Analiză: România, jucător în Ucraina sau în Republica Moldova?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
basescu porosenko

Unii specialişti în politică externă susţin că România trebuie să fie mult mai preocupată de rezolvarea conflictului ucrainean decât de negocierile guvernamentale de la Chişinău. Alţii, dimpotrivă, spun că Republica Moldova este prioritatea noastră, că de Ucraina au acum grijă marile state europene.

Fostul preşedinte Traian Băsescu, în prima emisiune televizată după terminarea mandatului, l-a „mângâiat“ pe actualul preşedinte Klaus Iohannis cu câteva critici pe teme de politică externă.

„România, decât să se gândească la vizite la Kiev, la cum să ne băgăm în Ucraina, mai bine se băga la Chişinău. Aveam chei pe care le ştiu cei care trebuie să le ştie, cu care puteam să ne aşezăm la masă alături de cele trei partide politice proeuropene. N-au fost folosite şi s-a ajuns aici“, a declarat Traian Băsescu, cu trimitere la faptul că cele trei partide proeuropene de la Chişinău - PLDM, PDM şi PL - nu au reuşit să ajungă la un acord de guvernare, dar şi la faptul că preşedintele Iohannis şi-a amânat vizita în Republica Moldova tocmai când politicienii de peste Prut căutau o soluţie. Altfel spus, fostul şef al statului i-a arătat lui Klaus Iohannis că prioritatea României în materie de politică externă trebuie să fie Republica Moldova şi mai puţin Ucraina, chiar dacă ţara vecină duce, la numai câţiva kilometri de graniţele noastre, un război inegal cu Rusia.

Prin expresia foarte puţin diplomatică, „să ne băgăm în Ucraina“, fostul şef al statului a criticat vizita lui Klaus Iohannis la Kiev, o vizită anunţată, dar încă neconfirmată. La finalul săptămânii trecute, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a solicitat o întâlnire cu Klaus Iohannis. Cei doi lideri s-au întâlnit pe teren neutru, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, iar la final au anunţat că mai întâi va veni ministrul de Externe ucrainean la Bucureşti, apoi însuşi Iohannis va zbura la Kiev pentru noi discuţii privind conflictul din estul Ucrainei. La numai câteva zile, mai exact ieri, Pavlo Klimkin, ministrul de Externe ucrainean, a şi ajuns la Bucureşti, unde a fost primit de Iohannis şi de Bogdan Aurescu, ministrul de Externe român.

„Preşedintele României a reafirmat susţinerea faţă de asigurarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei şi a transmis sprijinul ferm al României pentru continuarea parcursului european şi democratic al Ucrainei. A fost subliniată, totodată, importanţa deosebită, pentru reuşita acestui demers, a continuării şi aprofundării de către autorităţile de la Kiev a procesului de reformă internă, mai ales în domeniul luptei anticorupţie şi al consolidării instituţiilor statului“, arată, într-o frumoasă limbă de lemn, un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

„România şi Polonia, relee euroatlantice“

Analistul de politică externă Emil Hurezeanu crede că Iohannis şi-a stabilit corect priorităţile externe. „România este statul euroatlantic cel mai aproape de Ucraina, cu graniţa cea mai lungă. România va fi locul unui comandament NATO, locul de desfăşurare a unor trupe NATO. România, împreună cu Polonia, ţări vecine Ucrainei, prin poziţia geopolitică, vor fi cele mai importante relee euroatlantice“, spune Hurezeanu, care subliniază faptul că preşedintele Iohannis a fost solicitat să se implice în chestiunea păcii din Ucraina, nu s-a oferit singur.

„E importantă, cu siguranţă, implicarea României şi în rezolvarea crizei din Republica Moldova, dar acum conflictul este în Ucraina, cu atât mai mult cu cât şeful statului român, Klaus Iohannis, a fost chemat de preşedintele Poroşenko să se implice. Este un semn foarte bun. Nu văd o concurenţă între implicarea preşedintelui României în problema de la Chişinău şi implicarea în evoluţiile din Ucraina. E mult mai important ca şeful statului, Klaus Iohannis, să joace acum un rol în Ucraina, pentru că acolo e război“, a comentat Hurezeanu pentru „Adevărul“.

La polul opus se situează Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe şi fost consilier prezidenţial, care îi dă dreptate lui Traian Băsescu. „Din punct de vedere al înţelegerii problemei bilaterale, evident că Republica Moldova are prioritate. Relaţia cu Ucraina, din păcate, a fost afectată de o serie de teme din trecut, teme legate de procese, de creanţe, de drepturile minorităţilor, lucruri care nu au înregistrat un bilanţ pozitiv.  În plus, în acest moment, în Ucraina sunt marii actori internaţionali, situaţia politică este în atenţia comunităţii europene. De aceea, România are un ascendent în relaţia cu Republica Moldova, iar din această perspectivă, declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu sunt cât se poate de corecte“, crede Diaconescu.

Un alt ministru de Externe, Teodor Baconschi, împacă şi Ucraina, şi Basarabia. „O relaţie cât mai bună cu Ucraina ca ţară vecină este necesară, cu atât mai mult cu cât conflictul se petrece aproape de graniţa noastră şi poate degenara chiar într-un conflict regional. Am pledat şi ca diplomat pentru o relaţie cât mai strânsă cu Kievul. E nevoie să depăşim clişeele negative născute între cele două state. M-a bucurat vizita ministrului de Externe ucrainean la Bucureşti, o vizită care, din păcate, nu a fost foarte bine reflectată în media“, a spus, cu urmă de reproş, Teodor Baconschi.

Cât despre relaţia dintre România şi Republica Moldova, fostul ministru de Externe a spus: „Noi am susţinut în mod tradiţional un guvern proeuropean la Chişinău. România şi Franţa au înfiinţat grupul de prietenie cu Republica Moldova, punct care a stat la baza aspiraţiilor europene ale Moldovei. România trebuie să cristalizeze în continuare parcursul european al Moldovei, mai ales acum, când vedem că există dificultăţi serioase în formarea unui guvern proeuropean“.

„În locul lui Leancă, nu m-aş fi dus în Parlament“

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit şi despre Guvernul Leancă, Executiv minoritar susţinut de PLDM şi PDM, care nu a trecut de votul Parlamentului. „S-au dus în Parlament neavând alianţele făcute. Greu de explicat logica politică, PLDM şi PDM n-au avut alianţă nici cu Partidul Liberal, nici cu un al treilea. Trebuia ori cu PL ori cu comuniştii lui Voronin. Nu ştiu ce-a fost atât de drag lor, încât n-au reuşit să-i facă o concesie celui mai pro-românesc partid, Partidul Liberal. L-au lăsat în afară şi guvernul a căzut. În locul lui Leancă, nu m-aş fi dus în Parlament pentru nimic în lume, ştiind că o să cad. La ce s-a gândit el, că or să-l susţină comuniştii în ultima clipă, n-a funcţionat“, a afirmat Traian Băsescu.

Referitor la premierul desemnat Chiril Gaburici, fostul preşedinte a apreciat că venind din zona de business, „asta înseamnă o Republică Moldova care, de unde a fost premiantul Parteneriatului Estic, începe să dea semne de rateu, pentru că, în mod cert, neavând forţa unui premier om politic, nu va reuşi să împingă cu aceeaşi viteză nici Acordul de Asociere, nici Acordul de Liber-Schimb“.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite