INTERVIU Andrei Chiliman: „Crin Antonescu a subordonat PNL scopului şi obsesiei pe care o are, să ajungă preşedinte al României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, unul dintre fondatorii Iniţiativei România Liberală (IRL), rămâne în continuare critic la adresa preşedintelui PNL. Chiliman susţine că nu se teme că va fi exclus din PNL, dar nu i se pare normal ca preşedintele Crin Antonescu să nu admită vocile critice.

„Adevărul“:  Când a apărut ideea înfiinţării fundaţiei Iniţiativa România Liberală (IRL)?
Andrei Chiliman: Acum un an şi trei luni, un grup de bloggeri au hotărât să lanseze această iniţiativă – România Liberală –  ca blog, ca loc de întâlnire a unor idei. Apoi, ne-am gândit să transformăm „România Liberală“ în iniţiativă de întâlnire chiar a unor oameni reali, nu numai în lumea virtuală, prin crearea acestui ONG.

E important şi contextul în care a apărut această iniţiativă. Vorbim acum şi de apariţia Mişcării Populare.
N-are nicio legătură. Este pur şi simplu aducerea pe masa reală a unui concept care a funcţionat în lumea virtuală. Am considerat că e momentul să îl lansăm şi în lumea reală.

Se spune că IRL a apărut ca să rupă PNL. Mulţi văd o unificare a iniţiativei dvs. cu Mişcarea Populară a lui Traian Băsescu.
Nu cred că în viaţa reală speculaţiile sunt cele care dau soluţii. Vă spun că apariţia IRL nu  are nicio legătură cu crearea unui alt partid. Eu sunt membru al PNL, nicio clipă nu mi-am exprimat dorinţa de a pleca din PNL. Am mai auzit că suntem plătiţi de Dinu Patriciu. Eu vă pot spune că m-am despărţit de Patriciu în 1992 şi de atunci nu am mai avut ocazia să ne întâlnim.

Cum vă raportaţi la Traian Băsescu? Dacă vă sună şi vă spune: domnule primar, cred că am şi eu câteva idei liberale?
M-a sunat ultima oară  la sfârşitul anului 2004, când ajunsese preşedinte şi tocmai părăsise Primăria. De atunci nu m-a mai sunat la telefon, nici eu pe dânsul. Părerea mea este că dânsul nu are niciun fel de legătură reală cu ceea ce am făcut noi.

La lansarea IRL a participat şi şeful SIE, Teodor Meleşcanu. Nu vă temeţi că prezenţa domniei sale ar putea fi legată de un anumit joc al serviciilor în apariţia mişcării?
(Râde) Nu există aşa ceva. Domnul Meleşcanu a făcut parte din PNL. Ne cunoaştem de mulţi ani. L-am invitat şi am văzut că a putut să treacă peste anumite oprelişti. În discursul său, a avut un cuvânt neutru.

Sunt mulţi care se aşteaptau să-i vadă pe Călin Popescu Tăriceanu şi pe Ludovic Orban la festivitatea de lansare.

Pe Tăriceanu l-am invitat, a avut o problemă la Senat, iar Orban a fost luat prin surprindere pentru că nu a fost invitat la deschidere.

De ce?
Nu m-am ocupat eu direct de această chestiune, dar cred că a fost o scăpare.

  Ludovic al XIV-lea îşi permitea să spună: «Statul sunt eu!». Crin Antonescu nu are dreptul să spună: «PNL sunt eu!». Andrei Chiliman primarul Sectorului 1

Credeţi că domnul Tăriceanu s-a temut de ameninţarea lui Crin Antonescu că îl va exclude din partid?
Eu nu mă tem de aceste ameninţări. Crin Antonescu a ameninţat că iese din politică dacă nu ajunge preşedinte după referendum, pe mine m-a ameninţat de trei ori că mă dă afară din PNL şi nu a făcut-o. Pierderea dreptului de a avea o opinie într-un partid liberal este un lucru inacceptabil. Faptul că eu am opinii diferite faţă de Crin Antonescu, astăzi, pe nişte probleme importante legate de viitorul PNL nu înseamnă că am devenit duşmanul poporului şi trebuie să fiu exclus. Domnul Antonescu confundă partidul cu el însuşi. Ludovic al XIV-lea îşi permitea să spună: „Statul sunt eu!“. Crin Antonescu nu are dreptul să spună: „PNL sunt eu!“ El este, întâmplător, preşedintele PNL, poate că este un accident că a ajuns preşedinte. Să vedem cum va consemna istoria.

Conducerea PNL v-a mai dat explicaţii privind semnarea pactului cu Dogaru?
Anul trecut, când a semnat hârtia, domnul Chiţoiu, care era preşedinte interimar, cred că nici nu a citit-o. Acea hârtie conţinea în anexele ei desfiinţarea instituţiilor de seamă ale statului de drept. Voiau să desfiinţeze CCR, ANI etc. Eu am cerut o explicaţie, pe care nici până astăzi nu am primit-o. Mă aşteptam ca preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, să aibă o reacţie clară, precisă, în spiritul respectării elementelor de bază ale statului de drept.

Ce vă face optimist că veţi primi răspuns de la PNL la iniţiativele dvs.?
Trebuie să lăsăm timpul să decanteze lucrurile. Atunci am fost tratat ca un trădător chiar de către Crin Antonescu,  dar cel care a trădat atunci a fost chiar domnul Antonescu. El a trădat principiile de bază ale PNL. Privind la reproşul pe care l-a făcut, cred că domnul Antonescu stă prost cu matematica, pentu că în sectorul 1, la referendum, a fost cel mai mare procentaj din Bucureşti. Nu ar fi trebuit să mă certe pe mine, ci pe primarul de la sectorul 6, cu care este prieten.

Când a ajuns atât de tensionată relaţia dintr dvs. şi preşedintele Crin Antonescu?
Aţi pus greşit întrebarea. Niciodată nu am avut o problemă cu dânsul. Dânsul a început să aibă probleme cu mine.

Aţi complotat cu Marian Vanghelie şi Piedone împotriva lui Sorin Oprescu?
Sunt nişte prostii. Cât am condus Consiliul de Coordonare al Municipiului Bucureşti, PNL ajunsese în Bucureşti la 36%. PSD era pe la 31%, iar PD era undeva în spate. Probabil că nu era mulţumit de acest rezultat, dar este mulţumit de ceea ce se întâmplă acum: PSD este pe locul 1 în Bucureşti şi PNL este pe locul doi.

Vedea în dvs. un competitor?
Niciodată nu am spus că îmi doresc să candidez la Preşedinţia României sau la conducerea PNL.

L-aţi întrebat de ce este supărat pe dvs.?
Nici nu o să-l întreb vreodată. Acum, oricum e prea târziu.

Când eraţi liderul organizaţiei de Bucureşti, s-a spus că nu eraţi de acord ca Rareş Mănescu să candideze la sectorul 6?
Niciodată. Eu am trimis două scrisori conducerii partidului în care am cerut insistent să insiste ca pe partea PNL să vină sectoarele 3 şi 6 pentru că acolo avea procentajele cele mai bune din sondaje. Atunci când discutam şi îi ceream lucrurile acestea, USL nu era peste 50% în Bucureşti. 

Andrei Chiliman, fondatorul Iniţiativei România Liberală, în direct la Adevărul Live despre relaţia cu Crin Antonescu 

Vă aşteptaţi să fiţi exclus din PNL? Crin Antonescu a anunţat că cine se înscrie în IRL ar putea fi exclus.
Nu înţeleg de ce este aşa de fricos domnul Antonescu, dânsul oricum a exclus liberalismul din PNL, nu văd de ce n-ar exclude şi liberalii din PNL. E o chestiune pe care poate să o facă oricând, dar eu unul nu voi pleca din PNL.

Adică aşteptaţi să facă domnia sa un gest?
Nu văd de ce să plec eu, ca liberal, din PNL.

Dacă atitudinea lui Crin Antonescu va rămâne ostilă faţă de IRL, vă gândiţi să propuneţi ideile unui alt partid de dreapta?
Nicio clipă. Mi-ar face plăcere ca PNL-ul să preia soluţiile pe care le punem noi pe masă, dar cred că va fi foarte greu pentru Crin Antonescu să facă lucrul acesta, pentru că el, de fapt, a subordonat întreaga activitate a partidului scopului şi obsesiei pe care o are, să ajungă preşedinte al României cu orice preţ. Inclusiv cu preţul sacrificării PNL-ului.

Îl veţi susţine pe Crin Antonescu la Preşedinţie?
Domnul Crin Antonescu nu m-a convins că ar fi un bun preşedinte al României prin tot ce a făcut până acum şi, ca atare, poate să fie sigur că nu-l voi susţine niciodată pentru această funcţie.

Este posibil ca IRL să se transforme în partid?
Exclud această chestiune ca soluţie. Trebuie să rămână un loc de întâlnire şi nu un partid politic.

Cum s-ar raporta IRL la monarhie? „Adevărul“ a comandat un sondaj recent, realizat de INSCOP, care arată că 17% dintre români ar opta pentru monarhie constituţională.
Eu unul am spus că sunt monarhist şi susţin revenirea ţării la statutul de monarhie constituţională. Pentru că lucrul ăsta i-ar împinge pe politicieni să se gândească cum să guverneze ţara, nu cum să ajunge preşedinţi ai ţării. Pentru că, pe de altă parte, cei care vor să ajungă preşedinţi ai ţării vor să se comporte ca nişte monarhi, ceea ce nu e în regulă. Dacă vreţi, chiar este absurd să spui că eşti monarhist, cum făcea Crin Antonescu acum un an, şi să vrei să candidezi la Preşedinţie. 

Şi prinţul Duda a candidat.
Cred că foarte mulţi politicieni spun că sunt monarhişti doar ca să capteze bunăvoinţa electoratului care crede cu adevărat în monarhie. Nu ştiam că e la 17%, eu speram să fie mai mare.

E cel mai mare după Revoluţie.
E o cifră foarte mare, dar eu speram să fie peste 25%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite