Antonescu visează inutil să-i facă program lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta, alături de preşedintele Senatului, Crin Antonescu FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta, alături de preşedintele Senatului, Crin Antonescu FOTO Adevărul

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, vrea ca premierul să vorbească o oră pe lună în faţa Parlamentului. Soluţia legislativă pe care o propune liderul PNL este însă imposibilă.


  La început de sesiune parlamentară, liderul PNL, Crin Antonescu, propune schimbarea Regulamentului de funcţionare a Senatului. Motivul? Preşedintele Camerei superioare a Legislativului intenţionează să-l aducă obligatoriu pe premier la tribuna Parlamentului, pentru a le vorbi dirtect aleşilor, iar acţiunea să poarte numele de „Ora premierului“.

„Am un proiect pe care doresc să-l iniţiez, de modificare a Regulamentului Senatului. Ca să vă dau câteva exemple, pentru mai multă dezbatere în Parlament, cu un dialog Guvern-Parlament, în cazul nostru Senat, mai intens, şi formalizat de pildă cu o oră a primului-ministru în Senat în fiecare lună. Cu formula care este prezentă în multe alte parlamente din UE cu raportori pe proiectele de lege la comisii şi cu alte astfel de lucruri“, a sunat propunerea lui Antonescu.

Al doilea om în stat îşi doreşte ca prin acest demers să întărească activitatea parlamentară, dar şi deschiderea dialogului cu partidele din opoziţie. „Cel mai important îmi pare aceea că, deşi avem o majoritate de 70%, noi facem ceea ce am cerut fostei puteri, fostei majorităţi, şi anume avem un dialog politic, încercăm să reaşezăm un dialog politic normal“, a afirmat liderul PNL.

Proiectul lui Crin Antonescu ridică însă o mare întrebare: Poate fi obligat premierul Victor Ponta să dea socoteală parlamentarilor, fie numai o oră pe lună? Senatorul PSD Toni Greblă crede că primul-ministru va fi constrâns să răspundă afirmativ, dacă liderul senatorilor îi va cere să urce la tribună. „Este stipulat, atât în Constituţie, cât şi în Regulamentul Senatului, că Parlamentul poate invita o persoană să vorbească în faţa aleşilor“, a declarat Greblă pentru „Adevărul“.

Însă în Legea fundamentală nu găsim nicăieri o astfel de obligaţie. Constituţia îi lasă pe parlamenatri să-şi stabilească singuri regulile de funcţionare. Articolul 64 stipulează clar faptul că „organizarea şi funcţionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu“. Mergând mai departe, vedem că nici Regulamentul de funcţionare al Senatului  nu-l obligă pe premier, sau pe orice altă persoană, să vină în faţa senatorilor.

Secţiunea a patra din Regulamentul Senatului, numită „Informarea Senatului şi a senatorilor“, stipulează, la articolul 166, că „Preşedintele Senatului poate solicita Guvernului şi celorlalte organe ale administraţiei publice, în cadrul controlului parlamentar asupra activităţii acestora, informaţiile şi documentele necesare“, dar nu se menţionează nicăieri obligativitatea. Paragraful trei mai arată că „fiecare senator are dreptul de a cere informaţiile şi documentele menţionate prin intermediul preşedintelui Senatului sau al preşedinţilor comisiilor“.

„NU-L IA TOATĂ LUMEA PE PREMIER DE URECHI“

Toni Greblă crede că premierul nu-l va refuza pe Crin Antonescu, invocând faptul că miniştrii se bazează pe votul parlamentarilor. „Eu cred că premierul este obligat să vină în faţa Parlamentului, deoarece Legislativul susţine Guvernul. Cum să ignore premierul Parlamentul? În lumea democratică, este exclus un asemenea lucru“, spune Greblă.

Deputaţii, prin vocea vicepreşedintelui Camerei, Eugen Nicolicea, văd cu ochi buni iniţiativa lui Antonescu. „Ora premierului nu înseamnă că toată lumea îl cheamă pe premier şi îl ia de urechi în faţa Parlamentului. Se stabileşte o temă de discuţii, iar premierul are posibilitatea să răspundă la doleanţele parlamentarilor. E un lucru normal“, crede Nicolicea.

Regulamentul Senatului este prevăzut în Constituţie la capitolul despre organizarea internă a Camerelor şi nu are jurisdicţie asupra altor puteri ale statului, cum ar fi cea executivă. Pentru reuşita unui asemenea demers, ar trebui schimbată Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, astfel încât obligaţia premierului de a se prezenta în Parlament să fie stipulată într-o lege.

Profesorul de drept constituţional Ioan Stanomir nu s-a arătat entuziasmat de propunerea preşedintelui Senatului. „Primul ministru este obligat prin Constituţie să răspundă întrebărilor şi interpelărilor. Este mai util ca Victor Ponta să dea informaţii atunci când ele sunt foarte importante, nu să meargă la Parlament să se afle în treabă. Iar Crin Antonescu trebuie să înţeleagă că prestigiul Camerei superioare a Parlamentului nu se câştigă prin măsuri de autoritate, ci prin seriozitate“, a opinat Stanomir.

MODELUL ENGLEZESC

Practica propusă acum de Crin Antonescu a fost introdusă pentru prima dată în Regatul Unit al Marii Britanii ca parte a programului de guvernare numit Westminster, după numele palatului care găzduieşte Parlamentul de la Londra, şi se foloseşte şi astăzi. Întâlnirile săptămânale se numesc „Question Time (Timpul întrebărilor)“ şi sunt obligatorii nu doar pentru prim-ministru, ci şi pentru toţi membrii guvernului. Practic, în acel interval, premierul este obligat să apară în faţa Camerei Comunelor, camera inferioară a Parlamentului britanic, şi să răspundă întrebărilor adresate în primul rând de liderul opoziţiei, dar şi de orice alt parlamentar.

„Timpul întrebărilor“ a fost introdus pentru a garanta echilibrul puterilor în stat şi pentru a asigura faptul că legislativul poate oricând să ceară lămuriri sau, unde este cazul, socoteala pentru deciziile Executivului. În paralel, premierul britanic este obligat să participe, tot săptămânal, la întâlniri cu monarhul în exerciţiu, în prezent Regina Elisabeta a II-a. Cu toate acestea, Constituţia britanică stipulează clar faptul că în timpul acestei întrevederi săptămânale atribuţiile monarhului sunt limitate la „a avertiza, încuraja şi a fi consultat“ de prim-ministru.

În prezent, sistemul încă funcţionează în aproape toate statele din Commonwealth. Spre exemplu, în Australia, „Timpul întrebărilor” are loc loc tot săptămânal, în ambele Camere ale Parlamentului şi sunt obligatorii pentru toţi membrii Cabinetului. 

ANTECEDENT

Un proiect similar a iniţiat şi Mircea Geoană în anul 2011, când era preşedinte al Senatului. Şi Geoană propunea introducerea unei „ore a Guvernului“ în Senat. La acea vreme, premier era Emil Boc.

Materiale pe aceeaşi temă:

Crin Antonescu: „Propun modificarea Regulamentului Senatului: premierul să vină în plen o oră pe lună“

Antonescu: "Nu vreau să fiu candidat. Vreau să fiu preşedintele României şi voi fi!"

Antonescu: „Să nu cădem în capcana de a uita că există USL. Dacă vom cântări cine câştigă mai mult ca imagine, vom eşua“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite