, PNL ar fi evitat naşterea USR.

Nici USR nu are prea mult de cîştigat din statul paralel. Celebrul sprijin de presă promis lui Matei Păun prin aceeaşi combină de situri cu falşi autori de opinii (plătiţi la bucată din singurul fond de salarii în creştere exponenţială de la un buget la altul) a fost un măr otrăvit. Băieţii au avut grijă mai ales să o creeze pe Clotilde în detrimentul lui Nicuşor Dan (că tot nu putea ajunge prea departe, fără a vorbi bine româneşte şi de la o firmă care trăia integral din contracte de stat), iar după aceea i-au susţinut numai pe ai lor. Ca sa iasă la iveală vreun membru USR în presă au trebuit şi trebuie fapte extraordinare, dacă nu eşti din reţea: să te înjure Şerban Nicolae, să te bată Palada, sau să reuşeşti, ca Emanuel Ungureanu, un denunţ plănuit cincisprezece ani. Altfel, iese numai cine trebuie şi cînd trebuie ca să se audă că partidul e vraişte şi nu au direcţie sau lideri. Şi aşa va fi cît vor vrea băieţii, care nu au nevoie să înfiinţeze ceva ca să controleze ceva.

De restul lumii politice nu mai vorbesc. Cu buzunarele pline de diplome de la academiile de siguranţă naţională, stau şi se întreabă cu cine se luptă ei de fapt şi mai ales cine sunt ei.

Dar dovezile curg între timp la comisia greu încercată a lui Manda. Horia Georgescu, fostul şef ANI; unul din cei ieşiţi de sub protecţie, îi toarnă pe ceilalţi. Dragomir o fi un urmărit de DNA, dar cum se explică că un potenţial infractor ca el a avut o funcţie aşa de mare în SRI. Adrian Sîrbu, unul din susţinătorii de cursă lungă ai lui Băsescu, ne povesteşte cum SRI încerca să coordoneze presa. Le mai iese şi azi, dovadă reţeaua de agenţi de influenţă care consideră că trebuie să ne luptăm cu corupţia numai în afara serviciilor secrete (nu deranjaţi SRI, STS, SPP, şi în general pe cine a mai dat contracte lui Ghiţă, Urdăreanu şi compania), iar în rest cine chestionează serviciile dă în statul de drept şi siguranţa naţională (citiţi autodemascările lor aici).

Şi nu, DNA nu face parte din statul paralel, or fi avut procurori plantaţi, din aceia care fac dosare ca să scape ăia cărora li se fac, dar per total DNA e cel care l-a umflat pe ofiţerul STS de la guvern care lua comisioane, DNA s-a dus după Urdăreanu şi Ghiţă pînă la urmă (şi nu ei îi protejează), DNA l-a inculpat pe Dragomir. E însă cam greu pentru DNA, cu zero strategi şi fără vreo solidarizare reală în zona de magistratură să se lupte şi cu partidele şi cu statul paralel în acelaşi timp.

Tăriceanu şi Dragnea rîd de se prăpădesc de liberali şi userişti că prin comisii par ţuţerii serviciilor. Păi nu au cum să pară altfel, dacă imperativul e că toţi duşmanii PSD sunt prietenii lor.

Dar de prieteni din ăştia, care fac strategii catastrofale ca la alegerile din 2016 sau subminează guvernul tehnocrat (Doi şi un sfert militarizat, fonduri europene deturnate) mai bine te lipseşti.

Ca şi alte subiecte - cele 2400 de şcoli cu toaletă în curte, înlocuirea spitalelor vechi cu unele noi ca unică strategie de succes contra infecţiilor nosocomiale, modernizarea evaluărilor din învăţămîntul preuniversitar- şi subiectul amestecului necuvenit al serviciilor în piaţa de influenţă politică nu se poate rezolva fără un consens între partide. Cine crede că va cîştiga dacă are statul paralel de partea lui îşi fură căciula. Te-o ajuta azi statul paralel cu o demonstraţie sau un talk-show, dar vei descoperi mîine costurile ascunse ale acestui ajutor. Cel mai dramatic se vede pe piaţa de lideri: nu are cum să se ridice cineva autentic cînd locul a fost ocupat de băieţi din cei recrutaţi între 1987 şi 1991, cînd erau băieţei, şi puşi pe orbită. Siturile electronice ale statului paralel îşi promovează liderii pe liste, nu alta, şi permanent, cînd în ţară există primari care s-au ales cu peste 50 la sută din voturi sau consilieri independenţi cu agendă de schimbare veritabilă, sau chiar mici partide, ca POLul lui Dan Maşca de la Tg. Mureş, a căror voce nu se aude nicăieri, nu au bloguri permanente pe la nimeni. Nu are cum să iasă o clasă politică alternativă dacă trebuie să treacă prin filtrul statului paralel, ca la orice piaţă intervenţia distruge competitivitatea. O să mai stăm 20 de ani să înlocuim pe PSD cu alternative fabricate în laboratoarele lor de PR, în loc să fie culese de unde s-au luat voturi, adică din piaţă.

Desigur, liberalii au un proiect să interzică statul paralel (nu glumesc), iată-l aici. Cu simpatie pentru autori, aş zice că e echivalentul unei propuneri constituţionale în care să devenim toţi integri, că altfel e neconstituţional. Poate autorii ar agrea să-l mai amendăm pe aici pe acolo, astfel ca să piardă vechile servicii dreptul de a mai avea firmele astea acoperite, care devin actori economici şi politici importanţi cîştigînd contracte de stat (şi să nu capete SPP asemenea drepturi, cum aspiră)? Poate se poate face o comisie specială de raţionalizat serviciile secrete, că tot avem presiune pe buget, şi examinăm, cum am mai spus, experienţa daneză (un singur serviciu civil, şi unul militar). Ah, ce linişte s-ar face pe aici şi chiar şi prin presa de la BXL dacă spargem bisericuţele astea, a căror intra-rivalitate şi ambiţie e de House of cards. Şi în locul lor rămîn doar profesioniştii, care sunt destui, că s-a investit în ei, în cît mai puţine servicii, ca să nu mai avem toată ziua războaie pentru sfere de influenţă.

Fiecare cu treaba lui... Politica e a civililor, aşa spune legea care există deja, corupţi sau necorupţi, e a lor. Fiecare cu treaba sa.

Puteţi comenta acest articol pe romaniacurata.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite