Politică

Am scăpat de „dăncilisme”?

15
1 Dec 2019 14:55:04
Florin Buhuceanu

Pentru unii dintre noi nu sunt multe motive de a serba, coloraţi festivist în roşu, galben şi albastru. La 101 ani de la unificare, promisiunea lui Iuliu Maniu că nu ne vom construi ţara pe baza populismului, xenofobiei, a urii alterităţii rămâne încă un deziderat distant: ”Noi nu vrem să devenim din oprimaţi oprimatori, din asupriţi asupritori. Noi voim să întronăm pe aceste plaiuri libertatea tuturor neamurilor şi a tuturor cetăţenilor”.

A sfârşit prin a fi condamnat la moarte şi asasinat în închisoarea de la Sighet. Pentru preşedintele executiv al autorităţii statului cu mandat explicit  în securizarea memoriei din perioada totalitarismului comunist, identitatea greco-catolică a multora dintre cei care au format Generaţia Unirii este o ofensă la adresa ortodocşilor, desfiinţarea Bisericii Rezistenţei Anti-comuniste de care aceştia aparţineau ţinând de o adevărată pedagogie divină.

Pentru acelaşi oficial al statului român, legea care incriminează propaganda legionară şi negarea Holocaustului impietează asupra condamnării comunismului: Parlamentul nu poate legifera asupra istoriei. Clar? Cu aceeaşi logică a perpetuării unui trecut al vinovăţiei, cerea ca june teolog la mijlocul anilor 90 perpetuarea discriminării prin legea penală a celor care au fost victime ale fascismului şi comunismului: românii de orientare homosexuală. Un alt reprezentant al statului ce se aflase vremelnic la şefia consulatului nostru de la New York cerea unui coleg şi prieten să mintă în privinţa statutului marital (căsătorit legal cu o persoană de acelaşi sex) şi să se dedea la un fals grosolan în acte pentru a i se elibera paşaport românesc, cu care să poată vota la alegerile prezidenţiale. Acelaşi ”diplomat” urma să fie trimis în funcţie în Israel, în ciuda trecutului său politic în partidul fascistoid al „noii generaţii” prea-creştinului domn Becali. „Dăncilisme”, doar parţiale drese!

Tot azi sărbătorim împlinirea a 10 ani de la adoptarea Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. O aplicăm în contextul legal românesc? Aş! Tot astăzi este Ziua Solidarităţii cu cei care trăiesc cu HIV/SIDA. Numai în ultimul an au fost 3 (trei) întreruperi majore de tratament care le-a afectat starea de sănătate, perpetuând stigma şi umilinţele la care sunt zilnic supuşi. Accesul la tratament nu se face imediat după diagnosticare, prevenţia HIV/SIDA la scară naţională e o himeră, Planul Naţional HIV/SIDA zace la nesfârşit pe masa Ministrului Sănătăţii. Ce ar trebui să facă cei care au fost infectaţi în spitalele româneşti? Ce ar trebui să facă adolescenţii şi tinerii din şcolile publice care nu primesc nici astăzi ore de educaţie pentru sănătate la presiunea fundamentaliştilor religioşi? Nu suntem o Românie Educată. Nu suntem o Românie Sănătoasă. Nu suntem o Românie Europeană a solidarităţii dincolo de diferenţele de etnie, vârstă, confesiune religioasă, dizabilitate, orientare sexuală şi identitate de gen. Avem însă azi şi tot anul viitor încă o bună şansă sa depăşim ”dăncilismele” care aproape ne-au sufocat. La mulţi ani, într-o Românie mai bună pentru toţi cetăţenii ei!

   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Podar
1.12.2019, 15:32:39

La Defilarea voastrâ, Cu...Poalele in...Sus, Scuzați...pudoarea noastrâ, N-am spus tot ce-i de spus Și nu prea ne-am...Opus. Cu Lipsa de Rușine, Pe care-o...Dovediți Si care vâ...convine, Chiar... Nu ne...Ispitiți...! Nici... Ziua Naționalâ, Nu-i cazul s-o...Mânjiți, Cu Murdârita.... Poalâ, Pe care-o...Folosiți....! ...

-2 (12 voturi)
Radu Mircea
1.12.2019, 18:54:44

# Podar Poeziile si versurile le apreciez intodeauna Poddy , dar unele idei din el sa-mi dai voie sa nu le agreez . Ce ti-au facut tie sau ce te-au obligat sa faci cei de sub drapelul curcubeului ??? Ei nu doresc decit sa fie considerati cetateni ca mine si ca tine si sa se bucure de absolut aceleasi drepturi ca noi . Au dreptate sa ceara dreptul de a se casatori cu cine pofteste inimioara lor cum si eu (si banuiesc ca si tu) am putut alege perechea noastra fara sa ne strige careva ca sa suntem anormali . Normalitatea este un concept care a suferit de-a lungul timpului numeroase schimbari de directie , ba chiar intoarceri la 180 grade si lumea n-a crapat , soarele nu s-a stins . Probabil unele schimbari din viitor ale ''normalitatii'' ne-ar lasa pe noi ''normali'' cracanati , dar mai bine ca n-o sa apucam sa traim vremurile alea . Ce aveti cu paradele lor ''gretoase'' ??? lo ma uit cu aceasi incintare la ''Carnavalul de la Rio'' , desi sunt cam mosneag . Si acolo s-ar da poalele peste cap daca ar exista poale . Uneori ''din fericire'' nu exista nici sutiene iar dintr-o batista cred ca se fac vreo patru chiloti Cu aceasi pretuire dintodeauna , __________________________Radu Mircea

-1 (5 voturi)
Podar
1.12.2019, 15:58:30

LGBT Fiecare om e liber de-a trai asa cum crede, In masura-n care totusi,la altul nu se repede, Sa-i impuna directive ,un alt mod de existentza Prin calcarea in picioare a tot ce este..decentza. A familiei normale,definita prin traditii, Din barbat si o femeie,fara alte exhibitii; Nu-i firesc sa iesi pe strada,defiland cu sexu-n frunte, Sau cu ridicate poale etaland chestii... marunte. Cei ce au asa probleme,sa le tina pentru ei, In a lor intimitate nu sa produca..scantei, Reclamand ca,lesbiene,gay si chiar transsexuali, Ca vor si copii in "schema",pe motiv ca ni-s..egali. Daca vor copii,sa-si faca,de nu ,sa se resemneze, Nu dorim ca "deviatii",boala sa-si ...perpetueze; Nu vrem asa influentze,anormale ,indecente, Pe copii sa ii "educe",cu mizerii influente. Cu a lor "globalizare",asa zis.."civilizata", Ne insulta fara jena,vechi traditii,"mama","tata", Sentimentul de pudoare,sexul in intimitate, Ne manjesc in bascalie,cu tot ce produc prin...spate. Fara urme de rusine,culmea,tot ei ne reclama, Ca nu avem "toleranta"si nu-i prea bagam in seama, Iar in "fanatismul" nostru,ii persecutam "habotnic", Pe ei ce-s... "civilizatii" ce ne-ataca antagonic. Ne acuza-n mod obraznic,ca gandim ca-n Evul Mediu, Primitivi ,ca ne opunem la murdarul lor asediu, Findca nu putem permite ,copii sa ne "educe", Bipezii "persecutatii" ,ce ne dau flegme pe cruce. ...................

+4 (14 voturi)
un motan intransigent
1.12.2019, 19:36:17

"Problema" e mereu erecta, Si-i darza ca batul de steag, Ce curcubeul il reflecta, Iar "subiectul" le e drag. Ei una stiu si una vor, Mania lor ii mana-ntr-una, Si nu mai pot de-atata dor, Sa isi uzeze "vagauna". De ce n-or vrea sa inteleaga Ca pe aici ei nu au loc, Si-n alte parti de-or vrea sa mearga, Noi nu ii vom opri deloc?

+4 (8 voturi)
Markus Roman
1.12.2019, 16:48:26

Uraaa, de acum vom inghitzi numai mandolinisme. Pofta buna si succesuri!

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările