Politică

articolul anterior articolul urmator

Apelul lui Adrian Năstase. Mai poate fi reformat PSD?

28
4 Jun 2019 20:19:30
Ion M. Ionita
Viorica Dăncilă are o misiune dificilă la conducerea PSD FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Viorica Dăncilă are o misiune dificilă la conducerea PSD FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Adrian Năstase, fost premier şi fost lider al PSD, lansează un apel pentru reformarea partidului în numele unui comitet de iniţiativă recent înfiinţat. Scrisoarea identifică patru crize pe care le traversează PSD, de identitate, de management, de resurse umane şi comunicaţională, care au dus la rezultatul dezastruos de la alegerile parlamentare şi la izolarea partidului în plan european.

Se poate discuta mult despre acest eşec, cel mai mare cu care s-a confruntat partidul în istoria de 30 de ani de după Revoluţie. Dar problema esenţială pentru acest partid nu este eşecul electoral. PSD a mai pierdut alegeri şi a mai plecat de la guvernare. Problema este dacă PSD mai poate fi reformat sau măcar dacă merită efortul să se încerce o reformare a partidului.

De ce? Pentru că, dincolo de cele patru crize, PSD se confruntă cu o catastrofală lipsă de înţelegere a societăţii şi a rolului pe care l-ar mai avea în politica românească. Partidul a abdicat de la toate valorile şi a îmbrăţişat cu oportunism calea spre prăpastie pe care l-au dus Liviu Dragnea şi cercul său de apropiaţi.

Atunci când un lider autoritar deturnează un partid şi încearcă să captureze întreaga societate pentru a-şi atinge scopurile personale, este datoria celor care gândesc altfel să reacţioneze, să se opună, să se bată pentru valorile în care cred. Într-o dictatură asta înseamnă asumarea unor serioase riscuri personale. Dar într-o democraţie, fiecare este liber să-şi afirme valorile. S-a întâmplat asta în PSD?

 „Laşitatea colectivă a cuprins nu doar conducerea centrală a PSD, ci s-a întins ca o molimă până în organizaţiile locale“, zice Adrian Năstase. Foarte adevărat.

Dar unde a fost Adrian Năstase când PSD a devenit un partid anti-european, cu unul dintre cele mai grosiere mesaje la adresa Uniunii Europene? Unde a fost premierul care a finalizat negocierile de aderarea la UE, în timpul mandatului său realizându-se şi intrarea României în NATO? Nu sunt aceste două obiective cele mai mari realizări ale societăţii româneşti de la căderea comunismului?

De ce nu le-a apărat nimeni în faţa asaltului lui Dragnea? Unde au fost pesediştii europeni? Unde a fost Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedinte al Parlamentului European? Ne spune el însuşi pe Facebook cum a fost umilit de Dragnea care îl ţinea cu orele pe la uşi, minţindu-l că-l pune pe listă. Unde a fost Victor Boştinaru, un veteran al europarlamentarilor PSD, eliminat şi el de pe liste de Liviu Dragnea? De ce aţi girat parcursul catastrofal în care v-a antrenat „odioasa conducere“? Cum de nu aţi zis nimic când deciziile de la Bucureşti, atacurile împotriva Comisiei Europene, împotriva Comisiei de la Veneţia, împotriva lui Frans Timmermans, propriul vostru candidat la Preşedinţia Comisiei Europene, împotriva Partidului Socialiştilor Europeni au dus, practic, la excluderea PSD din familia europeană? Ce puteaţi pierde? Aţi acceptat şi cu ce v-aţi ales? Puteaţi să vă bateţi cu onoare. Nu aţi vrut.

Un partid în care oportunismul şi laşitatea sunt valorile constitutive nu se poate reforma. Va rămâne un grup de interese, o gaşcă mereu pregătită să se pună în slujba celui mai puternic, dar mereu gata să-l înjunghie pe la spate, mereu gata să se dezică de el atunci când pierde puterea. Adrian Năstase o ştie foarte bine. Iar votul din Parlament privindu-l pe Tăriceanu vine doar să confirme ce înseamnă ideea de reformă în PSD.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Depeter
4.06.2019, 20:34:36

Daca Dracnea era protejat de interlopi cine mai misca?! Si atatia ani de dai si lupta au lasat probe multe prin dulapuri bine pazite. Cine vrea sa "plece ca prostu" de la oala cu zmantana?! Ba mai mult ca o fac "pentru copii" ... Niste jigodii, nici un fel de indoiala; la urmatoarele alegeri mai tare si mai peste bot: matricula suedeza!

+10 (10 voturi)
Adrian Foangă
4.06.2019, 20:53:48

- Bombonel, baiat rasat cel cu gatul "impuscat" S-a trezit din letargie Iar vrea la politichie Baga strambe, face jocuri Mentinandu-se pe tocuri Vrea din nou ciolanul gros Sa mai ia niste parnos

+9 (11 voturi)
Iulian Arion
4.06.2019, 20:43:13

Sa definim reformarea oricarui partid: 1.Alegerea tuturor persoanelor din conducere prin vot direct, secret, on-line al tuturor membrilor cotizanti la zi. 2.Revocarea oricarei persoane alese, prin vot on line. 3.Orice sanctiune se aplica doar de catre toti membri prin vot on line. 4.O persoana este aleasa pentru un mandat cu durata de maxim cinci ani. Dupa aceea mandatul devine nul. 5.Orice persoana poate fi aleasa de maxim doua ori pentru o anumita functie. 6.Toti membrii partidului platesc solidar cu persoana care detine o functie de demnitate publica din partid, cand aceasta produce o paguba avutiei nationale. 7.Persoanele care au suferit condamnari penale nu au voie sa detina functii de conducere in partid, 20 de ani. In Romania nu exista partide reformate!

+6 (8 voturi)
Bogdan Matis
4.06.2019, 20:49:50

Se poate reforma prin dizolvare si sa vedem ce se intampla. De fapt la cum merg lucrurile pentru ei, in aceasta directie se indreapta. Se poate absorbi in ALDE pe final de mandat

+5 (5 voturi)
Popa Razvan
4.06.2019, 20:59:24

Excelent articol si FOARTE BINE SUBLINIATA LIPSA DE REACTIE din ultimii doi ani a celor care astazi se dau de ceasul mortii sa salveze acest partid. Sunt observatii si intrebari foarte bune la care nu exista, practic, raspuns din partea lui Nastase pentru ca, si el, a tacut ca porcul in papusoi cand Dragnea isi facea mendrele fara impotrivire. Lasitatea si obedienta au fost semanate si de el, de Adrian Nastase, pe cand conducea partidul iar faptul ca PSD-ul inca avea atunci oameni valorosi la varful sau se datoreaza lipsei de uzura in timp a unei creatii damnate la pieire pentru ca fundatia are pe nisip si nu infipta-n piatra. Sa le fie tarana usoara! Cu cat mai repede cu atat mai bine! M**E PSD!!!

+9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (28)