Politică

articolul anterior articolul urmator

Ambasada SUA, de acord cu criticile aduse în raportul MCV la adresa presei: „Mass-media preferă să fie un instrument la dispoziţia partidelor"

6
31 Jan 2013 17:00:33
Autor: Lucian Negrea
Ambasada SUA se arată de acord cu criticile aduse de raportul MCV la adresa presei  FOTO Shutterstock
Ambasada SUA se arată de acord cu criticile aduse de raportul MCV la adresa presei  FOTO Shutterstock

Raportul MCV, remis de Comisia Europeană, stârneşte recţii la nivel oficial. Ambasada SUA a a luat poziţie şi s-a declarat de acord cu punctele prevăzute în raport. Ambasada SUA atrage atenţia asupra punctului din raport care vizează independenţa presei şi avertizează că în lumina evenimentelor din vară în mass-media s-au constatat derapaje.

„Ambasada SUA la Bucureşti laudă raportul Comisiei Europene către Parlamentul European, parte a Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Încurajăm guvernanţii români să aplice pe deplin recomandările Comisiei Europene (...) De asemenea, dorim să subliniem observaţiile din raport privind rolul mass-mediei, mai exact recomandarea de „revizuire a standardelor existente pentru a se garanta existenţa unor mijloace de informare în masă libere şi pluraliste, asigurându-se, totodată, măsuri reparatorii eficiente împotriva încălcării drepturilor fundamentale ale omului şi împotriva exercitării de presiuni nejustificate şi a recurgerii la acte de intimidare de către mijloacele de informare în masă asupra sistemului judiciar şi a instituţiilor implicate în combaterea corupţiei. Mass-media româneşti preferă să fie un instrument la dispoziţia partidelor politice”, se arată în răspunsul misiunii diplomatice, informează NewsIn.

Reacţia ambasadei SUA vine în urma raportului MCV remis de Comisia Europeană. La capitolul „Independenţa sistemului judiciar”, se precizează că, în timpul verii, „una dintre preocupările majore a fost dovada clară a exercitării de presiuni asupra instituţiilor judiciare şi a lipsei de respect pentru independenţa sistemului judiciar”.

„Aceasta rămâne un motiv serios de preocupare. Comisia a primit numeroase rapoarte privind acte de intimidare sau hărţuire comise împotriva unor persoane care lucrează în instituţii judiciare şi anticorupţie importante, inclusiv ameninţări cu un caracter personal împotriva judecătorilor şi a familiilor acestora şi campanii mediatice de hărţuire”, scrie în raportul MCV prezentat miercuri de purtătorul de cuvânt al CE Mark Gray.

În acest context, Comisia Europeană atrage atenţia asupra rolului mijloacelor de informare în masă. „Au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum şi anumite îndoieli cu privire la eficacitatea activităţii de supraveghere desfăşurată de Consiliul Naţional al Audiovizualului. Situaţia sugerează necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei este însoţită de o protecţie corespunzătoare a instituţiilor şi a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum şi pentru a pune la dispoziţie măsuri reparatorii eficiente”, avertizează Executivul european.

Problema modului de informare în mass-media este reluată şi în cadrul recomandărilor.

„Revizuirea standardelor existente pentru a se garanta existenţa unor mijloace de informare în masă libere şi pluraliste, asigurându-se, totodată, măsuri reparatorii şi eficiente împotriva încălcării drepturilor fundamentale ale omului şi împotriva exercitării de presiuni nejustificate şi a recurgerii la acte de intimidare de către mijloacele de informare în masă asupra sistemului judiciar şi a instituţiilor implicate în combaterea corupţiei”, recomandă CE.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Ara Brandiana
31.01.2013, 17:12:15

Nu inteleg, ieri nu aveati la dispozitie raportul MCV ca sa prezentati si acest paragraf extraordinar din continutul raportului? A trebuit sa-l faceti public de-abia dupa ce a existat declaratia oficiala a ambasadorului US cu privire la acest aspect? Foarte curios. Chiar sa nu aiba jurnalul Adevarul posibilitatea sa intre in posesia materialului pentru a prezenta din prima zi informatiile corecte asupra raportului? Sau aticonsiderat ca un asemenea paragraf de o gravitate extraordinara la adresa presei nu trebuie sa ajunga la urechile publicului? "REVIZUIREA STANDARDELOR EXISTENTE PENTRU A SE GARANTA EXISTENTA UNOR MIJLOACE DE INFORMARE IN MASA LIBERE SI PLURALISTE, ASIGURANDU-SE, TOTODATA, MASURI REPARATORII SI EFICIENTE IMPOTRIVA INCALCARII DREPTURILOR FUNDAMENTALE ALE OMULUI SIIMPOTRIVA EXERCITARII DE PRESIUNI NEJUSTIFICATE SI A RECURGERII LA ACTE DEINTIMIDARE DE CATRE MIJLOACELE DE INFORMARE IN MASA ASUPRA SISTEMULUI JUDICIAR SI A INSTITUTIILOR IMPLICATE IN COMBATEREA CORUPTIEI".

+2 (2 voturi)
Ara Brandiana
31.01.2013, 17:17:21

"Mass media prefera...?" Mass media trebuie sa intre in legalitate.

+1 (1 vot)
Lucian Negrea
31.01.2013, 17:23:13

Ziarul Adevărul a publicat ieri întreg raportul MCV, inclusiv partea în care se critică derapajele mass-media. În ultima parte a materialul se găseşte şi declaraţia domnului Gray pe această temă. În material aveţi raportul MCV complet. http://adevarul.ro/news/eveniment/comisia-europeana-publica-raportul-mcv-1_5108cd774b62ed5875b8300c/index.html

+1 (1 vot)
Ara Brandiana
31.01.2013, 19:04:54

Domnule Lucian Negrea, imi pare rau ca trebuie sa va contrazic. Am recitit cele doua articole aparute ieri in legatura cu raportul MCV printre care si cel la care va referiti, intitulat /Raportul MCV al Comisiei Europene. Baroso: ...."Au fost luate masuri pentru a raspunde preocuparilor grave pe care le-am exprimat in luna iulie"/ si nu am gasit RECOMANDAREA facuta de Comisia Europeana in legatura cu libertatea presei, adica "necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul ca libertatea presei este insotita de o protectie corespunzatoare a institutiilor si a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum si pentru a pune la dispozitie masuri reparatorii eficiente". Domnule Lucian Negrea, faptul ca ati atasat la stire cele 13 pagini ale Raportului, este egal cu zero. In aceasta stire se vede clar intentia de a manipula opinia publica prin omisiune. Chiar titlul in sine este manipulatoriu, pentru ca Raportul nu cuprinde declaratia diplomatica a lui Baroso. Primul subtitlu, de asemenea este manipulatoriu pentru ca in Raport nu se vorbeste "Despre progresele inregistrate de Romania". Raportul, chiar in deschiderea lui, mentioneaza ca "face bilantul recomandarilor speciffice prezentate de Comisie cu privire la respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar". Ei bine, printre recomandarile respective - mentionate de dvs. in articol - nu se regaseste recomandarea referitoare la "libertatea presei". Raportul nu este unul elogios ci unul dezastruos. Intr-o stire, nimeni nu citeste 13 pagini de Raport si mai cu seama sa le mai si studieze. Probabil ca pe asta s-a si mizat cand ati omis recomandarile facute in legatura cu libertatea presei. Desigur, presei nu-i convine sa fie data in judecata pentru defaimare si mai cu seama sa mai fie si obligata sa suporte "masuri reparatorii eficiente" pentru excesul de zel pe care il face, ori intentionat ori fara sa se asigure ca informatiile care ajung la urechea ei sunt adevarate sau false. Dvs. ca jurnalist stiti foarte bine ca existe norme in jurnalistica pe care trebuie sa le respectati in difuzarea de informatii, o formula clara de verificare a stirii inainte sa apara, altfel se incalca drepturile fundamentale ale cetatenilor si institutiilor pentru care trebuie sa platiti daca informatia este falsa si defaimatoare.

+1 (1 vot)
unU
31.01.2013, 18:34:16

Ambasada SUA se comporta ca o tata cu gura mare si evita sa-si vada lungul nasului si sa-ti tina fleanca atata timp cat noi nu comentam nenorocirile , saracia, crimele, inegalitatea, izolarea frupurilor etnice s.a din acolo , asta ca sa nu ne amintim ca numai imbecilitatea americanilor a raspandit criza economica in toata lumea. Ca sa nu mai spunem ca am varsat sange romanesc pentru cauzele lor pe toate fronturile unde ei si-au aparat interesele. Ce-am primit in schimb ? NIMIC ! Magari, magari, magari !

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările