Ameninţările lui Putin au o bază reală sau reprezintă doar un bluff?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut doar câteva zile de la ameninţările lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, cu un posibil război mondial nuclear şi însuşi Putin revine cu ameninţări şi mai directe. Ce semnificaţie să aibă această tiradă de ameninţări? Armata rusă s-a retras în mod ruşinos de lângă Kiev, realizând că nu-l poate cuceri. Nici în Donbas nu are progrese semnificative, după 2 luni de război.

Contextul declaraţiilor

Economic Rusia se prăbuşeşte, sancţiunile occidentale îşi fac deja efectul. În plus, multe ţări şi, de fapt,  toată Europa caută căi şi surse pentru a elimina total dependenţa de petrolul şi gazele ruseşti. Cum poporul rus trăieşte,  în proporţie de 50%, din vânzarea de hidrocarburi, este uşor de înţeles ce ar însemna pierderea acestei surse de venit. Spre deosebire de China, care a investit masiv în economie, în dezvoltare, în infrastructură, Rusia a rămas la un PIB pe locuitor mai mic decât al României.

Rusia este măcinată de corupţie şi incompetenţă. A văzut şi Putin când a descoperit zecile de miliarde de dolari furate de generalii ruşi din sumele repartizate armatei, motiv pentru care a şi arestat vreo 20 dintre ei.

Prin contrast, iluziile de mare putere mondială, cu o armată de care trebuie să-i ştie de frică toată lumea, nu i-au părăsit pe conducătorii Rusiei. Şi frica de „duşmanii” săi care urmăresc să-i reducă rolul de frunte în politica mondială. De aici dorinţa lui Putin de a crea o nouă ordine mondială, în care Rusia să joace un rol important.

Ameninţările lui Putin

Pornesc din disperarea, frustrarea, neputinţa, de a-şi vedea armata înfrântă în Ucraina, cu şanse zero de a impune lumii o „nouă ordine mondială”. Singura armă pe care o mai are, arma nucleară, este scoasă la înaintare să sperie lumea. Deşi ştie foarte bine că ar însemna distrugerea întregii Rusii. Dacă echipamentele nucleare ale Rusiei funcţionează la fel de bine ca restul armatei, s-ar putea să aibă o surpriză şi la utilizarea lor. În plus, NATO are, în mod sigur, planuri de anihilare a centrelor de comandă militară, a depozitelor de arme şi a centrelor de lansare a rachetelor strategice. Nici dorinţa armatei ruse pentru o „sinucidere colectivă” nu este sigură.

Ultimele declaraţii ale lui Putin

În timpul unei intervenţii în faţa Consiliului deputaţilor din Sankt Petersburg, Putin a declarat:

Dacă cineva intenţionează să intervină în evenimentele în curs (în Ucraina) din exterior şi creează ameninţări strategice inacceptabile pentru noi, atunci ar trebui să ştie că răspunsul nostru la aceste lovituri va fi rapid, fulgerător.”

Ce înseamnă „intervină” şi „ameninţări strategice inacceptabile”, nu ne explică Putin. Furnizarea de armament greu Ucrainei, tancuri de ultimă generaţie, rachete, elicoptere, chiar avioane militare, reprezintă o „interventie-amenintare strategică inacceptabilă”? Vom vedea. Până acum n-au reprezentat?

”Dacă cineva, insist, va încerca să intervină în evenimentele în curs de desfăşurare şi va crea ameninţări strategice inadmisibile la adresa Rusiei, trebuie să ştie că atacurile noastre de răspuns vor fi fulgerătoare, rapide”. „Avem armament, cu care nimeni nu se poate lăuda astăzi. Iar noi nu ne vom lăuda. Noi îl vom folosi dacă va fi necesar. Şi vreau să ştie asta toată lumea”, a declarat preşedintele rus. „Toate deciziile în această privinţă au fost deja luate”.

Putin vrea să spună că are un altfel de armament decât cel nuclear, pe care îl au şi alte ţări. Se referea, probabil, la un test cu lansarea unei rachete balistice intercontinentale Şarmat care, potrivit lui Putin, „este capabilă să depăşească toate sistemele moderne de apărare antirachetă” şi „nu are analogie în lume”. Doar că acest tip de rachetă este în faza de testare,  nu este încă în dotarea armatei ruse. Iar NATO ştie şi ea de această rachetă şi şi-a luat măsuri de contracarare. Dar nu se laudă, cum face Putin.

Aşa că şi aceste declaraţii sunt menite să sperie lumea occidentală.

Putin a mai susţinut că „operaţiunea militară specială din 24 februarie va fi îndeplinită”, pentru a „putea garanta pacea şi securitatea republicilor Doneţk, Lugansk, a Crimeii ruseşti şi a întregii noastre ţări”. Putin a mai spus „nu există alternativă”: „Dragostea de patrie este unul dintre fundamentele statului nostru şi o valoare esenţială a societăţii noastre”.

Rusia are un istoric bogat în încercările de a-şi supune vecinii, cu războaie încrâncenate. Fără să fie ameninţată de nimeni. Era modul ei de se „băga în seamă” pe plan mondial, de a-şi mări teritoriul, de a reveni la dimensiunile URSS. Putin nici n-a ascuns acest lucru, când a declarat că vrea să se revină la situaţia din 2007, când ţările est europene nu intraseră în NATO.

Nici acum nu era ameninţată de cineva, dacă nimeni nu atentează la enclavele sale Transnistria şi Kaliningrad.

În concluzie

O posibilă explicaţie a ameninţărilor lui Putin stă în planul acestuia de a da o lovitură militară în Transnistria, eventul şi prin ocuparea Republicii Moldova. Ultimele atacuri asupra căilor de comunicaţii din această regiune şi recentele „atentate” din Transnistria asta sugerează. 

O altă explicaţie ar fi dorinţa lui Putin de a diminua sau chiar opri furnizarea de echipamente militare moderne  Ucrainei, care a luat un avânt considerabil în ultima perioadă. Inclusiv cu antrenarea militarilor ucraineni în Polonia, Marea Britanie. Aceste echipamente militare reprezintă un factor determinant în eşecul Rusiei de a ocupa Ucraina.

Invocarea declanşării unui război nuclear, care ar distruge toată omenirea, este o soluţie extrem de proastă, aleasă de  Putin. Pentru că este posibil ca NATO să intervină preventiv şi să anihileze cu mijloace militare nenucleare centrele de comandă militare şi politice ale Rusiei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite