Analiză. Începe divizarea stângii. Ce înseamnă pentru Gabriela Firea intrarea în cursa pentru primărie a unui candidat din partidul lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatura unui politician din partea Pro România pentru Primăria Capitalei va rupe din voturile Gabrielei Firea suficient cât să-i pună probleme acesteia în lupta pe care o duce umăr la umăr cu Nicuşor Dan pentru un nou mandat de edil. Practic, partidul condus de Ponta nu are nicio şansă de a câştiga funcţia de primar, dar poate să o scoată din joc pe Firea, susţin specialiştii consultaţi de „Adevărul”

Victor Ponta a anunţat vineri seară eşecul negocierilor Pro România cu PSD pentru Capitală. Lideri ai pro România chiar îl împing pe Ponta spre o candidatură, în condiţiile în care social-democraţii nu au vrut să cedeze la negocierile care vizau în primul rând numărul de locuri pentru parlamentarele din toamnă. Prin urmare, Ponta şi echipa sa au ieşit la atac, iar fostul premier a anunţat că un 15% în Bucureşti ar fi un rezultat bun. 

„Adevărul” a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti pentru a înţelege ce ar însemna apariţia unui candidat propriu al Pro România, fiind luată în calcul inclusiv varianta Ponta. 

„Teoretic, câteva procente din zona stângă se pot duce evident la candidatul Pro România. Dar problema e următoarea. Cine este acest candidat de la Pro România pentru că totuşi dacă e o persoană neimportantă, nevizibilă, pierderea nu e semnificativă. Cu alte cuvinte, la alegerile locale contează în primul rând personajul care este candidat.  Candidatul Pro România nu ar putea câştiga dar ar putea să încurce”, a declarat pentru „Adevărul” sociologul Alfred Bulai. În schimb, acesta susţine că Firea a reuşit să recupereze mult în perioada pandemiei, când a reuşit să se facă vizibilă. 

Şi sociologul Mircea Kivu vede Pro România un pericol mai ales la adresa PSD. „Probabil că-i va lua ceva din voturi, nu foarte mult, pentru că spre deosebire de Firea, Pro România nu are un electorat propriu în Bucureşti. Şi nici nu are un candidat deocamdată destul de vizibil şi de cunoscut încât să concureze cu şanse reale pentru votul la primărie”, a precizat Kivu. 

În schimb, Bulai susţine că nu îl vede pe „Ponta atât de curajos, ca Băsescu acum 20 de ani” încât să intre în lupta pentru Capitală. „Dar schema în sine cu candidatura nu e rea”, concluzionează Bulai. Pe de altă parte, Mircea Kivu e de părere că Ponta mai degrabă forţează o nouă rundă de negocieri în care partidul său să iasă în avantaj. 

„Efectul Barna”

„Eu de fapt cred că Pro România nu va avea până la urmă un candidat propriu. Cred că este o mişcare de forţă. Încearcă să ţipe mai tare asftfel încât să fie auzit de PSD şi să obţină ceea ce probabil că cere în schimbul neparticipării. Pentru că Victor Ponta, e drept, ar putea lua nişte voturi, dar pe de altă parte la finalul alegerilor s-ar prezenta cu ceva de genul 5%. 5% care sigur, ar putea să fie hotărâtor pentru Gabriela Firea. Dar pe de altă parte, pentru Victor Ponta ar fi o pierdere de imagine. Ceva asemănător cu ce a păţit Dan Barna la prezidenţiale”, a subliniat Kivu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite