Ce calcule îşi fac Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan după ce varianta unificării dreptei a eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan şi Cătălin Predoiu au dezbinat dreapta în favoarea Gabrielei Firea
Nicuşor Dan şi Cătălin Predoiu au dezbinat dreapta în favoarea Gabrielei Firea

În condiţiile în care Gabriela Firea conduce detaşat în lupta pentru Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan se luptă doar pentru poziţia de pierzător onorabil, căci şansele lor de a câştiga sunt, oricum, infime, susţin analiştii politici. Deşi s-a dovdit a fi un eşec, varianta sondajului comun care ar fi desemnat candidatul dreptei pentru Bucureşti dezvăluie strategia celor doi candidaţi pentru finalul de campanie.

Cătălin Predoiu ar vrea ca Nicuşor Dan să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei şi să-l susţină pe el. Nicuşor Dan spune că Predoiu ar trebui să se retragă în favoarea sa. Şi unul, şi altul susţin că numai aşa poate fi înfrântă Gabriela Firea. Ca să se stabilească cine are şanse mai mari să câştige Bucureştiului, Predoiu i-a propus lui Nicuşor Dan să comande un sondaj de opinie comun, iar cine pierde să se retragă în favoarea celuilalt.

Duminică seară, în confruntarea electorală de la TVR,  Nicuşor Dan a acceptat măsurătoarea. „De o saptămâna, Cătălin Predoiu tot spune că are nevoie de un sondaj ca să se retragă din cursă. Foarte bine! Să facem un sondaj. I-am propus în aceasta seară lui Cătalin Predoiu să facem un sondaj, organizat de o casa de sondaje internaţională, care să confirme ceea ce noi ştim deja - eu sunt singurul care poate să unească voturile anti-PSD“, a anunţat Nicuşor Dan pe Facebook.

Pe drumuri separate 
Însă a doua zi, Nicuşor Dan a anunţat că PNL n-a vrut să accepte varianta unui sondaj organizat de o firmă internaţională, aşa că va merge pe cont propriu. „Am avut în această seară o întâlnire cu PNL. Au refuzat organizarea unui sondaj comun, organizat de o firmă internaţională, auditat de ambele partide. În aceste condiţii, noi am decis să mergem înainte cu organizarea sondajului. Îi invităm în continuare pe cei de la PNL să auditeze cercetarea sociologică. Nu avem nimic de ascuns. Vom face publice rezultatele în ultimele zile de campanie. Am convingerea că ele vor arăta ceea ce am spus de la bun început: că USB este singura forţă capabilă să aducă o schimbare adevărată în felul în care se face administraţie în Bucureşti“, a anunţat candidatul USB.

Nicuşor Dan mizează pe faptul că e singurul candidat care poate atrage voturi din bazinul nehotărâţilor, ce însumează un procent de 30 -35%. Nicuşor Dan îşi face următorul calcul: nehotărâţii nu contează în sondajele de opinie, însă, dacă în ziua votului ies la urne, pot influenţa decisiv rezultatul alegerilor. Deci scopul său în aceaste ultime zile de campanie este să convingă cât mai mulţi nehotărâţi.

Faptul că a negociat cu tabăra liberală o candidatură comună ţine tot de prgamatismul de campanie. Nicuşor Dan n-a vrut să-şi ostilizeze electoratul tradiţional de dreapta, pentru care e mai puţin cine o învinge pe Gabriela Firea. Cu adevărat important e ca Firea să fie învinsă. De altfel, aceste calcule se simt chiar din mesajul public al candidatului USB. „Am o responsabilitate faţă de electoratul anti-PSD, vreau să câştigăm şi dacă victoria USB depinde de un sondaj, sunt gata sa îl fac“, a susţinut Nicuşor Dan.

Electoratul lui Nicuşor Dan e foarte greu de livrat altui partid. Nu e un electorat de partid Darie Cristea, sociolog

Chiar dacă Nicuşor Dan a refuzat  să se retragă, liberalii tot au ieşit câştigaţi, pentru că îşi vor axa finalul campania exact pe mesajul votului util. Potrivit unor surse politice, PNL ţine în sertare un sondaj de opinie în care Cătălin Predoiu este clasat pem locul doi, la o diferenţă de doar 6 procente faţă de Firea şi la o distanţă consistentă de Nicuşor Dan. Aşadar, Predoiu va insista pe ultima sută că el are cele mai mari şanse să învingă PSD, sperând să rupă din voturile lui Nicuşor Dan, dar să mobilizeze şi o parte din electoratul nehotărât. 

„Transferul procentelor nu se face automat“
Chiar şi dacă s-ar retrage pe ultima sută de metri unul în favoarea celuilalt, analiştii politici susţin că oricum Firea va câştiga, pentru că electoratul nu joacă aşa cum le cântă candidaţii. „Dacă se retrag fie Predoiu, fie Nicuşor Dan, nu se face în mod automat un transfer al procentelor lor. Transferul nu functioneaza la nicio cursa electoral din lume, nu e ceva specific românesc. E foarte posibil ca, avand în vedere ca electoratele lor sunt diferite, ca alegătorii sa nu aprecieze jonctţiunea “, a comentat Radu Magdin pentru „Adevărul“.

Nici sociologul Darie Cristea, directorul casei de sondare INSCOP, nu crede că adunarea celor două electorate va da plus. „Electoratul lui Nicuşor Dan e foarte greu de livrat altui partid. Este un electorat care se bazează pe propria perspectivă asupra sistemului politic. Nu e un electorat de partid. Desigur, liberalii invocă votul util, însă votanţii lui Nicuşor Dan nu sunt genul care să rezoneze cu un astfel de mesaj“, spune Darie Cristea.

Aşadar, duelul dintre Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan nu este decât o luptă pentru locul doi, o luptă care poate decide, cel mult, cine va fi candidatul dreptei care va pierde onorabil în faţa Gabrielei Firea. „Nu ştiu cât va merge cu «sperietoarea» PSD sau Firea la Bucureşti: e prea din scurt şi nu sunt motive substanţiale în acest sens, de parcă dreapta ar fi stăpâna permanentă  a Bucureştiului“, a comentat Magdin. Darie Cristea spune că, ipotetic vorbind, Cătălin Predoiu ar trebui să fie candidatul dreptei unite. „Eu cred că mai degrabă Cătălin Predoiu ar avea şanse să câştige, pentru că are un partid mare în spate. Nicuşor Dan n-ar putea recupera diferenţa ce-l desparte de Firea“, a conchis Darie Cristea. 

Rezultatul negocierilor, în direct la Adevărul Live
Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan vin astăzi în studioul Adevărul Live pentru a vorbi despre unficarea dreptei. Predoiu este invitat de la ora 11.00, iar Nicuşor Dan de la ora 13.00. Practic, după interviurile cu cei doi, vom şti exact câţi candidaţi va avea dreapta pentru Primăria Capitalei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite