Politică

articolul anterior articolul urmator

Analiză: România, jucător în Ucraina sau în Republica Moldova?

5
17 Feb 2015 19:49:50
Autor: Sebastian Zachmann

Unii specialişti în politică externă susţin că România trebuie să fie mult mai preocupată de rezolvarea conflictului ucrainean decât de negocierile guvernamentale de la Chişinău. Alţii, dimpotrivă, spun că Republica Moldova este prioritatea noastră, că de Ucraina au acum grijă marile state europene.

Fostul preşedinte Traian Băsescu, în prima emisiune televizată după terminarea mandatului, l-a „mângâiat“ pe actualul preşedinte Klaus Iohannis cu câteva critici pe teme de politică externă.

„România, decât să se gândească la vizite la Kiev, la cum să ne băgăm în Ucraina, mai bine se băga la Chişinău. Aveam chei pe care le ştiu cei care trebuie să le ştie, cu care puteam să ne aşezăm la masă alături de cele trei partide politice proeuropene. N-au fost folosite şi s-a ajuns aici“, a declarat Traian Băsescu, cu trimitere la faptul că cele trei partide proeuropene de la Chişinău - PLDM, PDM şi PL - nu au reuşit să ajungă la un acord de guvernare, dar şi la faptul că preşedintele Iohannis şi-a amânat vizita în Republica Moldova tocmai când politicienii de peste Prut căutau o soluţie. Altfel spus, fostul şef al statului i-a arătat lui Klaus Iohannis că prioritatea României în materie de politică externă trebuie să fie Republica Moldova şi mai puţin Ucraina, chiar dacă ţara vecină duce, la numai câţiva kilometri de graniţele noastre, un război inegal cu Rusia.

Prin expresia foarte puţin diplomatică, „să ne băgăm în Ucraina“, fostul şef al statului a criticat vizita lui Klaus Iohannis la Kiev, o vizită anunţată, dar încă neconfirmată. La finalul săptămânii trecute, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a solicitat o întâlnire cu Klaus Iohannis. Cei doi lideri s-au întâlnit pe teren neutru, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, iar la final au anunţat că mai întâi va veni ministrul de Externe ucrainean la Bucureşti, apoi însuşi Iohannis va zbura la Kiev pentru noi discuţii privind conflictul din estul Ucrainei. La numai câteva zile, mai exact ieri, Pavlo Klimkin, ministrul de Externe ucrainean, a şi ajuns la Bucureşti, unde a fost primit de Iohannis şi de Bogdan Aurescu, ministrul de Externe român.

„Preşedintele României a reafirmat susţinerea faţă de asigurarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei şi a transmis sprijinul ferm al României pentru continuarea parcursului european şi democratic al Ucrainei. A fost subliniată, totodată, importanţa deosebită, pentru reuşita acestui demers, a continuării şi aprofundării de către autorităţile de la Kiev a procesului de reformă internă, mai ales în domeniul luptei anticorupţie şi al consolidării instituţiilor statului“, arată, într-o frumoasă limbă de lemn, un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

„România şi Polonia, relee euroatlantice“

Analistul de politică externă Emil Hurezeanu crede că Iohannis şi-a stabilit corect priorităţile externe. „România este statul euroatlantic cel mai aproape de Ucraina, cu graniţa cea mai lungă. România va fi locul unui comandament NATO, locul de desfăşurare a unor trupe NATO. România, împreună cu Polonia, ţări vecine Ucrainei, prin poziţia geopolitică, vor fi cele mai importante relee euroatlantice“, spune Hurezeanu, care subliniază faptul că preşedintele Iohannis a fost solicitat să se implice în chestiunea păcii din Ucraina, nu s-a oferit singur.

„E importantă, cu siguranţă, implicarea României şi în rezolvarea crizei din Republica Moldova, dar acum conflictul este în Ucraina, cu atât mai mult cu cât şeful statului român, Klaus Iohannis, a fost chemat de preşedintele Poroşenko să se implice. Este un semn foarte bun. Nu văd o concurenţă între implicarea preşedintelui României în problema de la Chişinău şi implicarea în evoluţiile din Ucraina. E mult mai important ca şeful statului, Klaus Iohannis, să joace acum un rol în Ucraina, pentru că acolo e război“, a comentat Hurezeanu pentru „Adevărul“.

La polul opus se situează Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe şi fost consilier prezidenţial, care îi dă dreptate lui Traian Băsescu. „Din punct de vedere al înţelegerii problemei bilaterale, evident că Republica Moldova are prioritate. Relaţia cu Ucraina, din păcate, a fost afectată de o serie de teme din trecut, teme legate de procese, de creanţe, de drepturile minorităţilor, lucruri care nu au înregistrat un bilanţ pozitiv.  În plus, în acest moment, în Ucraina sunt marii actori internaţionali, situaţia politică este în atenţia comunităţii europene. De aceea, România are un ascendent în relaţia cu Republica Moldova, iar din această perspectivă, declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu sunt cât se poate de corecte“, crede Diaconescu.

Un alt ministru de Externe, Teodor Baconschi, împacă şi Ucraina, şi Basarabia. „O relaţie cât mai bună cu Ucraina ca ţară vecină este necesară, cu atât mai mult cu cât conflictul se petrece aproape de graniţa noastră şi poate degenara chiar într-un conflict regional. Am pledat şi ca diplomat pentru o relaţie cât mai strânsă cu Kievul. E nevoie să depăşim clişeele negative născute între cele două state. M-a bucurat vizita ministrului de Externe ucrainean la Bucureşti, o vizită care, din păcate, nu a fost foarte bine reflectată în media“, a spus, cu urmă de reproş, Teodor Baconschi.

Cât despre relaţia dintre România şi Republica Moldova, fostul ministru de Externe a spus: „Noi am susţinut în mod tradiţional un guvern proeuropean la Chişinău. România şi Franţa au înfiinţat grupul de prietenie cu Republica Moldova, punct care a stat la baza aspiraţiilor europene ale Moldovei. România trebuie să cristalizeze în continuare parcursul european al Moldovei, mai ales acum, când vedem că există dificultăţi serioase în formarea unui guvern proeuropean“.

„În locul lui Leancă, nu m-aş fi dus în Parlament“

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit şi despre Guvernul Leancă, Executiv minoritar susţinut de PLDM şi PDM, care nu a trecut de votul Parlamentului. „S-au dus în Parlament neavând alianţele făcute. Greu de explicat logica politică, PLDM şi PDM n-au avut alianţă nici cu Partidul Liberal, nici cu un al treilea. Trebuia ori cu PL ori cu comuniştii lui Voronin. Nu ştiu ce-a fost atât de drag lor, încât n-au reuşit să-i facă o concesie celui mai pro-românesc partid, Partidul Liberal. L-au lăsat în afară şi guvernul a căzut. În locul lui Leancă, nu m-aş fi dus în Parlament pentru nimic în lume, ştiind că o să cad. La ce s-a gândit el, că or să-l susţină comuniştii în ultima clipă, n-a funcţionat“, a afirmat Traian Băsescu.

Referitor la premierul desemnat Chiril Gaburici, fostul preşedinte a apreciat că venind din zona de business, „asta înseamnă o Republică Moldova care, de unde a fost premiantul Parteneriatului Estic, începe să dea semne de rateu, pentru că, în mod cert, neavând forţa unui premier om politic, nu va reuşi să împingă cu aceeaşi viteză nici Acordul de Asociere, nici Acordul de Liber-Schimb“.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

6548155445666
17.02.2015, 20:10:34

logic e sa combati raul cat mai departe de tine acasa si apoi sa il combati acasa dar nu poti exclude o logica in detrimentul alteia in politica externa, alta decat integrarea UE viitorul spatiului de la est este esential pentru romania

-1 (3 voturi)
Catalin Teja
17.02.2015, 20:40:14

doar analize putem face. Oricum nu avem nicio putere sa intervenim pe nicaieri. Dupa ucraina, urmeaza basarabia. O sa avem o granita mare cu rusia cat de curand

0 (2 voturi)
M Costi
18.02.2015, 06:24:45

Dilema "România, jucător în Ucraina sau în Republica Moldova?..." cred ca e gresita ! Este conform logicii fostului presedinte Basescu si are la baza ideea ca Romania sa se implice in stari conflictuale cu orice risc ! Eu as spune "Nici jucator in Ucraina , nici jucator in R. Moldova !" Argumente : Romania este o tara membra a UE si NATO si obligatiile luate la aderarea la cele doua organizatii impun o corelare a pozitiei cu celelalte state partenere si aliate. Oricum , strategia UE si NATO nu se face la Bucuresti si nu este Romania in situatia de a impune ceva , cuiva. Romania trebuie sa se fereasca de a fi in situatia catelusului "razboinic" , aflat la locul disputei intre doi dulai furiosi . Risca sa o " incaseze " si de la unul si de la celalalt , voit sau involuntar ! Ce poate face Romania ? Cel mai firesc lucru este sa continuie sa sprijine pe romanii din R. Moldova si din Ucraina ! Sa le ofere acestora sentimentul ca nu sunt parasiti de tara-mama. Modul cum se poate face acest lucru este la indemana tarii noastre si este bine cunoscut. Insa , mai mult si mai mult poate face Romania pt romanii aflati in tarile vecine daca devine o tara cu o Economie puternica . Daca esti puternic d.p.d.v. economic iti poti permite sa faci multe , in toate domeniile sociale , culturale etc .

+2 (2 voturi)
gigione
18.02.2015, 08:58:46

românia să şi mai vadă naibii de treabă...

+1 (1 vot)
Molnar Attila
18.02.2015, 09:07:28

Noi nu putem rezolva saracia, hotia, coruptia, sistemul sanitar, educatia, somajul, infrastructura, nimic, nimic, si rezolvam problemele omeniri de pe planeta.Sa vad cum pot rezolva o inundatie, un cutramur, un viscol de zapada, si i-mi dau seama in povesti ce canpioni mondiali suntem.

+1 (1 vot)
Modifică Setările