Politică

articolul anterior articolul urmator

Apocalipsa ţărişoarei

38
27 Oct 2016 17:53:01
Péter Demény

Dl. Mircea Morariu sare în sus şi cu o falcă-n cer şi una-n pămînt, într-un limbaj detestabil îi înjură pe politicienii UDMR.

N-a trecut încă nici o zi de cînd am declarat pe un post regional că afişarea privind descentralizarea României mi se pare o greşeală. Judeţele Harghita şi Covasna figurează de regulă printre cele mai sărace din ţară, în cazul lor sigur nu se poate vorbi despre avantajele descentralizării. Şi cu toate că Transilvania nu este alcătuită numai din ele, acţiunea afişelor mi se pare o greşeală enormă şi pentru că trădează faptul că UDMR nu ştie cui vrea să trimită mesajul electoral: alegătorilor care vor ca el să fie la guvernare încontinuu, sau celor care se radicalizează pe zi ce trece.

Acestea fiind zise, limbajul Dlui Morariu mi se pare totuşi excesiv de viscerală. „Profitori”, „scursori”, „monştri”, „şnapani” — e totuşi prea mult. Nemaivorbind de faptul că domnia sa spune răspicat că sintagma „stat naţional unitar” este cît se poate de adevărată (uitaţi-vă în jur!) şi vorbeşte de parcă acum ar fi venit Apocalipsa României.

Nu înţeleg nici de ce ar fi atît de deplasat să ceri ca limba maghiară să devină limbă oficială în două judeţe cu netă majoritate maghiară. Liniştiţi-vă, Dle Morariu, nu s-ar dărîma pămîntul! Poate numai maghiarii de acolo s-ar simţi un pic mai acasă pe pămîntul pe care s-au născut. Sau la asta nu vă gîndiţi?

Cîteodată mă bate gîndul că sunteţi ca mulţi români cultivaţi cu care m-am întîlnit. Vă place teatrul maghiar, aveţi prieteni printre actori, regizori, scenografi, critici etc., dar nu puteţi accepta în ruptul capului că teatrul sau arta în general este numai una dintre identităţile unui om, o alta este cea etnică şi asta fără ca printre ele să fie şi monstruozitatea sau şnapanismul. Adică credeţi că maghiarii sunt băieţi buni doar dacă nu prea accentuează faptul că sunt maghiari.

Nu m-am uitat la comentarii de sub textul Dvs., dar văd că aveţi +5 voturi şi sunt convins că mulţi comentatori sunt naţionalişti pursînge. Vă felicit.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

Iulian Arion
27.10.2016, 18:22:51

Autonomia regionala, la fel ca si cea judeteana este dorinta politicianului pentru promovarea interesului sau material. Autonomia trebuie sa fie la nivel de localitate. Consiliile judetene pot fi desfiintate. Va mai amintiti proiectul de autonomie al domnului Borbély László? Impartea dreptatea pe criterii etnice, nu continea separatia puterilor. "What happens if a politician drowns in a river? Pollution. What happens if all of them drown? A solution!"

+4 (12 voturi)
Jane Doe
27.10.2016, 18:56:13

Iulian Arion@ Excellent Solution!

-1 (7 voturi)
Iulian Arion
27.10.2016, 19:01:01

Astept de la dl Demeny sa prezinte solutii, cai de introducerea democratiei directe. Legea electorala, prin care reprezentantii crimei organizate au decis reintroducerea votului proportional pe liste trebuie sa respecte principiul sanselor egale pentru candidatii independenti si cei ai partidelor. 1. Trebuie interzisa oferirea de orice obiect material de uz personal: bricheta, pix, tricou etc; pe cale de introducere. 2. Orice candidat sa colecteze semnaturile a cel putin 1% dintre votantii respectivei circumscriptii (exista!); 3. Alegerile sa fie de tip uninominal pur, necompensat, in doua tururi de scrutin; A fost abolit 4. Numarul tuturor parlamentarilor sa fie maxim 300, in care fiecare judet este reprezentat de doi senatori si deputati cu reprezentativitate in functie de numarul votantilor din judet; mai e de lucrat. Nu suntem o organizatie, dar suntem organizati.

0 (10 voturi)
Ggggg Hhhhh
27.10.2016, 19:23:08

Înduioșător. Dar și fără asta a trebuit într-o zi să plec de la Tg Mureș la Brașov pt a fi servit într-un restaurant,deoarece nu cunoșteam limba maghiară.

+1 (11 voturi)
Paun Al
27.10.2016, 19:23:59

Pentru cei ce nu sunt din Ardeal afisele UDMR " "Salvăm Clujul ( Oradea....) de Bucureşti, taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, nu Capitala”, pot intriga . Numai ca ele se inscriu in propaganda continua , a politicienilor sovini maghiari... de propaga ideea superioritatii maghiarilor , a civilizatiei lor , fata de romani , si cand le convine a ardelenilor ... fata de"mitici "fata de regateni ", de moldoveni.... Din pacate s-au molipsit si destui romani , care se consideara "superiori ' celorlati romani din "regat ". Mesajul UDMR un este decat manifestarea acestei false superioritati , dar care prinde in Ardeal . La unguri li s-a reapetat atat de mult tiimp asta , incat ei cred asta si tot mai multi romani au acelasi sentiment , ca ar fi "superiori " ..."miticilor ", moldovenilor ... Exista un principiu folosit in propaganda , folosit ca ca tehnica de manipulare ,folosit de oamenii de religie ... "O minciuna repetata de suficient de multe ori ...se transforma in ...adevar ". Iar propaganda"superioritatii civilizatiei, a maghiarilor " fata de popoarele stapanite ... se repeta de sute de ani ... asa ca pentru ei , a devenit adevar . Mesajul UDMR se inscrie in aceasta propaganda , pentru ei era ceva "firesc . Si anume ardelenii ( voiau sa atraga si romanii ardeleni ) sunt "superiori ", adica sunt mai muncitori , mai dezvoltati ...produc mai mult , deci taxe si impozite mai mari ... pe care le iau "miticii ", Bucurestiul . Ceea ce daca ne uitam in statisticile economice este fals. Si chiar daca ar fi asa , unde este empatia cu ceilati romani , mai vitregiti ? Tineti minte asta : "O minciuna repetata se suficient de multe ori ...se transforma in ...adevar ".

+6 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările