Politică

articolul anterior articolul urmator

Arhiva SIPA şi-a făcut datoria. Urmează Statul Paralel

63
7 Feb 2018 16:49:33
Liviu Avram
Arhiva SIPA a fost o isterie de-o vară
Arhiva SIPA a fost o isterie de-o vară

Oare ce-o mai face Arhiva SIPA? Oare ce-o mai face Comisia SIPA din Parlament? Am şi uitat de comisia asta, dar mi-am adus aminte când am văzut că preşedintele respectivei comisii, Şerban Nicolae, s-a săturat de jucăria asta şi a predat locul unui anonim.

Mai ţineţi minte ce isterie era în primăvara-vara trecute cu Arhiva SIPA? Părea că toată ţara se prăbuşeşte dacă nu se clarifică această problemă. S-a înfiinţat comisie parlamentară, iar ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, extrem de vijelios, a şi publicat lista celor care, de-a lungul anilor, au pătruns în această arhivă.

Însă Tudorel Toader a pus frână imediat ce s-a constatat că cele mai multe pătrunderi în arhiva SIPA au fost operate în vara anului 2007, când premier era Tăriceanu, iar ministru al Justiţiei era Tudor Chiuariu. Şi, stupidă coincidenţă, era exact în intervalul de aproximativ 3 luni în care sistemul de supraveghere video al arhivei a fost defect.

Acum, privind retrospectiv, putem constata următoarele: isteria SIPA, dar şi alte isterii născute pe parcursul anului trecut, au fost folosite drept bază pseudo-factuală pentru operarea de modificări substanţiale la Legile Justiţiei. Într-o asemenea atmosferă, nimeni n-a mai chestionat dacă modificările anunţate de Tudorel Toader pe 23 august anul trecut erau chiar necesare ca direcţie şi ca amplitudine. Acum, după ce isteria şi-a făcut datoria şi a pregătit terenul pentru modificarea Legilor Justiţiei, niciunul dintre cei care se dădeau cu curul de pământ anul trecut nu mai pare interesat de arhiva SIPA.

Şi acum, lucrare de control. Scoateţi o foaie de hârtie şi răspundeţi la următoarele întrebări:

- Cine şi când a născocit conceptul de Stat Paralel?

- Cine l-a preluat, l-a amplificat şi l-a transformat într-o veritabilă isterie naţională?

- Cine îl foloseşte acum pentru a justifica semnificative modificări legislative?

Ştirile false au un mare merit: lovesc pe termen scurt, uneori năprasnic. Şi un mare neajuns: timpul le infirmă. Eu înţeleg că e dreptul celor care le utilizează să ne ia de proşti ori de câte ori găsesc ei de cuviinţă, dar e şi datoria noastră să le arătăm că nu le merge chiar întotdeauna.

PS: Când Comisia SIPA era încă vioaie, unul dintre cei convocaţi la audieri a fost şi Dan Tăpălagă, de la Hotnews, pentru că la începutul anului 2005 a pătruns în arhivă în calitate de consilier al ministrului Monica Macovei. Tăpălagă a notificat în scris că refuză să se prezinte, pe motiv că preşedintele comisiei este Şerban Nicolae, prietenul fostului senator PSD Cătălin Voicu. Iar acesta din urmă, în nişte interceptări DNA, îşi manifestase un interes deosebit pentru această arhivă şi afirmase textual: „Cu câte o hârtie din trecutu' fiecăruia, i-am ţinut pe loc şi i-am făcut fideli”. Te-ai fi aşteptat ca Şerban Nicolae şi Propaganda Mafiei să-l facă terci pe Tăpălagă pentru aşa o sfidare la adresa Comisiei. Ei bine, n-au guiţat nimic, nici măcar după ce Curtea Constituţională a stabilit o obligativitate aproape generală de prezentare la comisiile de anchetă parlamentară. Se pare că CCR a omis situaţia în care scopul unei comisii parlamentare nu e aflarea adevărului, ci manipularea faptelor în scop politic. Dar asta se întâmpla anul trecut, când Comisia SIPA era încă vioaie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

63 Comentarii

stosorocpiati
7.02.2018, 17:05:57

Comentariu considerat abuziv.

Radu Mircea
7.02.2018, 17:19:59

# Liviu Avram Prezenta obligatorie in fata comisiilor penalilor era obligatorie pentru '' calaul demnitarilor '' , pentru Codruta . Pentru restu' era facultativa . Acea era tinta , daca nu pot scapa de ea macar s-o scuipe Nicolicea , Plesoianu si in general sa mai dea o lingura de speranta celor care deja sunt cu un picior in puscarie .

+20 (26 voturi)
Banan Crudu
7.02.2018, 17:28:27

Comentariu considerat abuziv.

Dorel de Romania
7.02.2018, 17:48:24

Prezența obligatorie ar fi justificată de rezultate concrete a activității acestor comisii dar pînă în prezent rezultatele sunt nule. Prezența obligatorie ar fi justificată de respectul față de membrii parlamentului, dar de cît respect și încredere se bucură parlamentarii noștri? Respect pentru niște persoane care se lasă conduse de un infractor condamnat și a altuia în curs de a fi judecat ca mincinos notoriu? Să fim serioși!

+12 (18 voturi)
Puci Parlamentar
7.02.2018, 17:36:23

Naivii, creduli prin definitie, accepta orice stire falsa, care le confirma prin absurdul ei banuiala ca, realitatea este o iluzie, care ascunde o realitate perfida, dirijata de personaje malefice obscure. Mentinerea acestei stari de banuiala si proiectia permanenta a irealului sinistru este o metoda milenara de manipulare a masei de tantalai si de gura-casca natangi, intretinandu-le teama si incolonandu-i sub steagul eliberarii de iluzoriul sinistru. Asa face si gasca de puscariasi PZDALDE cu SIPA, Statul Paralel, dusmanul necunoscut si fioros, burghezo-mosierimea, capitalul salbatic si intregul sac de prostii debitate de cardasia de banditi, care capuseaza acest popor necajit si cam slab de minte de peste 74 de ani. Interesant este ca se gasesc destui imbecili, gata sa aplaude aceasta cruciada a borfasilor impotriva tintelor invizibile, scuzandu-i ca in focul luptei, trec miliarde in contul personal off-shore. Deviza este: " Mare om, fura, dar ne apara si ne mai da si noua niste pomeni."

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (63)