Alina Mungiu Pippidi: Victoria lui SuperBaron

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi este preşedintele Societăţii Academice din România (SAR)
Alina Mungiu-Pippidi este preşedintele Societăţii Academice din România (SAR)

La PSD s-a terminat cu bancurile. Nu mai sunt şi nu mai vor fi necesare şedinţe lunea la partid în care miniştrii să fie băgaţi cu nasul în ce au făcut, precum căţeii, pentru că ei vor deveni simpli executanţi ai unor superbaroni, ca şi preşedinţii de organizaţii locale, transformaţi în subbaroni.

Partidul a mâncat guvernul, ce mai rămăsese din el – Ponta îi mai cade greu la stomac, dar trăieşte omul şi cu o tenie în maţe, darămite cu un guvern, complet cu vreo trei servicii secrete, mai modeste decât celelalte, dar oricum, acolo. Ascensiunea lui SuperBaron a fost treptată, insidioasă şi de un de zile doar cu adevărat ameninţătoare.

Prima mare victorie a fost plecarea lui Liviu Voinea de la buget. După doi ani de austeritate, s-a dat drumul la cheltuială. Cu asta s-a desfiinţat principala redută a guvernelor faţă de partidele de guvernământ, raţionalitatea finală a celui care, dând din buzunarul lui, ştie că că nu are de unde să mai dea.

A doua mare victorie a lui SuperBaron a fost decizia ca PSD să aibă candidat propriu la preşedinţie, şi anume pe Victor Ponta. S-a prezis atunci de mai multă lume – în orice caz de Alin Teodorescu şi de mine – că asta va duce la înfrângerea lui Ponta şi eliminarea lui, devenit o ţintă, şi la ridicarea SuperBaronului. Ce nu am prevăzut e că industria de făcut şi desfăcut imagine a opoziţiei va ajuta din greu la acest proces, fiind incapabilă să înţeleagă consecinţele a ceea ce fumează – dar mereu îi subestimăm.

Ca recompensă pentru legea regionalizării, unde a încercat să apere statul central de cererile baronilor judeţeni dându-l pe bucăţi şi neconstituţional direct în patrimoniul lor, SuperBaronul a căpătat dreptul de a patrimonializa fondurile de dezvoltare zilnic, legând prin momeala asta întreaga armată de căţei. Cu asta s-au dus speranţele mele de acum doi ani că baronii singuri, ca în Spania sau Grecia, vor deveni mai procedurali, şi vom mai sălta o treaptă pe scara evoluţionistă când însuşirea resurselor publice se va face cu desăvârşire legal. Când va cădea pe trapă, SuperBaronul nu se va duce pentru loteria de la referendum pe care nu a mai organizat-o, nici pentru alegerile pe care nu le-a mai organizat toamna trecută pentru mii de oameni din diaspora, ci pentru tot parandărătul de la Ministerul Dezvoltării, trecut de la ministeriatul Udrea la el cu minime modificări organizatorice. Că de acolo deja se scurg informaţiile şi denunţurile pe toate crăpăturile, plus dovezile simple şi clare că nu se dădeau fonduri oricui şi oricum sub Liviu Dragnea, ceea ce în sine este abuz în serviciu.

Între timp, toţi ăştia care credeţi că investiţiile din fonduri publice aduc dezvoltarea economică, toată această armată de stângişti care se cred de dreapta, ba dau lecţii şi la alţii, fiţi fericiţi, vor creşte. Decât să tot beşteliţi PSD, mai bine v-aţi înscrie în el, că resursele lor umane par să fi secat complet şi realmente au nevoie de ajutor să cheltuiască tot bănetul ăsta. Cum scrie pe peretele PSD Roman, cum vii dinspre nord pe DN2. ”Înscrie-te în PSD.  Investeşte în viitorul tău”.

Poţi comenta acest articol pe Romaniacurata.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite