Alina Mungiu-Pippidi: PNL brevetează albirea penalilor

Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii au pus în practică sfatul ironic napoleonian: s-au sprijinit aşa de tare pe criteriile de integritate, că acestea au colapsat cu totul. Cum zicea pe vremuri Stolojan cînd partidul se împărţea între el şi CPT? Tăriceanu frînge caractere! Ei, uita omul că orice caracter de politician poate fi lipit la loc şi azi zeci de cîrpiţi moral de la ALDE (şi chiar PSD) se transferă la PNL.

Nu mai contează că au votat cu mîna sus modificările la Codul penal atribuite PSD (de fapt, erau co-autori), secţia specială şi mai ştiu eu ce.

Ce se transferă, de fapt, sunt rentele, cu antreprenorii lor, într-o nouă supracorporaţie, care aspiră, ca PSD şi PDL înaintea sa, la un monopol al crimei organizate de partid. Măcar la nivel naţional, dacă local democraţia mai dă din coadă.

Două mişcări mai ales strălucesc: la Ilfov, a fost numit un penal deja condamnat în locul lui Petrache, iar la Iaşi, dintre cei 33 de membri ai BPJ, 28 au votat in favoarea candidaturii primarului ex-PSD Mihai Chirica din partea PNL; doi au votat împotrivă, iar trei s-au abţinut.

Iaşiul are cele mai extrordinare rente. Precedentul primar, Nichita, fusese şef la apă înainte de a fi primar. Făcuse avere din apă publică, care era de altfel mai scumpă în Iaşi decît media pe ţară. Chirica, cel mai orientat dintre pesedişti, care i-a luat în braţe pe ”Rezist” imediat, are şi el vreo câteva dosare penal şi mai ales nenumărate case pe numele copiilor şi familiei în general. Cel mai precoce avea doar 11 luni cînd s-a căptuşit cu o vilă de un sfert de milion de euro. Din ce face bani primarul? Din propriile nunţi şi botezuri. Jumătate din costul vilei, zice el, provine de la un singur botez, unde a fost floarea mafiei imobiliare, conform presei locale, care a cotizat la greu. Iată cum declaraţia noastră de avere poate servi la spălarea banilor. Întrebarea e de ce nu fac la fel şi alţi absolvenţi de politehnică ieşeană, dacă ăsta e secretul de a avea un cămin? Răspunsul îl ştiţi: că nimeni nu le-ar da nimic, nimeni nu dă nimic fără a primi ceva la schimb. Şi ce le dă primarul la schimb? Poată apă? Şi a doua întrebare e, fireşte, de unde provin ceilalţi 125.000, dar nici nu s-a mai pus. Oricum nu e singura casă şi oricum Chirica avea protecţie pe faţă de la foruri mai suspuse ca liberalii locali, care l-au activat de la ”Rezist” şi l-au protejat pînă acum de condamnări dacă de anchete nu s-a putut.

Problema nu se pune dacă mai există integritate la PNL (de cînd isteria anti-PSD am spus că nu e corect să vorbim doar pe PSD), ci dacă mai există PNL. Între atîţia transfugi, unii cu ochi albaştri cu misiunea să reînnoiască partidul, unii penali, dar destui şi una, şi alta, penelişti mai sunt? Cei de la Iaşi care erau de calitate, fostul rector Oprea al Universităţii, fostul director al arhivelor Dobrincu, au dispărut de mult. Nu fără a se opune. Pentru că la Iaşi resursă umană există sau a fost. Şi şefii locali au plecat, afectaţi mai direct, că practic mutarea înseamnă că pesedistul Chirica şi întregul său staff îi dau la o parte pe peneleii care se pregăteau. Triumfă numai unul, Costel Alexe (nu ştiu cine e sau mai degrabă ştiu, că se vede).

Şi ce se întîmplă cu dosarele? Ei, pentru cine e în barca justă, le va lua apa. De lege să se teamă numai cine rămîne la ALDE sau PSD; trecerea la PNL îi spală pe toţi penalii şi nu mai rămâne decît să se unească după alegeri la guvernare cu promotorii iniţiativei ”Fără penali” ca ţeapa să fie desăvîrşită.

Îi puteţi trimite comentariile dvs. autorului pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite