Analişti politici: Zilele trec în favoarea Opoziţiei / Soarta moţiunii este decisă de cum se va vota

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vot secret sau cu bilele la vedere? Răspunsul la această întrebare ar putea determina dacă milioane de români vor avea de luna viitoare cu 15, respectiv 25% mai puţini bani în portofel, potrivit analiştilor politici chestionaţi de adevarul.ro. Votul de marţi va fi unul sub presiune, iar fiecare zi scursă creşte şansa Opoziţiei de a trânti Guvernul.

"Parlamentarii sunt supuşi unei presiuni directe: dinspre partid şi dinspre alegători. (...) Dinamica manifestărilor sindicale va putea influenţa şi ea rezultatul votului. Va fi un vot sub presiune socială", a declarat politologul Cristian Pârvulescu pentru adevarul.ro. Acesta consideră că zilele trec în favoarea Opoziţiei şi nu a Guvernului. Şi analistul Bogdan Teodorescu consideră că Executivul nu mai are susţinere majoritară în Parlament.

Votul cu bilele la vedere, nedemocratic

Pârvulescu atrage, însă, atenţia că propunerea partidelor din opoziţie de a se vota cu bilele la vedere nu este altceva decât "disperarea (partidelor, n.r) de a recupera autoritatea asupra propriilor parlamentari". "În primul rând este total nedemocratic să votezi cu bile la vedere. Parlamentarii ar trebui să fie liberi să decidă în funcţie de propria conştiinţă, ori noi ajungem într-o situaţie în care parlamentarii nu sunt liberi în raport cu propriul partid", a declarat pentru adevarul.ro Cristian Pârvulescu.

Toate formaţiunile politice anunţat că-şi vor exclude membrii care votează contrar deciziei luate de partid. Biroul Permanent Naţional al Partidului Democrat Liberal va analiza luni excluderea din partid a deputatului Daniel Oajdea, cel care a decis să voteze moţiunea de cenzură depusă de PSD după ce şi-a consultat alegătorii din colegiu.

Şi analistul Bogdan Teodorescu este de părere că modalitatea în care se va vota va atârna mult în decizia de a susţine sau nu Executivul, în condiţiile în PSD şi PNL au anunţat că vor întocmi liste cu cei care nu vor susţine moţiunea, înţelegând din acest gest acceptul tacit de a fi tăiate pensii şi salarii.

"Şansa reală a opoziţiei de a obţine voturile necesare pentru a trece moţiunea vine de la PDL. UNPR a anunţat că nu votează, iar UDMR-ul este un partid disciplinat", a declarat Teodorescu pentru adevarul.ro.

Cu o zi înainte de votul din plenul Parlamentului, Cristian Pârvulescu este sigur că se poartă negocieri intense între Opozişie şi parlamentarii puterii, cărora li se atrage atenţia că au fost aleşi uninominal.

Dacă moţiunea pică, ne creşte tensiunea socială la cote nemaîntâlnire de 20 de ani

Chiar dacă moţiunea pică, iar Guvernul va apuca ziua în care va tăia 15% din pensii şi 25% din salarii, victoria va fi la limită şi va fi urmată de mult anunţata remaniere. Potrivit lui Cristian Pârvulescu nici UNPR-ul, nici UDMR-ul nu vor dori să-şi asume o răspundere mai mare, astfel că decontarile politice la va face în principal PDL-ul.

"Dacă tărierile vor avea loc, România se va confrunta cu o tensiune sociaă pe care nu a mai cunoscut-o de la 1990 încoace", este de părere analistul Bogdan Teodorescu.

Dacă Opoziţia reuşeşte să smulgă partidelor din arcul Puterii cele circa 20 de voturi pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, ne-am putea trezi cu un guvern de "neutri", care va avea ca singură misiune organizarea unor alegeri anticipate care nu sunt dorite nici de parlamentari, deoarece trebuie cheltuţi alţi bani în campanie, nici de preşedintele Traian Băsescu, deoarece s-ar forma o altă majoritate.

Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuie votată de 236 de parlamentari.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite