Analiză. Cine pierde şi cine câştigă în urma crizei guvernamentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Criza guvernamentală continuă, iar partidele sunt departe de a pune pe masă o soluţie. Specialiştii consultaţi de „Adevărul” consideră că din modul cum au reacţionat actorii politici, principalul câştigător pe termen lung e PSD, în timp ce liberalii sunt la polul opus.

Guvernul Cioloş merge astăzi şi mâine în Parlament, în încercarea de a trece prin audieri şi votul din plen cu brio, cu toate că echipa propusă de preşedintele USR are mici şanse de reuşită. Doar 80 de aleşi sunt în spatele premierului desemnat, Dacian Cioloş, iar pentru învestirea unui Guvern sunt necesare minimum 234 de voturi. Aşadar, lipsesc 154 de voturi. Un singur Executiv a mai ratat învestirea, adică Guvernul Croitoru, în 2009, la votul de atunci fiind strânse doar 180 de voturi de către PDL, partidul pe care se baza prim-ministrul desemnat în urmă cu 12 ani.

Poziţionările din ultimele zile arată că soluţionarea crizei de la Bucureşti este departe de a fi pe încheiată. PNL a rămas pe poziţii şi a subliniat că nu poate susţine un Guvern Cioloş, după ce USR a dat jos Cabinetul Cîţu. De asemenea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că „premierul desemnat nu a reuşit să restabilească un nivel minim de încredere care ar fi permis refacerea coaliţiei”. Cu toate acestea, cele două formaţiuni au evitat să critice echipa ministerială.  

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a avut o reacţie dură. „O săptămână pierdută = 2.000 de morţi. Asta înseamnă ambiţia lui Cioloş de a propune o ciornă de Guvern cu şanse zero să treacă prin Guvern”, a afirmat Ciolacu.

PNL, în picaj

„Adevărul” a contactat mai mulţi specialişti pentru a vedea cum poate fi tradusă criza de la Bucureşti şi cine are de câştigat după ultimele evenimente politice. Analistul politic George Jiglău este de părere că Partidul Social Democrat este principalul câştigător, indiferent de scenariu. „Dacă pică Guvernul Cioloş, practic pasează iar cartoful fierbinte la preşedinte. Dacă se revine la vechea coaliţie, PSD continuă să rămână în Opoziţie în raport cu o coaliţie care deja şi-a arătat fragilitatea din plin. Dacă se ajunge la anticipate, are toate şansele să iasă detaşat pe primul loc”, a subliniat analistul, care a precizat că PSD se află în prim-plan fără să depună prea mult efort.

Tot pe avantajul PSD mizează şi sociologul Mircea Kivu. Acesta susţine că social-democraţii vor avea de câştigat de pe urma situaţiei de la Bucureşti datorită distanţei luate de partidele care au declanşat în fapt criza.

„Probabil cel mai mult câştigă acele partide care sunt mai puţin implicate direct în criză, partidele care nu erau la guvernare: PSD şi AUR. Este clar că pierd partidele cărora li se poate reproşa că au declanşat criza. Pentru public important este că ele au declanşat-o şi că ea agravează situaţia sanitară a României”, a explicat sociologul.

De altfel, analistul George Jiglău susţine că şi USR iese în avantaj în această perioadă. „La un nivel mai redus, cred că are un avantaj de imagine USR în perioada aceasta, mai ales în raport cu propriul electorat. Până la urmă, chiar dacă s-ar putea să treacă printr-o înfrângere în Parlament, este un partid care şi-a asumat guvernarea, au o listă de miniştri rezonabilă, nu sunt oameni de umplutură, au un program de guvernare”, a explicat politologul. La polul opus, liberalii au cel mai mult de pierdut, susţine politologul. „Este un partid care pare că acţionează, iar aici îl citez pe preşedinte, «din ţâfnă», prin lipsa de disponibilitate la a discuta despre absolut orice. Cu atât mai mult cu cât la a doua nominalizare s-ar putea să fie totuşi în situaţia de a veni cu o variantă de compromis, pentru că alegerile anticipate sunt varianta cea mai proastă pentru partid în momentul acesta”, completează Jiglău.

Probleme de electorat pe termen lung

Sociologul Mircea Kivu susţine că toate partidele şi liderii politici vor avea probleme în materie de electorat pe termen lung. „Majoritatea partidelor vor avea o problemă de credibilitate. Din punctul de vedere al omului obişnuit, el vede că există o situaţie majoră de criză din care suferim cu toţii, iar partidele se ceartă pentru putere. Practic niciun partid nu face nimc pentru depăşirea acestei crize”, a precizat acesta.

În schimb George Jiglău este de părere că PSD şi USR nu vor deconta prea multe pierderi pe termen lung de pe urma crizei politice, însă „problema cea mai mare este la PNL”. „Nu prea are un electorat foarte stabil (PNL n.r.). Primeşte voturi de la alegători nemulţumiţi, mai ales atunci când venim după o Guvernare a PSD. (...) Încearcă să arate că este adevăratul partid împotriva PSD. Ceea ce se întâmplă în perioada asta o să descurajeze pe multă lume care nu simpatizează PSD-ul nu de a vota cu vreun partid, ci de a nu se mai duce la vot. Problema cea mai mare se va vedea la PNL pe termen lung în termeni de electorat”, a explicat analistul politic.

Trend ascendent în cazul AUR

Sociologul Mircea Kivu consideră că, în urma crizei declanşate în jurul coaliţiei de guvernare, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) este singura formaţiune care poate avea de câştigat. Kivu a explicat că, pe măsură ce încrederea românilor în principalele forţe politice scade, atenţia lor se îndreaptă către AUR. „Poate doar AUR să aibă ceva de câştigat (de pe urma crizei politice n.r.). Scăzând încrederea în celelalte partide, chiar dacă încrederea în ei rămâne constantă, le va creşte punctajul relativ”, a mai explicat sociologul pentru „Adevărul”.

Miniştrii din Guvernul Cioloş vor fi audiaţi marţi, de la ora 10.00 dimineaţa până spre seară. Aşadar, nu vor fi audieri la foc automat, aşa cum s-a mai întâmplat la procedurile de învestire ale ultimelor guvernări, când formaţiunile politice au mers pe varianta mimării audierilor, de obicei de maximum jumătate de oră pentru fiecare propunere de ministru. Votul pentru noul Executiv ar urma să fie dat miercuri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite