Analiză. Ludovic Orban foloseşte toate armele pentru câştigarea şefiei PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban vrea un nou mandat de şef al PNL. FOTO Facebook Ludovic Orban
Ludovic Orban vrea un nou mandat de şef al PNL. FOTO Facebook Ludovic Orban

Obţinerea unui nou mandat de şef al PNL l-a determinat pe Ludovic Orban să folosească toate armele pentru convingerea delegaţilor: discuţii om la om, prevenţia privind o eventuală fraudă, dar şi atragerea intelectualilor liberali de partea sa.

Apropierea alegerilor pentru şefia PNL, care vor avea loc sâmbătă, îi face pe pretendenţii la funcţia de preşedinte să recurgă la toate mijloacele pentru a obţine sprijinul delegaţilor de la Congres. Ludovic Orban, de la început adept al strategiei „bob cu bob”, adică a câştigării membrilor simpli de partea sa, nu a liderilor de filiale, a dat startul discuţiilor delegat cu delegat. Mai precis, surse din echipa Orban au precizat pentru „Adevărul” că şeful PNL discută cât mai mult cu putinţă, personal, cu delegaţii, pentru a-i convinge că el este varianta viitorului pentru partid şi pentru Coaliţie. Această strategie i-a nemulţumit profund pe liberalii din echipa Cîţu, care, de altfel, se aşteptau la această situaţie. 

„Indiferent de telefoanele insistente pe care le primesc membrii PNL de la câţiva colegi, ei vor vota sâmbătă ceea ce ştiu că este bine. O să vedeţi că toate deciziile de la congresul PNL vor fi luate cu responsabilitate şi maturitate. Cu Florin Cîţu, preşedinte PNL şi prim-ministru, stabilitatea guvernării va fi asigurată!”, a scris pe pagina sa de Facebook Alina Gorghiu, una dintre persoanele din echipa restrânsă a lui Florin Cîţu.

„Mobilizare om cu om, zi de zi”

Replica a venit de la Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL şi membru de bază al echipei Orban, care a şi trimis câteva săgeţi referitoare la inactivitatea din campanii a unor colegi din tabăra adversă. „Se pare că unii colegi din #echipadistrugatoare au uitat cum este în campaniile electorale şi se arată foarte surprinşi de efortul nostru de a rămâne în permanenţă în contact cu membrii PNL. Nici nu mă surprinde acest lucru pentru că unii dintre ei au fost absenţi la ultimele alegeri parlamentare şi în general la alegerile în care nu era o miză personală pentru ei. Toţi membrii PNL care îl cunosc pe Ludovic Orban ştiu că el aşa face campanie, dintotdeauna, mobilizare om cu om, zi de zi, până în ziua votului, şi aşa am dus împreună toate bătăliile politice care au fost câştigate de Partidul Naţional Liberal în ultimii patru ani”, a fost răspunsul lui Dancă, tot prin intermediul reţelei sociale.  

Nici preşedintele PNL nu i-a menajat pe colegii din echipa concurentă. La rândul său, Ludovic Orban a acuzat echipa Cîţu de metode care încalcă prevederile statutare, adică de faptul că votul ar fi unul controlat. „Tot de la membrii PNL ştiu foarte bine ce se încearcă, şi nimeni nu poate să conteste lucrul acesta, se încearcă metode de control care au mai fost folosite, precum fotografierea buletinului de vot. Ce am auzit în premieră este că de data asta unii preşedinţi de filiale solicită fotografierea nu numai a buletinului de vot cu Cîţu încercuit, ci şi a Cărţii de Identitate. A fost în premieră utilizată la Sectorul 2”, a declarat Orban la Realitatea Plus, precizând că echipa sa e pregătită să împiedice o posibilă fraudare a votului de sâmbătă.

Intelectuali liberali, alături de Orban

Alături de Ludovic Orban s-au poziţionat, prin intermediul unui apel public, peste 20 de intelectuali liberali, printre care Nicolae Manolescu (scriitor şi academician), Stelian Tănase (politolog şi scriitor), Dinu Zamfirescu sau Marius Oprea (istoric). „Considerăm că viaţa noastră va fi puternic influenţată de votul dumneavoastră la congres. Afirmăm cu toată convingerea că PNL trebuie să reprezinte soluţia şi nu problema societăţii româneşti - aşa cum, din păcate - s-a manifestat în ultima vreme. PNL trebuie să continue tradiţia sa glorioasă, să întruchipeze garanţia şi speranţa unui viitor mai bun pentru români. Acest deziderat se poate realiza cu un preşedinte care are întreaga viaţă legată de PNL – aşa cum este Ludovic Orban. Sub conducerea sa, partidul a avut numeroase succese – la alegerile prezidenţiale, locale, europarlamentare. Subliniem mai ales trecerea partidului din opoziţie la guvernare”, se arată în apelul public.

Intelectualii liberali au atras atenţia că, în caz contrar, PNL riscă să devină un partid cu tendinţe dictatoriale şi clientelare. „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendinţe dictatoriale şi clientelare. Urăm fiecărui delegat la congres înţelepciunea Brătienilor!”, au conchis semnatarii apelului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite