Aplicaţie de mobil pentru a raporta neregulile la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duminică ne alegem Parlamentul
Duminică ne alegem Parlamentul

Asociaţia „Code for Romania“ a lansat proiectului „Monitorizare Vot“, destinat alegerilor parlamentare din 11 decembrie. Proiectul are două componente, o aplicaţie de mobil şi un website pentru raportarea neregulilor la vot, şi este realizat în parteneriat cu organizaţiile EFOR, Funky Citizens, Geeks for Democracy şi Observatorul Electoral.

Aplicaţia de mobil este destinată doar observatorilor acreditaţi. Aceştia vor avea astfel un instrument rapid de raportare în timp real a situaţiilor din secţiile de votare, inclusiv a neregulilor. Cea de-a doua componentă este website-ul pentru cetăţeni, www.monitorizarevot.ro. Website-ul va permite românilor să sesizeze eventualele nereguli pe care le observă în ziua votului, în secţia de votare sau în apropierea acesteia. Raportarea neregulilor se va face simplu şi rapid, doar prin completarea detaliilor într-un formular, fără a fi nevoie de crearea unui cont. Platforma permite de asemenea încărcarea pe site de imagini care să însoţească sesizarea. Reclamaţiile vor fi centralizate şi afişate în timp real. Astfel, cetăţenii pot urmări live sesizările şi pot vedea cele mai frecvente situaţii din ţară şi diaspora, precum şi alte statistici. Mai mult, jurnaliştii şi experţii electorali interesaţi pot studia repartizarea lor geografică şi recurenţa lor.

„Până acum, observatorii electorali acreditaţi completau situaţiile cu pixul pe hârtie la final de zi. Acest lucru nu numai că era anevoios, dar întârzia şi prelucrarea datelor de către organizaţiile care au acreditat observatorii şi, implicit, utilizarea lor. Prin această aplicaţie vrem să oferim observatorilor electorali soluţii tehnice demne de anul 2016. Iar prin platforma online complementară ne dorim să dăm fiecărui român care merge la vot puterea de a-şi face vocea auzită şi de a-şi îndeplini datoria de cetăţean.”, a declarat Bogdan Vizureanu, manager de proiect Code for Romania.

Organizaţiile non-guvernamentale care trimit observatori, dar şi publicul larg, vor avea acces imediat după alegeri la statistici legate de neregulile sesizate de-a lungul zilei votului. Organizaţiile care acreditează observatori vor putea accesa statistici precum topul judeţelor cu cele mai multe nereguli sesizate în ziua votului, topul sesizărilor făcute de cetăţeni în funcţie de specificul acestora, fie că vorbim de vot multiplu, turism electoral sau materiale de campanie distribuie în ziua de 11 decembrie şi multe altele.

Proiectul Monitorizare Vot este lansat cu ocazia alegerilor din 11 decembrie, dar va putea fi folosit şi la alegerile viitoare.  Rezultatele estimate ale proiectului sunt fluidizarea procesului de observare a alegerilor, acces la date în timp real, centralizarea rapidă a sesizărilor la final de zi şi exportarea datelor pentru analiză în doar câteva secunde. Monitorizare Vot este al treilea proiect al organizaţiei Code for Romania, după Vot Diaspora (www.votdiaspora.ro: platformă de informare cu privire la condiţiile pentru a vota în diaspora) şi Centru Civic (www.centrucivic.ro: primul centralizator de aplicaţii civice dezvoltate în România). Celelalte proiecte ale organizaţiei sunt descrise la adresa: http://www.code4.ro/proiecte/. 

Code for Romania este o organizaţie neguvernamentală, neafiliată politic şi apolitică, înfiinţată în 2016. Code for Romania îşi propune să formeze o comunitate de profesionişti în IT care să creeze soluţii digitale ce rezolvă probleme ale societăţii. Misiunea noastră este să dăm oamenilor informaţiile, mijloacele şi curajul să se implice mai mult în rezolvarea problemelor societăţii. Proiectele Code for Romania sunt dezvoltate pe bază de voluntariat şi în format open-source.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite