Alina Mungiu-Pippidi: Nici penali, dar nici sirene oligofrene. Halal alegere!

Publicat:
Ultima actualizare:
Fără penali, sigur, dar şi fără sirene oligofrene
Fără penali, sigur, dar şi fără sirene oligofrene

De ce nu e posibil un partid fără lideri adevăraţi, vedem la USR-PLUS zilele astea cu asupra de măsură. Dacă PNL şi Nicuşor Dan nu cădeau la o înţelegere, ne prindeau alegerile locale cu Dacian zicîndu-le lui Voiculescu şi lui Dan ”să se înţeleagă între ei”, ca o educatoare, în timp ce marele lider Barna şi cei care îl trag de sfori se dădeau peste cap să iasă intriga. Care zicea să nu iasă Dan, indiferent ce iese cu alegerile.

Nimeni cu scaun la cap nu ar fi pus două rînduri de candidaţi la toate poziţiile peste tot în ţară la nivelul unei alianţe cu pretenţii de fuziune în viitor. Trebuie efectiv să nu ai ce face ca să îţi creşti în halul acesta competiţia internă, ceea ce nu rezultă deloc automat în creşterea calităţii, ci doar în pierdere de timp, de resurse, în adversităţi inutile. Timp în care poate făceai abecedar politic şi administrativ cu ”noua clasă politică”, că Doamne fereşte cu trei întrebări de licenţă despre statul de drept s-ar putea întîmpla ca la bacul lui Funeriu cu noua clasă politică. Oricum, asta ar trebui făcut cu timpul, educaţie, nu campanie permanentă şi în interior cînd nu e în exterior. Nu era nevoie în politică de o masă de semidocţi care au ambiţia să mai schimbe şi Constituţia (dar nu, Doamne fereşte, Legea Siguranţei Naţionale. Nu i-am auzit să protesteze cînd Cîţu a venit cu ideea să băgăm achiziţiile IT prin CSAT ca să nu mai ţinem licitaţii).

USR nu e primul partid infiltrat de diverşi oameni cu misiune, dar jalea mare la el este că acesta trebuia să fie ”partidul altfel”. Că veni vorba, amuzantă mărturia recentă a lui Valer Marian că se făceau intervenţii de la generali SPPca să fie pus pe listă la PMP Daniel Funeriu; asta ar explica în sfîrşit performanţa de a pune camere de supraveghere a elevilor la examene în şcoli care nu aveau internet, poate şi toaleta în curte. De unde sunt ei, SPP, SRI, SIE, armată, nu mai contează, impactul lor se vede. Restul răului e făcut de amatorismul veleitarilor care au intrat în partide şi care se simte mai tare la cele noi din cauza democraţiei interne social mediaAriel, coadă de purcel, drăguţ ca un caniş, o mică sirenă cam oligofrenă a fost votat pe locul 2 pe listele USR pentru CGMB de sute de membri USR. El face parte dintre oamenii care se întorc din diaspora fie că nu erau buni de nimic nici pe acolo, fie că fuseseră expediaţi cu misiune să îşi facă o istorie pentru a fi recuperaţi.

Te cruceşti cînd vezi oameni cu doctorat care par să nu fi avut niciodată intenţia să predea sau să cerceteze în domeniul lor (preferatul meu e Stancu Viziteu din Comisia SRI), oameni care au tras clopotele la biserica protestantă sau au cerşit în Norvegia (azi deputaţi USR) sau oameni care au împuşcat pe diverşi, fiind de meserie bodyguarzi într-un mediu mafiot (USR Turda). Ce să mai spun de Vlad Voiculescu, copia lui Tianu Burduja de la PNL, adică băieţi din familii privilegiate şi cu conexiuni profunde, nu accidentale, cu vechiul regim şi reîntruparea sa sub formă capitalistă după 1989, trimişi la studii şi apoi continuu pregătiţi să ajungă la putere? Ca întrebare colaterală pentru şefii PLUS, agenţi acoperiţi avem cu toţii, în partide, ba chiar şi în ONG-uri, PSD are şi pe descoperitul conferenţiar SRI Tudose (un erou al luptei anti-Dragnea), am avut şi un partid al unui general aliat cu Băsescu şi cu Ponta pe rînd (Oprea), dar cum se face că la voi, plusiştii, sunt atîtea conexiuni cu Securitatea? Vouă chiar nu vi se pare că dă pe dinafară? Minori securişti care trebuie să fie politicieni, copii de securişti care e musai să fie miniştri sau primari anticomunişti ca să şteargă securismul părinţilor (de care au uitat să ne spună), avocaţi benevoli cu trese, voi chiar nu puteţi face curăţenie, securismul e aşa, o parte intrinsecă, dacă o extirpaţi urmează hemoragia şi la morgă?

Oamenii cu pregătire bună s-au cam strîns pe acasă, din cîte aud, că nu e idealul nimănui care are ce face în viaţă să facă zilnic referendum online reinventînd roata. Iar să te întreţii la cafeneaua anticomunistă cu toată plodimea care a stat pe la facultăţi străine din banii Securităţii spălaţi de părinţi sau cu cele mai oligofrene sirene e mai rău decît masochism. Liderii, dacă există, ar trebui să facă un mecanism să deosebească grîul de neghină, degeaba au atras atîţia oameni de bună credinţă dacă se face un numitor comun. Fără penali, sigur, dar şi fără sirene oligofrene.

Uneori, cînd vezi pe cîte unul care pare că ştie ce vorbeşte dincolo de sloganuri, gen Stelian Ion sau Tudor Benga, te întrebi ce face şi cît mai rezistă el acolo. E incredibil ce puţine lucruri de calitate există în scris, fie şi pe un blog, despre viitoare reforme de la aceşti mari reformatori care stau să ţîşnească. Şi avînd în vedere că PNL se umflă zilnic cu traseişti pe lîngă Calimenţii lor, rezultatul reunificării finale la guvernare e de pe acum previzibil. O să îi regretăm pe Radu Berceanu, Petre Roman, Valeriu Stoica, Victor Babiuc, adică vechea clasă politică ce nu se putea compara nici ca leadership, nici în materie de competenţă cu terciul care ni se pregăteşte pe post de alternativă la PSD.

Îi puteţi trimite comentariile dvs. autorului pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite