Politică

articolul anterior articolul urmator

Are Bucureştiul un plan B pentru Republica Moldova după 13 noiembrie?

35
11 Nov 2016 21:33:19
Sebastian Rusu

Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale care se va desfăşura duminică va aduce în prim-plan două opţiuni pentru cetăţenii moldoveni: întoarcerea la epoca Voronin - candidatul PSRM, Igor Dodon, versus continuarea drumului european - candidatul PAS, Maia Sandu. Viitorul Republicii Moldova se va decide prin vot şi printr-o mobilizare excepţională a tuturor celor care înţeleg importanţa geopolitică a zilei de 13 noiembrie.

În scurtul interval de campanie electorală din turul al doilea s-a putut observa implicarea directă a Kremlinului în favoarea candidatului pro-putinist, Igor Dodon prin intermediul  preoţilor  afiliaţi Bisericii Ortodoxe Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova care au adus în prim-plan misoginismul şi cinismul unor oameni cu mintea îngustă, într-un lung război al acuzaţiilor împotriva candidatului pro/european Maia Sandu.

Din momentul când asociaţiile homosexualilor şi lesbienilor o susţin pe ea şi candidatura deja e clar că ceva nu e în regulă. Ţara noastră are nevoie de un preşedinte ortodox. Viitorul ţării noastre este numai integrat într-o familie creştină”, a declarat protoiereul Serghie Cireş, potrivit publika.md.

Seria acuzaţiilor mizerabile îndreptate contra Maiei Sandu a fost continuată de episcopul putinist de Bălţi şi Făleşti, Marchel:

„Avem de ales un pre­şe­din­te din două can­di­da­tu­ri. Un creş­tin sau un necreş­tin. Un patri­ot sau un nepa­tri­ot. ... Des­pre ati­tu­di­nea unui can­di­dat, Igor Dodon, pe care-l cre­dem creş­tin şi patriot, nu o să vor­besc mult, pen­tru că e nor­mal să ai o ati­tu­di­ne faţă de bise­ri­că, cre­din­ţă şi valo­ri­le naţio­na­le, aşa cum o are el. Dar des­pre ati­tu­di­nea dnei San­du, al doi­lea can­di­dat care aspi­ră la func­ţia de pre­şe­din­te… Ati­tu­di­nea ei faţă de mora­li­ta­tea creş­ti­nă, faţă de cură­ţe­nia sufle­teas­că, faţă de tot ce este sfânt pare să fie abă­tu­tă mult de la axa nor­ma­li­tă­ţii. Anu­me asta ne-a scos din case­le noas­tre, ca să venim să ne împăr­tă­şim cu îngri­jo­ra­rea noas­tră cu dvs.”, a declarat episcopul Machel alături de alţi trei preoţi, potrivit Ziarul Naţional.md.

Într-un asemenea context, votul de duminică, pe lângă importanţa sa geopolitică, devine crucial pentru destinele cetăţenilor de peste Prut întrucât Kremlinul i-a oferit tot suportul candidatului Igor Dodon iar România a ales să privească „cu detaşare” lupta electorală de la Chişinău.

„Nici România şi nici Uniunea Europeană nu se vor implica în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. În ceea ce priveşte Moldova, în mod natural tema a fost de mare interes pentru amândoi. Moldova pentru noi este extrem de importantă, dar şi pentru UE, Moldova fiind în zona de est. Am convenit să avem o abordare comună în ceea ce priveşte Moldova şi am convenit că această abordare poate să meargă numai în direcţia de a sprijini Moldova să îşi consolideze instituţiile publice, să aibă o viaţă democratică solidă şi să îşi continue în acest fel un parcurs care, sperăm noi, va fi în continuare cu faţă îndreptată spre Europa”, declara preşedintele României, Klaus Iohannis, potrivit Digi 24, pe 7 octombrie, la finalul întrevederii cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate al UE, Federica Mogherini.

Cum va continua Bucureştiul să sprijine construcţia drumului european al Republicii Moldova cu Igor Dodon preşedinte? Are Bucureştiul un plan special dacă Moldova se va întoarce cu faţa spre Kremlin, iar partidele pro-europene vor intra în opoziţie?

Problema principală în chestiunea Republicii Moldova o reprezintă continuitatea în implementarea reformelor convenite cu oficialii UE în contextul în care Igor Dodon va câştiga duminică alegerile prezidenţiale. Cum va putea sprijini Bucureştiul un guvern vopsit pro-european şi controlat din umbră de Vlad Plahotniuc?. Răspunsul la aceste întrebări ar trebui să îl dea clasa politică de la Bucureşti care a „confiscat electoral” proiectul unionist şi l-a împins într-o direcţie greşită, controlată din umbră de servicii. Ca de fiecare dată în istorie, clasa politică de la Bucureşti este prinsă pe picior greşit, iar o victorie a pro-putinistului Igor Dodon va anula eforturile din ultimii 7 ani pe care diplomaţia de la Bucureşti le-a făcut pentru apropierea Republicii Moldova de UE. Indiferent de ce se va întâmpla duminică în Republica Moldova, Maia Sandu trebuie sprijinită ca să devină un lider al curentului pro-european şi unionist de la Chişinău în următorii ani de opoziţie cu regimul autoritar pe care cel mai probabil îl va impune Igor Dodon.

RM poate să se dezvolte doar dacă va păstra relaţii bune cu UE şi cu Federaţia Rusă. Noi trebuie să organizăm un referendum, ca oamenii să se expună. Preşedintele Dodon nu are drepturi să anuleze anumite legi dar are dreptul să organize referendumuri pentru ca oamenii să-şi exprime opinia şi în ce parte vor să meargă, totul va fi bazat pe popor. Dacă să-mi expun părerea, atunci eu sunt pentru cursul Euro-Asiatic. Unele ţări pleca din Uniunea Europeana, sunt sigur că în curând multe ţări vor pleca din UE, eu sunt pentru ca să luăm unele exemple din UE, dar totuşi sunt multe lucruri bune pe care le putem lua şi din Fereraţia Rusă. Dac[ continuăm aşa o să devenim ţara pensionarilor”, a declarat candidatul PSRM, Igor Dodon, joi seară, în cadrul ultimei dezbateri avute cu candidata PAS, Maia Sandu, la postul Moldova 1, potrivit înprofunzimeprotv.md.

Cu un astfel de personaj politic croit după modelul şcolii putinist-kgb (FSB), cetăţenii moldoveni vor avea de suferit întrucât nu vor avea certitudinea unui sprijin economic şi financiar consistent  din partea Federaţiei Ruse întrucât Republica Moldova este la coada agendei lui Vladimir Putin, iar Uniunea Euro-Asiatică este încă la stadiul de proiect. Cu Dodon preşedinte, actuala majoritate guvernamentală are zilele numărate până la declanşarea alegerilor anticipate şi implicit la controlul total al statului pe care acesta îl va impune. În schimb, candidatul PAS, Maia Sandu ar putea câştiga la „mustaţă” în faţa lui Igor Dodon în situaţia în care diaspora se va mobiliza exemplar şi va ieşi maxim la vot în procent de aproximativ 70 %.

Rupem cercul gâlcevii şi ieşim direct la oameni. Am mers până acum, împreună cu oamenii acestei ţări, din uşă-n uşă. De astăzi, anunţ mobilizare generală. Hai să mergem de la casă la casă şi să ducem adevărul şi mesajele noastre. Oamenii contează mai mult decât un candidat. Pentru mine doar voi, oamenii acestei ţări, contaţi”, a scris Maia Sandu, în pagina sa de Facebook, potrivit agerpres.ro.

Fără o mobilizare exemplară a diasporei şi a tinerilor moldoveni care se află la studii peste hotare victoria Maiei Sandu este în opinia mea aproape imposibilă în contextul în care Igor Dodon are în spate un sprijin solid din partea Federaţiei Ruse. Cei peste un million de cetăţeni moldoveni care locuiesc peste hotare alături de cei 200.000 care trăiesc în România pot schimba destinul geopolitic al Republicii Moldova dacă vor ieşi masiv la vot şi vor vota pentru candidatul PAS, Maia Sandu. Chiar dacă este femeie într-un stat tradiţionalist şi ultraconservator, Maia Sandu are experienţa necesară să îndrepte lucrurile în Republica Moldova. Pe de altă parte, cetăţenii Republicii Moldova din diasporă trebuie să conştientizeze faptul că întoarcerea la epoca Voronin va anula eforturile de reformă şi de implementare a valorilor euro-atlantice la Chişinău. Fără un preşedinte credibil şi deschis reformelor, bordul FMI nu va mai acorda împrumutul atât de necesar economiei moldave care cel mai probabil va intra în faliment. Ce va face Igor Dodon într-o asemenea ipostază? Se va vopsi pro-european alături de Zenaida Greceanâi? Soluţia în momentul de faţă se află în votul tinerilor şi al diasporei moldave care dacă nu va ieşi masiv duminică la vot va anula şansa istorică a Maiei Sandu de a câştiga lupta cu oamenii Kremlinului şi implicit ai lui Plahotniuc. În momentul de faţă, Bucureştiul a ales să privească de pe margine bătălia pentru Republica Moldova în loc să se fi implicat activ încă din toamna trecută când Plahotniuc a îngropat definitiv guvernarea pro-europeană pentru interesul său personal. Sunt curios cum va păstra Plahotniuc orientarea pro-europeană a RM cu Igor Dodon preşedinte? Va face un guvern de coaliţie cu PSRM şi cu Zenaida Greceanâi premier?.

Indiferent de rezultatul alegerilor, suntem convinşi că vom fi în stare să menţinem atât stabilitatea cât şi vectorul geopolitic al ţării, şi anume integrarea în UE. Odată ce vom avea o economie mai solidă, pentru o perioadă de timp mă voi retrage din politică. Vreau să mă întorc în mediul de afaceri. Sunt unul dintre puţinii oameni care au venit în politică deja bogaţi. Este ironic, dar în fiecare an, devin din ce în ce mai sărac, nu mai bogat. De asta nu mă văd în politică pe termen foarte lung. Şi nu este vorba de bani”, a declarat prim-vicepreşedintele PDM, potrivit Agora.md.

Dacă după 13 noiembrie pe Prut se va reinstaura o „cortină de fier” în varianta lui Dodon, Bucureştiul va avea partea sa de vină pentru că s-a retras din jocul politic de peste Prut într-un moment când forţele de dreapta s-au pulberizat şi nu a găsit din vreme un candidat unic. Maia Sandu a venit în ceasul al doisprezecelea şi bine că a venit,  dar totuşi unde sunt domnii Ghimpu, Leancă, Timofti? Ar fi trebuit să fie alături de Maia Sandu, umăr lângă umăr şi totuşi nu au fost...!!!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

Mandrean Paul
11.11.2016, 21:51:02

Stati asa! Cum adica, "Bucurestiul va avea partea sa de vina"? Nu v-am ajutat? Nu v-am dat? Nu v-am sustinut? Ei bine, frate moldovene, tot raul este spre bine. Ne-om vedea intr-o alta lume DACA il votezi pe dodon. Eu, fratele tau din dreapta Prutului, iti doresc sa ai minte si intelepciune. Si un pic de respect pentru viitorul copiilor tai. Sa auzim de Maia Sandu !!! PRESDINTA MOLDOVEI !!! Doamne ajuta!!!

-1 (7 voturi)
Camelian Propinatiu
12.11.2016, 11:42:14

E contradictoriu să recunoşti că s-au făcut tâmpenii în politica externă şi să iei consecinţa lor drept alegere istorică de către basarabeni a orientării spre Asia! Chiar în postromânism http://propinatiu.ro/carti e ciudat să ai deja o doctrină nouă privind MD fără dezbateri parlamentare: ... Cred că s-a marcat astfel punctul de cotitură şi în politica românească şi în modul de tratare a Republicii Moldova, devenită un simplu stat vecin care, odată ce alege o direcţie, va consemna şi ridicarea unei anumite responsabilităţi a României, care nu mai poate face bine cu de-a sila. Şi viitoarea strategie a României în raport cu Republica Moldova, pe care CSAT o va adopta în decembrie, pare să marcheze aceeaşi evoluţie, conformă cu opţiunea liber exprimată de către cetăţenii Republicii Moldova: transformarea Republicii Moldova din al doilea stat românesc în vecinul de dincolo de graniţa civilizaţională, care vrea să meargă spre Rusia... http://adevarul.ro/moldova/politica/alegeri-chisinau-orbecaiala-neadecvatilor-risca-puna-frontiera-occidentului-prut-1_582190045ab6550cb84f921d/index.html

+2 (2 voturi)
Paun Al
12.11.2016, 08:44:26

Clerul ortodox din Moldova a facut si face , ceea ce face si clerul nostru : isi foloseste influenta asupra oamenilor in scopuri politice , de putere , de sustinere a politicienilor ... Cat despre moldoveni ceea ce s-a intamplat dupa castigarea independentei si ceea ce se intampla si acum este rezultatul a sute de ani de propaganda rusa ,in principal prin biserica rusa si sovietica . Poate ca asa am putea sa ne intelegem mai bine si pe noi ...dupa 89 suntem rezultatul a 45 de ani de dictatura comunista . Vedem doar cum poate mutila popoarele propaganda ,ideologiile totalitare , dogmele religiei... Cat despre "planul B', politicienii nostri nu au nici macar planul A pentru Romnaia ... il au doar pentru ei si grupurile lor de interese .

-2 (4 voturi)
marius cristian
12.11.2016, 12:21:30

misogini , cinici , oameni cu mintea ingusta , samd = exact definitia crestinilor incapabili sarmanii de corectitudine politica si filo - europenism.... printre altele , si pentru aceste injurii infecte progresista Maia Sandu va pierde alegerile , exact precum iuda globalista Killary in SUA....

0 (6 voturi)
Val Petru
12.11.2016, 14:04:13

Romania nu a fost in stare sa mentina Moldova romaneasca la nivelul anului 1990, ca performanta economica si sociala, lasand zone intregi de izbeliste (Vaslui, Neamt, Botosani, Vrancea etc.) care au in prezent risc de saracie cronica severa pentru peste 50% populatie, si unii vor sa ne mai si unim cu cea mai saraca tara din Europa, asa, ca sa fim o tara mare si "dodoloata"? Majoritatea investitiilor straine, in afara Bucurestiului, merg de peste 10 ani in Transilvania si Banat, ignorand aproape total Moldova romanesca. Cine credeti ca va investi intr-o Moldova de est, plina cu rusofoni si rusofili, specializata exclusiv in productia de legume si vinuri, expusa conflictelor regionale?? Ajutam o Rep. Moldova independenta, unitara ca stat, eventual neutra, in care romanii, ucrainienii si rusii se inteleg bine, cu o economie performanta si o politica internationala echilibrata

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările