Politică

articolul anterior articolul urmator

Antonescu: „Băsescu de ce nu a demisionat când a avut dosare mult mai grave?"

22
3 Feb 2013 20:30:29
Autor: Lucian Negrea
Crin Antonescu îi dă replica lui Băsescu după ce preşedintele a cerut demsia miniştrilor  FOTO Adevărul
Crin Antonescu îi dă replica lui Băsescu după ce preşedintele a cerut demsia miniştrilor  FOTO Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că miniştrii acuzaţi de corupţie în Raportul MCV ar fi trebuit să îşi dea demisia. Aceste afirmaţii ale preşedintelui au fost taxate de Crin Antonescu, care l-a întrebat pe Băsescu de ce nu şi-a urmat propriul exemplu atunci când a avut probleme similare din cauza dosarelor aflate pe rol.

„În legătură cu demisia miniştrilor acuzaţi am să-i răspund mereu preşedintelui: De ce nu a demisionat şi domnia sa care a stat sub acuzare şi a avut dosare mult mai grave? Sigur, unele dintre ele s-au închis la scurt timp după ce a devenit preşedinte. De aia nu demisionează", a declarat Crin Antonescu.

Crin Antonescu a explicat că demisia celor doi miniştri nu ar trebui luată în discuţie doar în urma unor acuzaţii venite din partea ANI. Atâta timp cât nu există o sentinţă judecătorească, Antonescu susţine că trebuie să li se acorde prezumţia de nevinovăţie.

Reacţia lui Crin Antonescu vine după ce preşedintele Traian Băsescu a spus că Raportul MCV le cerea celor doi miniştri acuzaţi de fapte de corupţie să părăsească Guvernul.

"Au fost trei miniştri care au fost găsiţi incompatibili de ANI, dar au fost menţinuţi în Guvern.  (...) Comisia Europeană respectă votul electoratului, dar pe urmă, când intri în instituţiile la vârf, Guvern sau Parlament, şi eşti pus sub semnul întrebării din punct de vedere al integrităţii, mai ales în guvern, trebuie să existe reacţia demisiei", a spus Băsescu.

"Apelul este către premier să găsească o soluţie. Apelul raportului. Este problema premierului. Eu, dacă aş fi putut, la depunerea jurământului m-aş fi opus, dar nu aveam formă legală. (...) UE spune: "fraţilor, când aveţi miniştri suspectaţi de ce trebuie să rămână în Cabinet, sunt unicat?", a conchis şeful statului.

Conform Raportului MCV, în actualul Cabinet România are doi miniştri acuzaţi de fapte de corupţie. Este vorba despre Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor şi vicepremierul Liviu Dragnea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Catalin Mattei
3.02.2013, 20:41:14

acuzatiile la adresa lui T Basescu au fost facute in perioada anterioara aderarii la UE, o perioada caracterizata printr-o efervescenta a coruptiei ca forma de existenta a politicianului roman. Nu este mai scuzabil dar poate explica lipsa de demisie.. sau poate fi vorba de o intelegere ca la demisia din Parlament in anii 90'. Aderarea la UE aduce insa reguli noi pe care nu UE trebuie sa ni le impuna ci la care trebuie sa aderam noi caci a noastra a fost dorinta si vointa de a face parte din uniune... este mai mult o regula a bunului simt caci daca privim in exterior vedem ca Italia, Spania si Grecia si-au dus "coruptia" fara sa fie mustruluite... este mult mai bine pt noi ca natie sa aderam la niste reguli stricte de moralitate si legalitate in politica... daca T Basescu ar fi acuzat de fapte de coruptie in mandatul sau de presedinte atunci ar trebui sa demisioneze dar altfel e un pic fortata paralela facuta intre ministrii pnl si ce facea T Basescu cand doar prostii nu erau corupti ( a se citi prosti in intelesul de naivi/ idealisti)

+3 (3 voturi)
proful
3.02.2013, 21:01:43

Ce a uitat sau nu avrut sa spuna Antonescu este ca Basescu in niciun dosar nu a fost pus sub urmarire penala ... a primit NUP)neiceperea urmaririi penale). Este o MARE diferenta ... atat pt Dragnea cat si pt Fenechiu s-a inceput urmarirea penala!!!!

+2 (2 voturi)
Catalin Mattei
3.02.2013, 21:08:22

nu este vorba de Dragnea ci de Vosganian

Filon Aurel
3.02.2013, 21:23:47

nu stiu la Fenechiu dar la Dragnea sigur NU s-a inceput urmarirea penala!!!Este o diferenta intre urmarirea penala si cercetare penala!Cercetarea penala poate duce la NUP,adica dosarul nu este trimis la judecatorie!Dupa cite stiu eu Dragnea nu este la judecata,ci se cerceteaza daca DA/Nu,a exisstat frauda la referendum!!!oricine poate fi cercetat penal(inclusiv d-voastra)asta nu il face vinovat pe respectivul!

-1 (1 vot)
Filon Aurel
3.02.2013, 21:26:25

Traian Băsescu, pe când era Primar General al Capitalei, a cumpărat un apartament de 370 mp, plus un garaj de 40 mp, amplasat într-o vilă istorică, fix în centrul Bucureştiului. La acel moment s-a vehiculat că suma plătită de Preşedintele României a fost de “17.870 euro”, sau "19.000 USD" adică echivalentul unui apartament de 2 camere dintr-un bloc comunist. În data de 04.02.2003 Traian Băsescu a devenit în baza legii 10/2001, proprietarul imobilului situat în Bucureşti, Str Ştefan Mihăileanu nr.2, corp A, et.1, ap 2. Tranzacţia fulger s-a petrecut după ce, cu doar 6 luni înainte, pe 14.08.2002, Traian Băsescu şi soţia lui Maria, închiriaseră apartamentul de la Administraţia Fondului Imobiliar, aflată în subordinea Primarului General (n.r. Traian Băsescu la acel moment). Se pare că Traian Băsescu ştia foarte bine că primeşte “o pomană” din partea statului, deoarece între momentul închirierii apartamentului din Mihăileanu şi cel al cumpărării acestuia, pe 21 octombrie 2002, actualul şef al statului şi-a cumpărat şi o vilă, amplasată tot în Capitală, pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti nr 137B, pentru care a plătit preţul pieţei, adică 280.000 USD. Preşedintele României a fost cercetat penal pentru această tranzacţie, dar procurorul de caz i-a dat NUP, deoarece “Traian Băsescu a dobândit imobilul în calitate de persoană fizică şi nu şi l-a atribuit singur…”. E adevărat, nu şi l-a dat el, ci i l-au dat subalternii săi din PMB. Presa centrală, la momentul descoperirii tranzacţiei imobiliare cu statul în care a fost implicat Preşedintele, relata că imobilul fusese subevaluat de 5-10 ori, comparativ cu preţul pe piaţa liberă.

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările