Alina Mungiu-Pippidi: Votul util e pentru o nouă clasă politică

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi este preşedinta SAR
Alina Mungiu-Pippidi este preşedinta SAR

Anul acesta investim în nou, nu mai votăm răul cel mai mic, şi ne propunem o clasă politică nouă măcar în proporţie de 30 la sută. Cu cine să votăm? Ca totdeauna, primesc de peste tot întrebarea asta, deşi am fost puţine zile în ţară ultimele două luni.

În primul rând, mulţumesc de întrebare. În decursul anilor, aceasta mi-a venit în diferite forme, disperate, şăgalnice, mobilizatoare, mustrătoare, în tot registrul posibil. Într-un an particular de rău, când chiar nu aveai cu cine vota, un cititor de al meu a scris pe forumul de la România liberă aşa: 

„nu am mult timp şi nici dvs. sigur nu aveţi, ca atare fără explicaţii o să vă rog sa scrieţi aici pe forum cu cine votaţi dvs. şi eu voi face la fel. Mulţumesc!”.

Mulţumesc eu, că după golul de încredere cel mai recent, provocat de Klaus Iohannis, că încă mai votaţi şi mă mai întrebaţi pe mine cu cine. Ştiu, mulţi nu o fac. Un şofer de taxi mi-a spus frumos că el nu mai are încredere nici în el însuşi că nu e un ticălos, darămite în politicieni. Un altul mi-a spus că el ştie ce are de făcut din 1996, de când nu mai votează, şi că românii se împart în două categorii de ţepuiţi, cei care şi-o fac cu mâna lor, şi ceilalţi. I se părea că e superior intelectualiceşte să se numere printre ceilalţi. Nu e aşa. Dar sigur că au o mare vină aleşii noştri, mai ales cei greu aleşi, precum Klaus, care nu pierd doar din încrederea acordată lor, ci dintr-un rezervor comun în care greu o mai punem la loc.

Am să vă spun cât se poate de simplu şi de clar ce aveţi de ales.

Aveţi de ales între clasa politică veche supranumerară şi cea nouă care abia se înfiripă. Clar, prima e peste tot şi pe a doua nu prea o vezi. Faceţi un efort şi o s-o vedeţi totuşi. Şi nu daţi vina pe slăbiciunea ei, că e şi slăbiciunea voastră, dacă nu vă asociaţi cu alţi oameni nu veţi rezolva niciodată nimic, şi trei la sută sunteţi asociaţi pe naţional, în medie. Deci unii din noi facem parte din mai mult de o asociaţie, cum e cazul, de exemplu, cu colegul meu Mihai Goţiu, editorul României Curate, care e şi cu Roşia Montană, şi la România Curată, şi cu zece alte asociaţii culturale sau de mediu, iar asta face ca numărul celor asociaţi în medie să fie chiar mai mic, doi sau unu dintr-o sută. Or, dacă nu ai alţi oameni pe care i-ai verificat într-un proiect de grup nu ai cu cine face asociaţie politică, şi de asta nu aveţi alternative, cei care le fac sunt cei care încearcă să rezolve problema, dar fără voi nu pot.

Clasa politică veche e cea care tot a guvernat, şi cu excepţia a câteva oraşe transilvane, a guvernat prost şi a călcat strâmb. Au luat parandărăt din toate contractele publice, chiar şi alea din care nu s-a construit nimic, crescând preţurile la toate serviciile, creând datorii şi scăzând calitatea. La Bucureşti în consiliul municipal toate partidele mari, PSD, UNPR, PNL şi ALDE (sau membrii lor) au luat colectiv şpagă ca să crească preţul la apă. Nu uitaţi şi nu-i iertaţi. În alte oraşe mari, şeful filialei PSD sau PNL, sau primarul, sau şeful Consiliului Judeţean sunt fie la DNA, fie deja în puşcărie. Nu-i votaţi nici pe ei, nici pe succesorii lor, că partidele nu au reuşit (dacă au încercat) să le cureţe. Oricine vine va face la fel, că maşina de partid deja a fost creată, şi merge numai cu şpăgi, ba de la alegerile precedente are deficit şi ţipă după combustibil. Cei aleşi de voi azi vor intra şi ei în puşcărie mâine, după ce mai umplu câteva sertare ale organizaţiei şi conturile lor proprii.

Clasa politică nouă e formată din veleitari, voluntari şi infiltraţi. Nu e o treabă uşoară să discerni între ei, dar iată câteva indicaţii care pot fi de ajutor.

Veleitarii nu au reuşit să strângă semnăturile, pentru că nu au fost destul de mulţi, au căzut la criteriul asociaţiei de bază sau au mai candidat deja la toate alegerile (gen Irinel), chiar când au bani destui să strângă semnăturile, nu au oamenii din spatele banilor, doar conturile.

Infiltraţii sunt cei care, deşi îşi spun independenţi, sunt sprijiniţi oficial de unul sau mai multe din marile partide, că au auzit că se caută independenţi, şi atunci vin cu „independenţii” lor, cum a fost cu Oprescu. Nu votaţi independenţii sprijiniţi de PSD, UNPR, PNL şi aşa mai departe. E un truc ieftin ca să vă alegeţi iarăşi cu colectorul de parandărăt. Mai există şi traseiştii care se reciclează la partide noi, dar vedeţi că le ies flamurile pe care le-au trădat precum coada vulpii, pe la spate. Nu votaţi pe schimbă-piele ăştia, fie că sunt autentic fără caracter, fie sunt fabricaţi de servicii, care au oferta lor proprie de nouă clasă politică. DNA tocmai a cules pe campionul traseist, primarul din Baia Mare, dar o sută ca el tocmai au trecut gardul în sens invers, intrând în politică. Fără traseişti şi fără trădători, că dacă s-au lepădat de cine i-a adus în politică se vor lepăda şi de voi.

Voluntarii sunt activiştii de stradă care au fost forţaţi de lege să facă partide sau să strângă un număr enorm de semnături pentru a candida şi au reuşit. Sunt oameni ca Erwin Albu (Forumul Democrat German) la Codlea, Andrei Postolache (Pentru Iaşi) la Iaşi, sau Nicuşor Dan, Clotilde Armand şi Roxana Wring (Salvaţi Bucureştiul) la Bucureşti. Daţi-le o şansă.

Mai ales că oricine nu provine direct din băieţii ambiţioşi recrutaţi de servicii e supus unui atac serios zilele astea în presă, că orice e tolerabil în România, dar nu crearea de lideri independenţi şi neşantajabili. E vreunul criticat în lipsă prin studiourile TV? Ia caută-l pe Facebook. Probabil că merită să votezi cu el, şi nu cu laşii care îl toacă în lipsă.

Speranţa cea mai mare dintre toţi e Nicuşor Dan, nu pentru că mi-ar fi mie prieten, sau frate, sau asociat (nu împărţim decât nişte procese contra lui Oprescu şi a unor corupţi). Ci pentru că e un candidat care s-a pregătit zece ani şi are cele trei calitatăţi de bază, e onest, modest şi profesionist. A făcut deja mai mult bine oraşului ca activist decât mulţi primari. Dacă Bucureştiul nu alege pe cine merită mai mult, nici când această persoană există şi are o notorietate rezonabilă, atunci Bucureştiul e pierdut, pe vecie înghiţit de combinaţia Voluntari-Primăverii, adică de gaşca spoliatorilor cordiali.

Nicuşor Dan e un om de asociaţie şi va strânge în jurul lui şi al altora şi grupurile din ţară după alegerile locale. Staţi cu ochii pe Uniunea Salvaţi… şi o să auziţi apelul când o veni. E loc de toată lumea. Şi dacă sunteţi bucureşteni, votaţi lista USB, era peste zece la sută în ultimul sondaj văzut de mine, şi nu aruncaţi voturile pe reciclaţii şi traseiştii lui Tăriceanu de la ALDE. Şi nici pe lista liberală, că PNL nu a pus un tabel măcar pe site să ne arate cum au eliminat pe ăia şpăguiţi de de Apa Nova din vechiul Consiliu, dimpotrivă, l-au pus pe Răzvan Sava, fost în Consiliul infamant şi amicul lui Piedone, candidat. Despre Cătălin Predoiu nu mai am nimic de spus, şi-a arătat adecvarea când l-a cumpărat pe dl Ciucu, al cărui merit ca potenţial primar era zero, a crescut la unu doar ca trădător al Monicăi Macovei. Păi dacă asta e tactica de recrutare, ne-am lămurit. Şi la fel şi lumea, că dl Predoiu e la genunchiul broaştei în sondaje, deci votul pentru el e curat inutil.

Şi alte partide mici, ca POL, la Tîrgu Mureş, sau PACT, sau M10, cu toate infiltrările şi defectările pot avea oameni buni local. Sunt proiecte complet noi şi merită să le daţi o şansă dacă au găsit candidaţi veritabil noi, şi care pot arăta ce au făcut în viaţă. Votaţi pe cel mai bine plasat dintre ei şi speraţi la o reunificare a tuturor acestor proiecte locale mai târziu. 30 la sută la consiliile judeţene pentru clasa politică nouă ar fi un mare pas înainte, ar obliga partidele să ţină seama de agenda nouă şi să îşi ajusteze comportamentul faţă de concurenţi noi. Anul acesta investim în nou, nu mai votăm răul cel mai mic, că avem scut la Deveselu şi nimeni nu ne va scoate din Europa. Dar dacă nu faceţi voi partidul nou, cinci securişti într-o cârciumă de lux cu banii unei firme de servicii gen Hexi în spate vor face ei o Adevărata Românie cu unul ca Marian Munteanu sau alt actor de ăsta în faţă. Asta e alegerea, clasă politică nouă pe bune, cu toate imperfecţiunile de rigoare, sau iarăşi dictată din Primăverii sau Cotroceni. Ce preferaţi?

Unde nu există alternative deloc la partidele vechi votaţi civilizaţia. L-aş vota pe Ovidiu Raeţchi de la PNL contra lui Marean Vanghelie dacă aş locui în sectorul cinci, mai ales că a fost primul care s-a delimitat de şefii lui din PNL când au luat-o razna faţă de electoratul lor. Poate oameni ca el vor schimba partidele pe dinăuntru. Nu sunt mulţi, şi nici multe şanse nu au,  dar cei cu curajul să se lupte cu Vanghelie chiar merită să fe votaţi. Să fiu locuitor în sectorul cinci aş vota pe Nicuşor Dan şi USB la Capitală, pe Raeţchi şi lista PNL la sector. Aş fi votat-o pe Aurelia Cristea de la PSD dacă votam la Cluj şi nu avea partidul grijă să nu fie ea candidat, că asta fac la noi partidele mari, nu promovează pe merit, ci epurează pe merit.

Faţă de schimbarea clasei politice şi de necesitatea de a construi asociaţii noi, bazate pe idei, nu pe şpagă, care să ne reconstruiască educaţia şi sănătatea numai două categorii de oameni pot fi neutre alegerile astea: idioţii şi securiştii. Feriţi-vă să ajungeţi printre primii din indiferenţă, suficienţă sau cinism, şi feriţi-vă de ceilalţi. Vor fi foarte vocali, exact ca securiştii de pe vremuri, care ne dădeau mereu sfaturi ce să facem (să ne ţinem de carte, de exemplu, sau să facem competiţii sportive), orice, numai să nu punem umărul să schimbăm situaţia pe bune.

Listele ”negre” pentru candidaţii la primărie vor fi disponibile pe Romaniacurata.ro în timp util. Criteriile de integritate le vedeţi aici şi încurajăm candidaţii să ni le trimită individual, dacă partidele lor nu o fac. Share cu toţi cei pe care îi puteţi convinge să vină la vot.

PPS. Nu sunt în ţară decât trei zile în această campanie, practic weekendul viitor. Dacă pot face orice gest de susţinere eu personal pentru orice candidat integru sau nouă formaţiune politică în acel interval vă rog să îmi scrieţi la alinamp@sar.org.ro. După cum am promis, după Constantinescu, Băsescu şi Iohannis consider de datoria mea să sprijin oameni mai de la baza politicii, dacă sunt oneşti.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite