ANALIZĂ Urzeala tronurilor din PSD: cine sunt şi ce şanse au jucătorii la şefia partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După retragerea lui Victor Ponta de la şefia PSD, cine are prima şansă la postul de preşedinte al partidului?  Analiştii contactaţi de „Adevărul“ au răspuns la această întrebare şi au creionat portretele politice ale principalilor aspiranţi la şefia PSD: Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Rovana Plumb, dar şi europarlamentarul Cătălin Ivan.

Postul de preşedinte al PSD, vacantat de Victor Ponta, a devenit principala ţintă pentru liderii din primul eşalon al partidului, în frunte cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, actuala şefă interimară a formaţiunii, Rovana Plumb şi coordonatorul politic Liviu Dragnea. Situat în afara jocului, europarlamentarul PSD  Cătălin Ivan ar putea fi şi el o variantă pentru pesediştii la care se manifestă spiritul de frondă faţă de  garda veche. „Adevărul“ vă prezintă profilul politic al celor patru posibili succesori ai lui Victor Ponta, dar şi scenariile de care depinde soarta fiecăruia.

Valeriu Zgonea, omul cu CV-ul potrivit

Aspiraţiile lui Valeriu Zgonea de a ajunge în fruntea PSD, deşi neexprimate oficial deocamdată, sunt cunoscute din discuţiile pe care le purtau Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova în urmă cu aproape un an, redate în stenogramele DNA. Preşedintele Camerei Deputaţilor are şanse în demersul său, au explicat analiştii  Dan Ionescu şi Adrian Zăbavă, dar are nevoie de susţinerea partidului pentru a ocupa funcţia de preşedinte al PSD.„ CV-ul politic al lui Valeriu Zgonea îl îndreptăţeşte să ceară şefia partidului, a fost activ la suspendarea lui Băsescu,e  preşedintele Camerei Deputaţilor, are ce îi trebuie să ceară un loc în top trei al PSD, nu ştiu dacă şi postul de preşedinte. Nu ştiu dacă are energia necesară. Are nevoie de susţinerea cuiva ca Liviu Dragnea, a celorlalţi Liviu Dragnea din partid care au reuşit să se impună în filiale“, a arătat analistul politic Dan Ionescu. La rândul lui, Adrian Zăbavă susţine că imaginea pe care şeful deputaţilor a reuşit să şi-o creeze se pliază cel mai bine pe cea de preşedinte al PSD. „Dintre numele amintite, Valeriu Zgonea pare a fi cel al cărui profil se apropie cel mai mult de cel al unui preşedinte PSD. Funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor l-a ajutat mult în crearea profilului politic, însă în acest moment punctul său slab pare a fi lipsa de susţinere din partea membrilor de partid“, a spus Zăbavă.

image

Susţinerea de la baza partidului este cu atât mai importantă cu cât, fără ea, prăbuşirea este sigură, a subliniat Dan Ionescu. „Căderile tuturor foştilor preşedinţi ai partidului au fost cauzate de înţelegerile subterane din partid şi de liderii locali. Mulţi sunt arestaţi, dar au lăsat în urmă oameni care le ţin locul. Asta face ca oameni ca Liviu Dragnea să controleze mai multe filiale, finalmente. Zgonea are nevoie de o susţinere de acest gen“, a explicat analistul. În acest context, relevante sunt şi informaţiile apărute „pe surse“ în presă, referitoare la o alianţă deocamdată informală între Zgonea şi Oprea. Astfel, în vreme ce Liviu Dragnea şi-a fidelizat liderii PSD din teritoriu, rotiţe importante în mecanismul de funcţionare a partidului, Zgonea ar putea compensa cu asigurarea sprijinului UNPR pentru păstrarea guvernării.

Liviu Dragnea, ultimul „Hrebenciuc“

Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a efectuat un adevărat turneu prin ţară în lipsa lui Victor Ponta, are parte de susţinerea liderilor locali şi, deşi a demisionat din funcţia de preşedinte executiv al formaţiunii, influenţa sa a rămas aceeaşi. Astfel, Dragnea are un atu important, dar şi o problemă la fel de serioasă, spun analiştii. Pe de o parte, defilează cu încredere printre baroni, pe de altă parte, condamnarea sa în  Dosarul „Referendumul“ îl împiedică să aspire formal la şefia partidului. „Principalul dezavantaj al lui Liviu Dragnea îl reprezintă condamnarea din Dosarul Referendumului. Nu cred că în acest context el mai poate ocupa o funcţie de vârf în partid.“, a afirmat Adi Zăbavă. În schimb, Dragnea punctează  la capitolul „influenţă“. „ Dacă există cineva care controlează PSD acum, cum era pe vremuri Viorel Hrebenciuc, acela este Liviu Dragnea. Pe cine va alege Dragnea să scoată în faţă este irelevant. O să aleagă un om de încredere, fie că este crescut în tabăra sa, fie că e din tabăra lui Victor Ponta, în orice caz, va lua pe cineva în care are încredere“, a explicat analistul politic Dan Ionescu.

Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Rovana Plumb, „doamna respectabilă“

Impusă de Victor Ponta la şefia, e drept, interimară a PSD, Rovana Plumb pare  a fi soluţia  de avarie doar pentru premier, nu şi pentru partid, consideră analiştii politici.  Un prim reproş intervine în ce priveşte stilul său de comunicare: „un discurs limitat, plat, prea puţin pentru o perioadă în care figurile politice de prim plan sunt zi de zi în centrul atenţiei“, a arătat Adrian Zăbavă. În plus, este susţinută de Victor Ponta. „Aş zice că e un dezavantaj să fii propus de Ponta, care este pe o curbă descendentă a puterii. Cred că Ponta este pe final de mandat, a văzut în Plumb o persoană de încredere cu care poate continua să joace din umbră“, a amintit Dan Ionescu şi a adăugat că „Plumb ar putea să-şi construiască acum o imagine a personalităţii politice, în condiţiile în care în prezent ştim despre ea doar că e o doamnă respectabilă din PSD.“ „Puţin probabil ca restul PSD-ului să o urmeze pe Rovana Plumb“,a conchis Ionescu.

image

Ivan, la mâna partidului

Şansele europarlamentarului Cătălin Ivan la şefia partidului sunt minime, susţin ambii analişti contactaţi de „Adevărul“, dar tot ei arată că zarurile nu au fost încă aruncate, iar acesta încă păstrează legătura cu o parte din PSD. „Dacă ar fi să privim la ce se întâmplă, probabil nu are nicio şansă. Sigur, e posibil ca o facţiune din partid să creadă în el şi să-l readucă în PSD. Dacă i se aşază jocurile politice, ar putea să fie unul dintre noii lideri ai PSD. Cred, totuşi, că e puţin probabil. În interiorul PSD, fiecare doreşte să se promoveze pe sine şi să urce o treaptă mai sus. Nu înţeleg încă ce face Ivan. E adevărat, dacă am merge undeva în subterane şi am privi către faptul că l-a angajat pe fiul cel mic al lui Adrian Năstase, asta înseamnă că legături cu partidul încă mai are. Ivan ar putea fi o soluţie la un moment dat, dar depinde foarte mult de partid, de existenţa facţiunii care să-l aducă înapoi“, a detaliat Dan Ionescu.

catalin ivan adevarul live foto eduard enea

O părere similară a exprimat şi analistul politic Adrian Zăbavă, adăugând însă că Ivan mai are un dezavantaj: lipsa de notorietate. „Principala slăbiciune a lui Cătălin Ivan este că nu mai e membru al PSD. În al doilea rând, nu cred că are anvergura necesară pentru a ocupa funcţia de preşedinte al PSD în acest moment. Însă e un politician cu reale calităţi comunicaţionale şi cu ceva legături la nivelul stângii europene“, a conchis Zăbavă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite