Analiză. Condamnaţi la guvernare. Ce spun specialiştii despre tensiunile din coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii PNL şi USR-PLUS vor trebuie să se înţeleagă, cu toate că se atacă frecvent, dacă vor să rămână la putere până în 2024. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Liderii PNL şi USR-PLUS vor trebuie să se înţeleagă, cu toate că se atacă frecvent, dacă vor să rămână la putere până în 2024. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Menţinerea la masa puterii, în ciuda tensiunilor tot mai dese din coaliţie, determină partidele din Guvern să rămână împreună şi să accepte că fiecare formaţiune e prima responsabilă de miniştrii propuşi în echipa Cîţu, susţin specialiştii consultaţi de „Adevărul”.

Tensiunile între PNL şi USR-PLUS nu s-au lăsat până acum cu vreo demitere de miniştri, mai ales în contextul contestării publice a lui Vlad Voiculescu, dar au arătat faptul că între forţele Puterii sunt diferenţe clare de opinii şi de susţinere a şefului de la Sănătate. În urma şedinţei de coaliţie de luni, Ludovic Orban a prezentat public faptul că liberalii nu mai garantează pentru Vlad Voiculescu, Alianţa USR-PLUS fiind cea care răspunde politic pentru ministrul lor.

„Le-am spus clar colegilor din USR-PLUS că răspunderea politică pentru menţinerea în funcţie a acestuia aparţine partidului care îl susţine. În ceea ce ne priveşte, privim extrem de îngrijoraţi la modul în care e gestionat Ministerul Sănătăţii, unul din cele mai încercate ministere sub aspectul celui de-al treilea val al pandemiei”, a subliniat Ludovic Orban, care a răspuns tranşant că o schimbare a lui Voiculescu nu ar rupe coaliţia, dar acest lucru trebuie decis de USR şi PLUS.

Pe de altă parte, vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR-PLUS, a punctat faptul că în ciuda nemulţumirilor exprimate de unii liberali, Vlad Voiculescu rămâne ministru. De altfel, din interiorul USR-PLUS a fost transmis mesajul că revocarea lui Voiculescu, peste decizia prealabilă a Alianţei, ar însemna ruperea coaliţiei. 

„Adevărul” a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti despre modul cum influenţează disputele între partide întregul Guvern. „Situaţia lui Voiculescu vulnerabilizează într-o măsură foarte mare coaliţia, dar mai ales USR, pentru că ei vor avea de suferit pe termen lung. Toată critica se adună în jurul ministrului. Au mai fost şi alţii care au fost chiar lideri de partid şi au avut susţinere mare, apoi ai lor au spus: «Bă, ăsta e de schimbat. Nu se mai poate!». Sunt cazurile lui Năstase, iar mai recent, Dragnea”, a declarat sociologul Alfred Bulai.

„Nimeni nu-şi permite să iasă de la guvernare”

La rândul său, politologul George Jiglău e sceptic în ceea ce priveşte escaladarea tensiunilor astfel încât să ducă la ruperea coaliţiei. „Nu cred că s-ar rupe coaliţia din cauza lui. Însă nimeni nu-şi permite să iasă de la guvernare în momentul de faţă. În prezent niciun partid nu va încerca un gest în forţă. Cred că o să mai rămână cu dinamica asta de tensiuni pentru o perioadă”, a completat politologul George Jiglău.

Alfred Bulai subliniază faptul că viziunile despre guvernare îi despart, însă rămânerea la putere îi uneşte, mai ales că între forţele din coaliţie au existat negocieri intense pe funcţii, negocieri care nu s-au terminat nici acum. „Erodarea ideii de coaliţie este evidentă. Nicio coaliţie din România nu a avut succes. Să nu uităm că-i greu de crezut că ies ăştia din coaliţie dacă nu vrea Iohannis. Nimeni nu riscă. Doi la mână, dacă rişti coaliţia, chiar dacă USR joacă la cacealma, PNL nu are mutarea următoare, că trebuie să treacă un nou Guvern prin Parlament”, a completat sociologul.

Întrebat dacă actuala formulă de guvernare ar putea rezista până în preajma alegerilor din 2024, politologul George Jiglău s-a declarat sceptic, însă a punctat faptul că formaţiunile aflate la putere sunt oarecum constrânse să meargă împreună pentru că nu au alternative de alianţe. „Ceea ce vedem acum nu e neapărat o colaborare, ci e o competiţie între ele. Nu suntem nici în varianta USL, unde PSD se impunea clar, nici în situaţia CDR, când erau foarte multe formaţiuni. Ambele caută să iasă în faţă. Mai degrabă tind să cred că nu va rezista coaliţia (n.r.- până în 2023-2024). Ce le ţine împreună acum e lipsa de alternative. AUR nu e frecventabil, cu siguranţă, iar cu PSD iar nu te poţi alia pentru că ai îndepărta electoratul”, a conchis Jiglău.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite