Analiză. Desemnarea lui Cioloş, tertip pentru revenirea unui nou Guvern Cîţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş are şanse mici să treacă la votul din Parlament FOTO Inquam Photos / George Calin
Dacian Cioloş are şanse mici să treacă la votul din Parlament FOTO Inquam Photos / George Calin

În timp ce în România oamenii mor pe capete de COVID, iar preţurile la energie şi gaze au explodat, învestirea unui nou guvern sub conducerea lui Cioloş pare a fi sortită eşecului. Mutarea lui Iohannis oferă un răgaz PNL, înainte de a încerca revenirea la guvernare, legal, tot cu Florin Cîţu, arată specialiştii consultaţi de „Adevărul”.

Începerea discuţiilor despre conturarea unui nou Guvern, condus de această dată de Dacian Cioloş, denotă că misiunea USR va fi foarte dificilă. Florin Cîţu a refuzat o întâlnire ieri şi a amânat discuţia cu Dacian Cioloş până astăzi, când se va întâlni în format de trei, adică el, premierul desemnat şi Kelemen Hunor (preşedintele UDMR). Cîţu şi Kelemen Hunor au avut mesaje similare în ceea ce priveşte poziţionarea faţă de un Guvern în jurul lui Cioloş, susţinând că ar trebui să discute mai întâi cu PSD şi AUR, forţele care au participat la dărâmarea fostului Cabinet. De altfel, relaţia PNL-UDMR este foarte bună, în timp ce legăturile USR cu UDMR sunt aproape inexistente.

PNL nu-l votează pe Cioloş

Surse politice din PNL au precizat pentru „Adevărul” că Florin Cîţu le-a transmis, în spatele uşilor închise, că liberalii nu vor vota în niciun caz Guvernul Cioloş. Dincolo de planurile de la centru, o problemă pentru PNL este comunicarea în teritoriu. Imediat după decizia lui Iohannis, telefoanele au început să sune pentru a cere lămuriri, fiind perceput faptul că PNL cedează guvernarea. „Decizia ne-a luat prin surprindere. Nu am pregătit partidul pentru asta”, a declarat un lider al PNL sub protecţia anonimatului. În schimb, în discuţiile liderilor formaţiunii, mişcarea lui Iohannis a fost percepută drept „genială”, pentru că îi pune pe USR-işti să-şi asume responsabilităţi: construirea unei majorităţi şi prezentarea unui plan de a scoate România din criză, adică exact ceea ce era pus şi Guvernul Cîţu demis să facă. În acelaşi timp, atenţia nu mai este îndreptată doar spre liberali.

PNL a reînceput discuţiile despre cum să strângă majoritate pentru un premier al formaţiunii, după eşecul lui Cioloş. Varianta susţinută este Florin Cîţu, însă există opţiuni de rezervă, cum sunt Lucian Bode sau Nicolae Ciucă. Bode ar fi varianta care s-ar bucura şi de sprijinul partidului, fiind membru cu ştate vechi, şef de filială şi cu susţinere, în special pe filiera vechiului PDL, unde cei mai cunoscuţi exponenţi sunt Gheorghe Flutur şi Emil Boc. Cert este că PNL câştigă timp pentru a negocia din umbră o nouă majoritate, în timp ce PSD menţine linia anti-USR. Ludovic Orban, fost preşedinte al PNL, a şi atras atenţia că mişcarea şefului statului este o „cacealma politică”.

Problemele continuă

În ceea ce priveşte USR, în cazul unui eşec, partidul va da vina pe PSD şi PNL că nu vor să pună capăt crizei politice şi să sprijine un Executiv care să se ocupe de urgenţe. De altfel, deja USR se prezintă ca partidul responsabil în mediul online. Nu ar fi singura problemă întâmpinată de Cioloş, pentru că un astfel de eşec ar putea atârna greu la CV, dacă va candida în 2024 la prezidenţiale.

În tot acest timp, România continuă să se confrunte cu criza pandemică, creşteri de preţuri la alimente, energie şi gaze. Marţi au fost înregistrate aproape 17.000 de noi cazuri şi peste 400 de decese, cele mai mari cifre de la începerea pandemiei. În Parlament încă nu a fost adoptată plafonarea preţurilor la energie, deşi cele mai mari partide vorbesc de acest lucru.

Cum văd specialiştii mişcarea lui Iohannis

Specialiştii consultaţi de „Adevărul” sunt de părere că alegerea lui Iohannis nu arată un compromis pentru rezolvarea crizei, ci o capcană pentru USR, care va arăta că nu poate forma o majoritate, şi pregătirea terenului pentru un nou premier al PNL, cel mai probabil chiar Florin Cîţu. „Nu este o soluţie de compromis. Este o soluţie de amânare a lucrurilor. Mai trece timpul, iar Iohannis cred că a încercat să sugereze că doar PNL este o posibilă soluţie de guvernare, pentru că Dacian Cioloş nu are cum să aibă susţinerea Parlamentului. Iohannis nu voia să sacrifice pe cineva de la PNL. Era aiurea să propună pe cineva ca să cadă dărâmat tot de PNL”, este de părere sociologul Alfred Bulai.  

Politologul George Jiglău punctează că preşedintele a vrut să mai ia din presiunea care există pe PNL şi să pună în dificultate şi USR, principalul opozant al liberalilor din ultimele săptămâni. „Cred că mută atenţia de pe PNL, care a atras mai multă atenţie negativă. USR, partid care până acum a fost în ofensivă, e pus să asigure stabilitatea. E un măr otrăvit al preşedintelui. Îl va plasa pe Cioloş acolo unde a fost Cîţu”.

De asemenea, Mircea Kivu susţine că pentru moment este observabil scenariul pesimist, adică  al blocării oricărei forme de negociere, din moment ce USR a fost trimis să negocieze cu PSD şi AUR. Pe de altă parte, Cioloş ar fi o variantă care aducă la masa discuţiilor toate taberele din PNL: „Dacă ar fi nominalizat pe cineva de la PNL, atunci ar fi fost foarte complicat de explicat, în contextul în care pe de o parte a fost un Congres al PNL-ului unde a fost votat Cîţu, iar pe de altă parte au fost şi multe decizii ale forurilor de conducere care susţineau să meargă cu Cîţu premier”, a explicat sociologul Kivu.

Alfred Bulai subliniază că Iohannis, cel mai probabil, vrea să arate că USR nu poate face o majoritate, însă atrage atenţia că PNL nu ar trebui să caute tot soluţia Cîţu, pentru că a devenit nefrecventabil, atât prin opoziţia din exterior (USR), dar şi din interior (tabăra Orban). „Nu ştiu dacă real este un câştig, pentru că nu îţi trebuie foarte multă inteligenţă politică încât să îţi dai seama că, şi dacă va trece a doua oară, Cîţu va fi singur, doar el cu tabăra lui, pentru că toată lumea va fi împotrivă”, punctează sociologul.

Revenirea lui Cîţu, pe fond de adâncire a crizei

Mircea Kivu e de părere că nu este exclusă o nouă nominalizare a lui Cîţu, dacă România se va confrunta cu crize şi mai grave: „Încă o nominalizare a lui Cîţu nu ar avea şanse decât dacă se face în momentul în care situaţia sanitară şi cea economică sunt disperate. Într-un context în care situaţia este disperată, cumva asemănător celui din primăvara trecută, când a fost votat al doilea Guvern Orban, atunci PSD spune «Da, nu avem încotro. Votăm un Guvern pentru că ţara trebuie guvernată” şi votează un Guvern minoritar Cîţu»”, a conchis Mircea Kivu.

Şi Bulai punctează faptul că odată cu adâncirea crizei politice toate partidele vor fi dispuse să-şi „recalibreze mesajele” şi să cedeze la pretenţii, adică atât PNL-ul condus de Florin Cîţu să discute cu PSD, dar şi USR să discute cu noua conducere liberală sau cu PSD. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite