Politică

articolul anterior articolul urmator

Andrei Pleşu: Argumentele pentru care îl votez pe Iohannis

100
17 Oct 2014 09:37:45
Autor: Alina Boghiceanu
Andrei Pleşu FOTO Eduard Enea
Andrei Pleşu FOTO Eduard Enea

Scriitorul Andrei Pleşu susţine că, deşi „candidatul ideal nu este încă pe piaţă“, va vota în ambele tururi de scrutin cu Klaus Iohannis. Pleşu pariază pe laconismul decent şi pe discursul nespectaculos ale lui Iohannis.

„Voi vota, în ambele reprize, cu dl Iohannis. Şi nu numai pentru că e mai bine plasat în sondaje. Îi găsesc suficiente calităţi ca să schimbe sunetul de fond al perioadei postelectorale. M-am săturat de clămpănitori şmecheri, de tirade demagogice, de platitudini paradiziace. Vreau alt stil! Altă muzică! Sau nici o muzică! Pariez pe laconismul decent, pe discursul nespectaculos, pe refuzul de a intra în bălăcărela în care ne sufocăm de peste 20 de ani“, scrie Andrei Pleşu în Dilema Veche. 
 
Potrivit lui Pleşu, Victor Ponta nu are nici o calificare reală pentru a ajunge, în acest moment, preşedinte de ţară, dar dacă, totuşi, va ajunge în această funcţie, vom fi confruntaţi cu tot „soiul de consecinţe irespirabile“. 
 
„Aşa stînd lucrurile, cred că singurul criteriu raţional al unui vot util este potenţialul lui efect anti-Ponta. Din sondaje, rezultă că acest potenţial îi revine dlui Iohannis. Ştiu, desigur, ce mi se va reproşa: 1) „Criteriu raţional“, „vot util“! Ah! Ce vorbe urîte! Unde e visul, unde e basmul, unde stelele? 2) „Sondaje?“ Dar sînt măsluite! Toate! De ce le-am lua în serios?! Foarte bine! Să nu le luăm! Dar nu vom putea să nu luăm în serios rezultatul final al alegerilor, obţinut tot pe bază de numărătoare (măsluită?)“, mai susţine scriitorul. 
 
De asemenea, Andrei Pleşu admite că, deşi are tot respectul pentru Monica Macovei, candidat independent la Preşedinţie, ceva din comportamentul acesteia îi inhibă entuziasmul. „Nu-mi place s-o văd intrînd cu motocicleta într-un studio de televiziune, nu-mi place s-o aud declarînd că e Nelson Mandela, nu înţeleg de ce face cadou unei moderatoare un glonţ şi, în general, am sentimentul că are prea la îndemînă peroraţia, indiferent cine despre ce o întreabă“, mai susţine scriitorul. 
 
Citeşte articolul complet în Dilema Veche. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

gyll
17.10.2014, 10:02:06

Comentariu considerat abuziv.

gyll
17.10.2014, 10:05:29

Pe cale de consecință și a celorlalți comentatori ,cu identitate declinată,cărora le-au fost șterse comentariile(Meluș Negrescu,etc)

+2 (8 voturi)
Ionescu Maria
17.10.2014, 10:04:24

Si noi (multi-sper destui) la fel!

+3 (11 voturi)
Taunul 77
17.10.2014, 10:06:52

Candidatul perfect nu va fi identificat niciodata in niciun loc. Nici democratiile avansate nu au candidati perfecti. Fiecare optiune electorala e un mixt intre convingerile proprii si utilitatea pentru tara. E posibil ca un anumit candidat sa-i placa cuiva, dar daca e nepotrivit pentru contextul socio-economico-politic din acel moment atunci ar trebui sa se abtina de a-l vota pe respectivul. Cineva cu calitati si bune intentii dar fara mijloace de a adopta deciziile necesare e votat inutil.

+1 (3 voturi)
La tulipe Fanfan
17.10.2014, 10:10:08

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (100)