Antonescu: Domnului Iliescu i-au trebuit câţiva ani ca să accepte pluripartidismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lui Ion Iliescu i-au trebuit cinci-şase ani ca să accepte realitatea pluripartidismului, a declarat ieri, la Realitatea Tv, preşedintele PNL, Crin Antonescu, adăugând că nu se aştepta ca pesediştii să fie "încântaţi" de ideea unui Cabinet alternativ.

"N-am nimic împotriva domnului Iliescu că a făcut această declaraţie. E normal, până la urmă. Am remarcat că din zona PSD, din zona PDL era normal, dar din zona PSD au fost declaraţii un pic cam strepezite, dar e normal. (...) Nu vreau să fiu răutăcios să spun că domnului Iliescu i-au trebuit cinci-şase ani ca să accepte realitatea pluripartidismului, nu din umbră, în realitate. Ani decisivi pentru România, din păcate. E părerea domniei sale. Nu mă aştept ca cei din PSD să fie foarte încântaţi", a răspuns Antonescu criticilor adresate de Ion Iliescu cabinetului alternativ.

"Această schemă clasică britanică (a Cabinetului din umbră - n.r.) se pretează la sistemele bipartide. Eu cred şi sper că ne îndreptăm - evident, nu peste trei luni, dar odată cu următorul ciclu electoral - către un asemenea sistem, punând de o parte UDMR, un sistem cu două partide, care vor fi PNL pe dreapta şi PSD pe stânga", a adăugat preşedintele PNL.

El precizează că existenţa unui cabinet alternativ al PNL ar reprezenta o îndepărtare a liberalilor de PSD în încercarea de a se opune actualei puteri.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a catalogat  vineri prezentarea cabinetului din umbră al PNL ca fiind "cam năstruşnică", adăugând că aceasta e o practică englezească care nu se poate aplica în cazul României.

Cabinetul din umbră provoacă tensiune în PNL

Preşedintele PNL a recunoscut aseară că în rândul liberalilor există o anumită tensiune legată de existenţa unui Cabinet alternativ cauzată în special de faptul că persoanele care fac parte din el ar putea fi compromise.

"Nu se împing partidele să facă astfel de cabinete. Între altele, chiar şi în PNL e o anumită tensiune legată de idee în sine, legată apoi de structură, de componenţă. (...) Aceşti oameni care îşi asumă postura respectivă o fac cu nişte riscuri", a spus Antonescu, afirmând în schimb că nu îi este frică că, anunţând un cabinet alternativ, presa "va sări" pe membrii acestuia. "E o vorbă, o zic românii şi la table, cât mai popular: cui îi e frică, să nu joace", a precizat liberalul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite