Politică

articolul anterior articolul urmator

Analiză. Cum arată viitorul Coaliţiei după ce a trecut de prima criză

5
22 Apr 2021 04:10:20
Autor: Iulian Bîrzoi
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Primul test politic al coaliţiei de guvernare a demonstrat fragilitatea relaţiilor dintre partidele de la guvernare. Potrivit analiştilor politici contactaţi de „Adevărul“, niciunul dintre partide nu a ieşit cu faţa curată, iar coaliţia are zilele numărate.

Liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR au convenit marţi seara, după şase ore de negocieri, o serie de completări ale protocolului de funcţionare a coaliţiei, pentru a pune capăt crizei politice apărute în urmă cu o săptămână, odată cu demiterea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii. 
 
Printre cele mai importante modificări se regăseşte participarea la decizie a tuturor partenerilor din coaliţie atunci când vine vorba despre revocarea unui ministru. Cu alte cuvinte, în cazul în care Florin Cîţu doreşte demiterea unui ministru, înainte de a trimite cererea către preşedinte, acesta trebuie să informeze în prealabil formaţiunea care l-a propus pe respectivul ministru, dar şi celelalte forţe politice. Pe de altă parte, premierul susţine că nimic nu s-a schimbat prin protocolul semnat, dar a fost de acord cu el pentru calmarea spiritelor.  
 
Coaliţia a mai căzut de acord şi la o serie de priorităţi, printre care se regăsesc adoptarea legilor Justiţiei până la finalul anului, sau operaţionalizarea comisiei care ar trebui să se ocupe de baza legislativă pentru alegerea primarilor în două tururi, precum şi începerea reformei în Sănătate, un subiect fierbinte, mai ales în contextul pandemiei.
 

Concluziile crizei politice

„Adevărul” a consultat mai mulţi specialişti pentru a afla dacă în urma crizei politice există vreun câştigător în cadrul coaliţiei sau toţi au ieşit în dezavantaj, precum şi care sunt premisele unei bune funcţionări a Puterii în anii următori.
 
„Toată lumea iese şifonată din criza aceasta. Premierul, pentru că acum va trebui să consulte mai des partenerii. Clar şi USR-PLUS, pentru că a pus la îndoială încrederea din cadrul coaliţiei. Au arătat că unii din coaliţie fac mai multă opoziţie decât adevărata opoziţie, adică PSD şi AUR. Kelemen Hunor a avut dreptate când a vorbit de cinci partide (n.r. – USR, PLUS, PNL, PDL şi UDMR), nu de trei. Pentru că în interiorul USR şi PLUS au fost poziţionări diferite, unii susţinând mai mult ceea ce a făcut Voiculescu”, a explicat politologul George Jiglău.
 
De aceeaşi părere este şi sociologul Mircea Kivu, care precizează că băţul cel mai scurt a fost tras de către USR, „mai ales echipa lui Dan Barna din USR. Ei şi-au propus un obiectiv care era evident că nu au cum să îl atingă. Nu există opţiunea părăsirii alianţei”, a explicat Mircea Kivu.
 
Pe de altă parte, politologul Alfred Bulai subliniază că formaţiunile din coaliţie o vor ţine din scandal în scandal, până ce se vor fărâmiţa. „O să apară un alt scandal în curând şi tot aşa până când o să se rupă definitiv. În principiu, e un ping-pong care va dura. Nu câştigă nici unii, nici alţii. Ambele partide pierd ca imagine. Sigur că a ieşit mai şifonat USR-ul, atât timp cât pare că, după ce au fost eroici şi au zis că dau cu Cîţu de pământ, au revenit la sentimente mai bune. Mai mult ca sigur se adună acolo credite negative”. 
 

Cum arată viitorul Coaliţiei

În ce privesc perspectivele de viitor, analistul politic George Jiglău menţionează că deşi în prezent vedem un armistiţiu în interiorul alianţei, partidele vor reîncepe atacurile odată cu apropierea alegerilor şi că de câştigat vor avea PSD şi AUR. „Vor merge în felul acesta, în echipă, un an sau doi, după estimarea mea. Pentru că nu există alternative pentru toate forţele, însă în 2023 încep să-şi ascută săbiile în perspectiva alegerilor din 2024. Dar aş mai spune ceva. În timp ce forţele din coaliţie au ieşit şifonate, întărite vor fi pe termen lung PSD şi AUR. Pentru că ele profită de crizele din coaliţie, care sigur vor mai fi”, a completat George Jiglău.
 
Scandalul de săptămâna trecută a mai dezvăluit şi lipsa de experienţă a celor din USR, apreciază Mircea Kivu, arătându-şi speranţa că alianţa lui Dan Barna şi Dacian Cioloş a învăţat cum funcţionează o coaliţie de guvernare. „USR nu are practica funcţionării într-o alianţă sau coaliţie. Şi nici la guvernare, dar mai ales în condiţiile astea complicate în care sunt trei parteneri care trebuie să ţină cont unii de alţii”, a adăugat sociologul.
 
O altă problemă a coaliţiei este faptul că PNL şi USR-PLUS nu s-au înţeles de la început, arată Alfred Bulai. Politologul mai consideră că Florin Cîţu a dat semne de slăbiciune prin faptul că nu l-a demis şi pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, după ce acesta din urmă s-a referit la premier cu apelativul „zombie politic”. „E ca o maşină care are deja probleme serioase, iar dumneavoastră mai reparaţi pe ici-colo şi aţi vrea să faceţi turul Europei cu ea. E un mariaj forţat. Mirele şi mireasa nu s-au plăcut de la bun început. Nu se pune problema că s-au înţeles, s-au plăcut şi s-au certat de la nu-ştiu-ce. Nu, tensiunea a fost şi este non-stop. Probabil vor exista şi alte oportunităţi de a apărea scandaluri noi la suprafaţă. Radicalizarea va exista”, a conchis Alfred Bulai.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

= aceeaşi mizerie
22.04.2021, 05:29:26

Auzi la orbanu' gălbenos : documentul n-a schimbat nimic, dar l-a semnat, pentru "calmarea spiritelor". Dacă pînă acum acesta putea fi acuzat de prostie crasă, labilitate psihică şi discernămînt limitat (toate disimultate de o logoree fără consistenţă), acum i se poate adăuga o nouă "calitate" acestui ameţit, aceea de analfabet funcţional dovedit... El nu înţelege cuvintele pe care le conţine un "pact politic", şi doar semnează.... Adică, acolo scrie clar, că cîţu nu mai poate face de acum mizerii de genul tocmai făcute (demiterea lui Voiculescu) fără a se consulta cu partenerii de coaliţie, dar pentru analfabetul funcţional orban asta înseamnă că "nu s-a schimbat nimic"... Eu înţeleg că această "declaraţie" a orbanului e pentru propriul electorat, atît cît o mai fi, pentru a demonstra că a căzut tot "în picioare" în urma recentului scandal, dar cred că e cam rupt de realitate dacă crede că tot electoratul gălbenos are discernămîntul aşa limitat ca al lui... Că cîţu şi orbanu', rupţi de realitate, cred că sînt tot "în picioare", cînd de fapt sînt doar pe burtă, şi cu fundul ridicat, şi e doar o chestiune de timp pînă vor primi acel picior în fund, poate mai rău ca ciumaţii, din partea populaţiei, asta e treaba lor, fiindcă şi-au "copt-o" cu mîna lor, ajutaţi bineînţeles de prostia lor, de acum "legendară"...

0 (4 voturi)
vasîli fărdecai
22.04.2021, 07:48:07

Arată până la sfârșitul lunii iunie 2o21 plin dă competenți asimptomatici funcțional. După iunie 2o21 dispar ca dînși-n iarba înaltă a istoriei. GHINI-ON

+1 (1 vot)
Amdo Odma
22.04.2021, 08:45:17

Pana in 2022 alianta asta nu mai exista.

+1 (1 vot)
TARII GARDIANUL
22.04.2021, 09:15:12

Joiannes, nu stiu cat de nemtzalau sau sasau mai esti, dar in sase ani de cand esti grossen idioten prezidenten, nu ai facut absolut nimic, dar NIMIC, pentru tara si poporul care te accepta, hraneste si plateste oneros, ci doar pentru mafia din jurul tau, partidul, guvernul parlamentul, justitia si politia csat-ul si sri-ul , toate ale tale, si numai ale tale, asumutite de catre tine impotriva poporului. Din "nemtzoiul", ajuns prezidenten prin sforarii si manevre electorale in al doilea tur de scrutin, ai mai ramas doar o epava care se tine cu dintii de scaunul de la Cotroceni. iata, in poza, tortionarii alesi de tine sa conduca spre peire acest popor. Dar, joiannes, nu uita ; " Nu mor caii cand vor cainii tai si nici cainii cand vor stapanii tai" .

+2 (4 voturi)
Mihai Neagu
22.04.2021, 11:54:36

"Cum arată viitorul Coaliţiei după ce a trecut de prima criză"? Foarte simplu: a inceput IEPOCA DE AUR. URRRRAAAAAAA!!!!!!!

Modifică Setările