Politică

articolul anterior articolul urmator

Ambasada Chinei, despre Legea 5G: În cazul în care companiile chineze vor fi excluse, interesele poporului român şi cooperarea chino-română vor fi afectate

10
12 Jun 2021 09:32:25
Autor: News.ro
Reţele 5G
Reţele 5G

Ambasada Chinei a reacţionat după promulgarea Legea privind implementarea tehnologiei 5G, avertizând că, în cazul în care companiile chineze vor fi excluse, interesele poporului român şi cooperarea chino-română economică şi comercială vor fi afectate substanţial.

Conform reprezentanţei diplomatice, abaterea de la normele industriei şi standardele tehnice pentru a judeca securitatea cibernetică este împotriva simţului ştiinţific şi este o negare a principiilor economiei de piaţă şi a concurenţei loiale, esenţa acesteia fiind abuzarea conceptului de „securitate naţională", în vederea excluderii anumitor ţări şi companii, reprezintă un act tipic de discriminare şi suprimare politică.

”Companiile chineze de telecomunicaţii au un istoric bun de siguranţă şi au lucrat mult timp în România cu sârguinţă respectând legea , au adus contribuţii remarcabile la îmbunătăţirea industriei comunicaţiilor, la dezvoltarea economică, şi la ocuparea forţei de muncă şi bunăstarea poporului. Suntem încrezători că dacă România va menţine un mediu de piaţă prietenos, investiţiile companiilor chineze în România vor fi extinse şi vor aduce mai multe beneficii cetăţenilor români, iar în cazul în care companiile chineze vor fi excluse, interesele poporului român şi cooperarea chino-română economică şi comercială vor fi afectate substanţial”, a transmis Ambasada Chinei la Bucureşti.

China respectă dreptul României de a legifera în domeniul securităţii cibernetice, în acelaşi timp, întrucât legislaţia 5G determină posibilitatea companiilor chineze de a se bucura sau nu de un mediu de afaceri echitabil, drept, deschis şi transparent, suntem extrem de preocupaţi de această lege, notează ambasada.

Conform aceleiaşi surse, securitatea reţelei 5G este o preocupare generală a comunităţii internaţionale.

”Toate părţile ar trebui să pledeze în favoarea conceptului de cooperare deschisă în domeniul securităţii cibernetice, să susţină principiul acordării importanţei egale dezvoltării şi securităţii, să discute împreună standarde şi reguli pentru securitatea reţelei 5G, promovând astfel o dezvoltare sănătoasă şi durabilă a economiei digitale şi să construiască o comunitate cu un viitor comun în spaţiul cibernetic, care este paşnic, sigur, deschis, cooperant şi ordonat. Abaterea de la normele industriei şi standardele tehnice pentru a judeca securitatea cibernetică este împotriva simţului ştiinţific şi este o negare a principiilor economiei de piaţă şi a concurenţei loiale, iar esenţa acesteia fiind abuzarea conceptului de „securitate naţională" în vederea excluderii anumitor ţări şi companii, reprezintă un act tipic de discriminare şi suprimare politică”, menţionează reprezentanţa diplomatică.

Esenţa spirituală a statului de drept este echitatea şi dreptatea, mai arată reprezentanţii ambasadei.

”Evident, legile discriminatorii nu numai că vor împiedica în mod serios dezvoltarea industriilor relevante din ţara în cauză, vor afecta interesele consumatorilor, dar şi vor submina în mod grav mediul de afaceri orientat spre piaţă liberă, respectarea statului de drept şi internaţionalizare din ţara respectivă, vor reduce atractivitate pentru investiţiile străine şi companiile multinaţionale şi, în cele din urmă, vor provoca un impact serios negativ asupra imaginii şi intereselor ţării respective”, precizează Ambasada Chinei.

Companiile chineze de telecomunicaţii au un istoric bun de siguranţă şi au lucrat mult timp în România cu sârguinţă respectând lege , au adus contribuţii remarcabile la îmbunătăţirea industriei comunicaţiilor, la dezvoltarea economică, şi la ocuparea forţei de muncă şi bunăstarea poporului, subliniază  ambasada.

”China şi România se bucură de o prietenie tradiţională, iar realizările de cooperare acumulate de la stabilirea relaţiilor diplomatice de peste 70 de ani în urmă, nu au venit cu uşurinţă. Derularea cooperării bilaterale pe baza respectului reciproc, beneficiului mutual şi câştigului în comun corespunzând intereselor comune ale ambelor ţării. Adoptând o perspectivă pe termen lung, ar trebui să promovăm dezvoltarea continuă a parteneriatului amplu de prietenie şi cooperare dintre cele două ţări aflate în noua situaţie. Facem apel la partea română să susţină ferm statul de drept, să trateze companiile chineze într-un mod echitabil, drept şi nediscriminatoriu şi să întreprindă acţiuni concrete pentru a menţine interesele generale ale cooperării pragmatice bilaterale. Guvernul chinez va continua să protejeze ferm drepturile şi interesele legitime ale companiilor chineze”, conchid reprezentanţii ambasadei.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri Legea privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

Senatul a adoptat, decizional, luni proiectul de lege proiectul de lege care reglementează implementarea reţelelor 5G. Au fost 117 de voturi „pentru”, 13 „împotrivă” şi o abţinere.

Legea prevede că furnizorii de comunicaţii vor putea utiliza în reţelele 5G numai tehnologii, echipamente şi programe software de la producători autorizaţi în prealabil prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al CSAT. Senatorii au prelungit însă de la 5 ani la 7 ani termenul până la care mai pot fi folosite tehnologiile, echipamentele şi programele software neautorizate conform noii legi, cu excepţia anumitor componente.

Legea conferă ultimul cuvânt Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în ceea ce priveşte autorizarea proiectelor şi exclude practic compania chineză Huawei de la operaţiunile de realizare a echipamentelor.

Pentru a putea participa la construirea reţelelor de telecomunicaţii 5G în România, o companie trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: a) nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent; b) are o structură transparentă a acţionariatului; c) nu are un istoric de conduită corporativă neetică; d) se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Compania chineză Huawei a fost, însă, supusă unor sancţiuni din partea SUA pentru conduită corporativă neetică şi se află sub jurisdicţia Chinei, care nu impune practici corporative transparente.Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Domnul Doctor
12.06.2021, 09:47:08

Domnilor, mesajele Chinei sunt aceleasi peste tot: interesele poporului cutare vor fi afectate ... In conditiile in care nu e nici o diferenta intre cum s-au adresat tarilor de mana a saptea din Asia si cum ni se adreseaza noua, o tara de mana a treia din Europa, ar fi bine sa pricem cu totii ca, de fapt, suntem nu doar admonestati verbal ci si amenintati ca va suferi poporul. Ei bine, tovarasilor comunisti, ne-am suit in alta barca asa ca nu va ramane decat sa bateti degeaba din gura. Voi cu drumul vostru si noi cu al nostru.

Zev Zevescu
12.06.2021, 10:00:54

Dom’ Doctor, nu e chiar asa. Ei spun - ne limitati accesul la piata, nu veti avea acces la servicii mai ieftine. Ceea ce implicit vine cu un cost economic oarecare. Pentru romanezul care vrea 5G. Ai dreptate, formularea e de PCR, dar pana la urma serviciile 5G ieftine ar trebui sa fie scopul final, daca ei vor musai sa vopseasca ideologic treaba, who gives a flying fck? Le luam serviciile ieftine de 5G si le trimitem o vedere de Craciun. Nu o sa se ofuste, e business, atat.

-6 (6 voturi)
Florescu Constantin
12.06.2021, 10:12:18

:"cooperarea chino-română vor fi afectate" Dispareti bah de aici. Mare pierdere ca nu vom mai avea bunuri de unica folosinta la pret de occident. Valea!

-2 (2 voturi)
Domnul Doctor
12.06.2021, 10:51:57

@ La-Sha Zevescu Dar numai chinezii pot oferi 5G ieftin? Au monopol ei pe asa ceva si nu stim noi, ceilalti? In plus, chiar daca ar fi mai scump al altora, e de preferat sa avem securitatea telecomunicatiilor in cadrul NATO decat sa ne caciulim pentru doi lei in minus. Si sa nu uitam ca tot ce este ieftin acum tot ajunge sa fie platit scump la final, ba chiar mai scump decat daca am fi cumparat la pret mare din capul locului. Ce vrem: cantitate comunista sau calitate capitalista? Nu ca ultimii ar excela mai nou la asa ceva, dar tot este peste chinezariile cu care Beijing-ul acum ne santajeaza emotional.

-1 (1 vot)
Zev Zevescu
12.06.2021, 09:51:11

Dar in [cainelui lui Harry] mea, de ce mai platim o galeata de bani STS, numai ca sa manareasca alegeri? Protejati infrastructura de aparare si cea civila critica, perfect, si lasati in pace restul pietei, sa se bata vesteuropenii cu chinezii, cel mai bun calitate/pret sa castige piata. Intru beneficiul consumatorului local. Comunisti-necomunisti, au dreptate chinezii. Sau facem digitalizare, dar numai cu alesi, nu cu cei cu cea mai competitiva oferta? Ce sa spun, in cel mai rau caz, ma spioneste Tovarasul Wong cand fac varza clujeasca. Groaznic.

-5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările