Andrei Chiliman, exclus din PNL. Crin Antonescu „Dacă aveam un articol în statut, îl dădeam afară pentru penibil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Chiliman (stânga) a căzut în dizgraţia lui Crin Antonescu FOTO Adevărul
Andrei Chiliman (stânga) a căzut în dizgraţia lui Crin Antonescu FOTO Adevărul

Delegaţia Permanentă a PNL a decis luni excluderea din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, după ce actualul edil a activat timp de 24 de ani în PNL, motivul sancţiunii fiind săvârşirea unor "abateri grave de la disciplina partidului".

UPDATE Întrebat ce anume l-a deranjat cel mai mult la Andrei Chiliman, Antonescu a răspuns: "Faptul că citea. Deci, eu dacă aveam articol în Statut îl dădeam afară, în cazul domnului Chiliman, domnule, pentru penibil. Şi ar trebui poate la următorul Congres să introducem asta: dacă eşti penibil, trebuie să fii exclus, că faci de râs un partid, nu se poate".

UPDATE: Andrei Chiliman a declarat, la scurt timp de la excluderea sa din partid, că astăzi Crin Antonescu a avut câştig de cauză, dar PNL a avut numai de pierdut. „Iar pierderea este îndepărtarea de principiile liberale. După 24 de ani, vreau să le mulţumesc tuturor colegilor din PNL indiferent dacă au votat sau nu împotriva mea. Le transmit colegilor din PNL care au votat împotriva mea că nu le pot nicuiun fel de resentiment, nici lor, nici lui Crin Antonescu, dar le atrag atenţia că şi-au asumat responsabilitatea pentru viitorul incert al PNL“, a declarat Andrei Chiliman.

UPDATE Diana Tuşa:Niciodată n-am crezut că în PNL se va putea ajunge la o astfel de situaţie. Nu am crezut niciodată că delictul de opinie este sancţionat în PNL, un partid care se caracterizează tocmai prin libertatea de exprimare“.

UPADTE Andrei Chiliman şi Diana Tuşa au fost excluşi din PNL. Conform surselor citate, pentru excluderea lui Chiliman din PNL au votat 139 de membri ai Delegaţiei Permanente, doar 8 votând împotrivă. Împotriva excluderii Dianei Tuşa s-au înregistrat 41 de voturi.

Potrivit unor surse liberale, Chiliman nu a fost apărat nici de Ludovic Orban, nicide Călin Popescu Tăriceanu. Mai mult, Orban a afirmat că Andrei Chiliman merită exclus.

UPDATE Andrei Chiliman a venit la şedinţa Delegaţiei Permanente.

“Am venit să apăr liberalismul de Crin Antonescu. Nu voi intra în logica aceasta bolşevică pe care Crin Antonescu încearcă să o imprime PNL. Am speranţa că, împreună cu colegii din PNL vom reuşi să scoatem partidul din mocirla politicianistă, din obsesia pentru putere a unui singur om şi că vom reuşi să aducem PNL la valorile şi principiile liberale.”, a declarat Chiliman.

UPDATE Biroul Permanent Naţional al PNL a votat cu 50 de voturi pentru, cinci împotrivă şi patru abţineri o recomandare către Delegaţia Permanentă privind excluderea lui Andrei Chiliman şi a deputatului Diana Tuşa. Şedinţa Delegaţiei Permanente a început.

Intenţia excluderii lui Chiliman a fost confirmată chiar de preşedintele PNL, Crin Antonescu la Adevărul Live.

 „Eu voi face propunerea iar, conform statului, decizia va aparţine Delegaţiei Permanente“, a explicat Antonescu.

Crin Antonescu a vorbit despre excluderea lui Andrei Chiliman, în contextul în care a comentat recenta sancţionare a lui Vlad Moisescu.

“Sunt perfect de acord cu decizia. E vorba de faptul că, în mod cât se poate de public, aceste persoane au angajat discuţii pentru o altă construcţie politică, din care PNL nu face parte, au avansat chiar în ele. Ori este un lucru elementar, nu poţi face parte din două construcţii politice sau din două partide în acelaşi timp. Cred că firesc ar fi fost să demisioneze. Se spune cu foarte multă superficialitate, în opinia mea: «au fost daţi afară pentru că au criticat». Păi, aceşti oameni, domnul Chiliman, domnul Moisescu, de mai bine de un an, în toiul campaniei electorale, în fiecare săptămână, au făcut cele mai greu de imaginat atacuri la adresa mea ca preşedinte al partidului, la adresa restului conducerii partidului, la adresa strategiei partidului, pe care n-am hotărât-o eu niciodată singur şi, totuşi, nu au fost excluşi. Acum însă suntem mult prea departe şi riscăm să generăm sau să întreţinem, să tolerăm un soi de promiscuitate politică, absolut nesănătoasă”, a spus el.

Platforma politico-civică Iniţiativa România Liberală, care îi are printre membri fondatori pe Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tuşa, Bogdan Duca, Dan Cristian Popescu şi Iulian Crăciun, a fost lansată pe 22 aprilie.
Ulterior, preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, a declarat că înfiinţarea Iniţiativei România Liberală nu dăunează PNL, punctând însă că este inacceptabil ca anumiţi liberali să se numere printre membrii fondatori, ca urmare aceştia ar trebui să aibă demnitatea de a pleca din partid, iar dacă nu, vor fi excluşi.


Pe 22 mai, PNL Sector 1 a decis excluderea din partid a 12 persoane, printre care s-a numărat şi Vlad Moisescu, preşedintele Consiliului Director al Iniţiativei România Liberală.
Potrivit unor surse liberale, cei excluşi sunt în general apropiaţi ai primarului sectorului 1, Andrei Chiliman. Printre aceste persoane s-a numărat şi Ioana Costescu.
Motivul excluderii celor 12 a fost legat de faptul că aceştia sunt membri ai altor partide sau au aderat la alte doctrine politice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite