Anton Anton, ministrul Energiei: Suntem în discuţii foarte serioase cu nişte investitori. Alaltăieri au fost pe-aci. M-am întâlnit... I-am văzut în lift

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anton Anton (foto mijloc), actualul ministru al Energiei
Anton Anton (foto mijloc), actualul ministru al Energiei

Actualul ministru al Energiei, Anton Anton, a afirmat, într-un interviu recent, că în ceea ce priveşte proiectul reactoarelor de la Cernavodă există „discuţii foarte avansate cu nişte investitori”. Încercând să explice când s-au întâlnit, ministrul a declarat că „i-a văzut în lift”. Acesta a mai spus că are un „sistem energetic frumos” şi „o ţară bogată, pe care Dumnezeu a binecuvântat-o”.

Întrebat care sunt cele mai mari probleme din sectorul energetic în acest moment, ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, că „nu ne dă nimeni în cap în sectorul energetic” şi că „problemele pe care le avem sunt nişte probleme de eficientizare a întregului sistem”.

„Mie-mi plac întrebările astea cu cele mai mari probleme... Nu ne dă nimeni cu nimic în cap în sectorul energetic. Problemele pe care le avem în sectorul energetic sunt nişte probleme de eficientizare a întregului sistem. Deci eu astăzi am un sistem energetic frumos, o ţară bogată, pe care Dumnezeu a binecuvântat-o. Uitaţi-vă şi pe chestia asta cu mixul energetic (ministrul are calculatorul deschis pe site-ul Transelectrica, la starea sistemului energetic în timp real - n.r.), am hidro, am cărbune, am hidrocarburi, am gaze, am biomasă, vânt, bate vântul de ne-ndoaie acum, producem foarte mult din vânt”, a explicat acesta.

Anton a mai vorbit despre proiectele ce vizează reactoarele trei şi patru de la Cernavodă şi a precizat că „acolo sunt nişte chestiuni complicate”, însă nu sunt considerate ca fiind restanţe. Potrivit ministrului, discuţiile cu investitorii sunt „foarte avansate”, una dintre întâlniri având loc foarte recent în lifturile instituţiei.

„Asta nu este o restanţă. Nu, nu, nu... chestia cu restanţa e la şcoală. Noi la Cernavodă am prevăzut de la început să construim patru reactoare. Am reuşit să construim unul, apoi am mai dat în funcţiune încă unu. Apoi am încercat să vedem cum mai putem construi şi alte două reactoare, 3 şi 4. Astăzi suntem în discuţii foarte avansate cu nişte investitori. Discuţiile astea continuă. Alaltăieri au fost pe-aci. M-am întâlnit... i-am văzut în lift. Deci discuţiile astea sunt nişte discuţii continue, la care ministerul şi-a manifestat disponibilitatea şi discuţiile cu investitorii nu sunt nişte chestii simple şi nu sunt nişte chestii la care hai, gata, ne-am aşezat, am semnat şi la revedere, nu e aşa. Acolo sunt nişte chestiuni complicate. Eu nu consider că asta este o restanţă. Mai repede aş fi considerat că este o restanţă faptul că nu ne ocupăm de retehnolgizarea reactoarelor 1 şi 2, dacă nu am avea preocupare în domeniul ăsta. Noi avem preocupare în retubarea, aşa se cheamă în termenii lor tehnici, deci reabilitarea celor două reactoare. Deci ne apucăm de retubarea reactorului 1, e în curs, e în lucru, există o chestie de proiect, se face proiectul, încep să se deruleze lucrări auxiliare, deci suntem în curs de a face acest lucru”, a declarat ministrul.

Întrebat şi despre posibilităţile financiare pentru acel proiect, Anton a spus că nu ştie cât ar costa, însă crede că „dacă ne gospodărim cumsecade, avem bani să facem toate lucrurile”.

„Hai să facem următoarea socoteală: să presupun că zicem că nu avem bani, da? Şi atunci se opreşte centrala nucleară. Păi aşa oprim tot. Aşa nu avem bani de nimic. Părerea mea este că avem bani. Da. Dacă ne gospodărim cumsecade. Avem bani să facem toate lucrurile, dacă stabilim nişte priorităţi. Eu am nişte priorităţi, iar retubarea reactorului 1 este una dintre cele mai importante priorităţi pe care le am. Nu ştiu dacă e chiar prima, dar este o prioritate extrem de importantă pentru mixul de energie despre care v-am vorbit,” a continuat Anton.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite