Anonimii care se bat cu greii politicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă şapte dintre candidaţii mai puţin cunoscuţi care se confruntă în campania electorală cu adversari notorii

image

Vă spun ceva nume precum Marin Ţole, Adrian Florescu, Liviu Brătescu, Matei Suciu, Ovidiu Marian, Marcel Ciolacu sau Iulian Crăciun?Sunt candidaţii pe care liderii partidelor i-au scos la înaintare pentru a se confrunta cu „greii“ din celelalte formaţiuni politice. Anonimii menţionaţi sunt în competiţie cu adversari precum Crin Antonescu, Liviu Dragnea, Elena Udrea, Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu, Cezar Preda sau Dan Voiculescu.

Nominalizarea unor astfel de candidaţi este efectul modului în care s-au stabilit listele pentru parlamentare în interiorul partidelor. Liderii formaţiunilor politice au evitat să concureze cu adversari puternici şi au aplicat aceeaşi reţetă apropiaţilor lor şi clientelei de partid.

În aceste condiţii, pentru candidaţii fără susţinere solidă în partid au rămas colegiile cele mai grele, cu adversari puternici. Ei sunt, în general, consideraţi pierzători din start, un fel de „victime“ care vor netezi drumul VIP-urilor politice spre Parlament. Singura şansă a anonimilor este să profite de lacunele legii electorale. Dacă ei împiedică „vedetele“ să obţină peste 50% din voturi în colegiu, pot avea şansa de a intra în Parlament la redistribuire. „Adevărul“ vă prezintă minipoveştile a şapte dintre anonimii care se duelează cu VIP-uri politice, cu intenţia de a desluşi ce îi mână în luptă. 

Marin Ţole vs Crin Antonescu

Profesorul universitar Marin Ţole (foto) este găselniţa ARD pentru colegiul 2 Senat din Teleorman, în care va candida şi liderul PNL, Crin Antonescu. Ţole a candidat şi în 2008 pentru un post de deputat în Bucureşti, însă din partea PRM. Deşi este conştient de notorietatea liderului PNL, Ţole nu se dă bătut şi crede că are mai multe atuuri decât preşedintele PNL: „Trebuie să trecem de la dezbateri la fapte şi nu se poate acest lucru decât cu oameni care cunosc păsurile celor de aici.“

marin ţole

Adrian Florescu vs Liviu Dragnea

adrian florescu

Adrian Florescu (foto) este candidatul ARD pentru Camera Deputaţilor în colegiul 3 din Teleorman, contra  baronului local Liviu Dragnea (USL). Florescu este deputat şi a reuşit, în urmă cu un an, să-şi atragă simpatia social-democraţilor teleormăneni după ce a deblocat, cu  ajutorul premierului Emil Boc, conturile Primăriei Alexandria. El  susţine că îi convine postura de outsider:  „Mie îmi pare foarte bine că am posibilitatea să mă lupt cu Liviu Dragnea. Atenţia opiniei publice se va îndrepta şi în direcţia mea. “

Matei Suciu vs Vasile Blaga

Matei Suciu, 44 de ani, este candidatul USL pentru Senat în Colegiul 3 din judeţul Timiş, acolo unde va da piept cu liderul PDL, Vasile Blaga. A fost consilier judeţean din partea PSD, şef de agenţie la Autoritatea Rutieră Română Timiş, dar şi subprefect. A înfiinţat în 2005 o firmă care se axează pe  culturile vegetale şi creşterea animalelor. Este foarte optimist înainte de scrutin: „M-au dat cu 54% la ultimul sondaj,dar îmi voi urmări programul până la capăt“.

Liviu Brătescu vs Elena Udrea

Liviu Brătescu este candidatul USL în colegiul 4 Camera Deputaţilor din Neamţ, unde se confruntă cu Elena Udrea (ARD). Brătescu este istoric şi a activat în PNL Roman, unde se află colegiul 4, între 1999 şi 2002, după care s-a mutat în Iaşi, activând în filiala liberală de acolo. El este convins că a găsit antidotul la sprijinul pe care Elena Udrea îl are de la primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan: există o rivalitate între Piatra Neamţ şi Roman, aşa încât influenţa lui Gheorghe Ştefan în Roman e redusă.

Marcel Ciolacu vs Cezar Preda

Viceprimarul Buzăului, Marcel Ciolacu, 45 de ani, va candida din partea USL în colegiul 7 Buzău, pentru Camera Deputaţilor, contra lui Cezar Preda (ARD). Conflictul dintre cei doi este viu, echipele lor de campanie luându-se la bătaie pe străzile Buzăului. Ciolacu este patronul unor societăţi cu profil alimentar şi omul primarului PSD Constantin Boşcodeală. Ciolacu se arată încrezător în şansele sale: „Dacă Cezar Preda nu se retrage, buzoienii îl vor da afară din Parlament“. 

Ovidiu Marian vs Mihai Răzvan Ungureanu

 Senatorul Ovidiu Marian a fost, ani în şir, membru PDL, însă înainte de alegerile din vară a decis să schimbe tabăra politică. Va încerca să ajungă din nou în Parlament, înfruntându-l, în Colegiul 1 Arad,  pe fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Între cei doi s-a aprins un conflict chiar  înainte de startul campaniei, când Marian l-a acuzat pe MRU că i-a furat materialele de campanie. În urmă cu o săptămână a fost chemat la DNA pentru a da declaraţii într-un caz de trafic de influenţă.

Iulian Crăciun vs Dan Voiculescu

Iulian Crăciun candidează din partea ARD în colegiul pentru Senat din Bucureşti în care USL defilează cu Dan Voiculescu. Iulian Crăciun are 33 de ani şi este ţintuit în scaunul cu rotile de o boală extrem de rară, pe care o are de la naştere. Este vorba de o  afecţiune degenerativă care afectează coloana vertebrală şi nervii, ducând la paralizia muşchilor. „Candidez pentru a reprezenta oamenii din sectorul 4, nu pentru a-mi da demisia şi a-i părăsi cum au făcut-o alţii că să scape de justiţie“, spune Crăciun.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite