Aritmetica lui Dragnea: 102 - 7 = 100 taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD Liviu Dragnea este iniţiatorul proiecutluid e lege care elimiă zecid e taxe fiscale FOTO Eduard Enea
Preşedintele PSD Liviu Dragnea este iniţiatorul proiecutluid e lege care elimiă zecid e taxe fiscale FOTO Eduard Enea

Când a făcut proiectul de lege care elimină mai multe taxe fiscale, preşedintele PSD Liviu Dragnea a socotit şapte taxe fiscale aferente televiziunii şi radioului public. Când le-a eliminat , liderul PSD a scăzut doar două taxe, anunând cifra rotundă de 100 taxe fiscale eliminated e PSD.

În urma disputelor privind politizarea televiziunii şi a radioului public, PSD a decis că taxele radio şi TV să rămână în vigoare. Astfel, Comisia de Buget a amendat proiectul de lege al celor 102 taxe nefiscale eliminate, aşa cum a fost prezentat de Liviu Dragnea, şi a scos taxele radio şi TV din categoria taxelor eliminate de PSD. În urma acestei decizii, Liviu Dragnea a arătat, în mod eronat, că din cele 102 taxe nefiscale rămân 100 pe care le elimină PSD. Dragnea a ajuns la această cifră scăzând doar două taxe, şi nu şapte, câte sunt aferente televiziunii şi radioului public. 

Când PSD a adunat cele 102 taxe, în dreptul celor percepute de televiziunea şi radioul public au fost trecute şapte: taxa radio pentru persoane fizice – 2,5 lei, taxa radio pentru persoane juridice – 30 de lei, taxa radio pentru microîntrepridneri – 10 lei, taxa TV pentru persoane fizice – 4 lei, taxa TV pentru persoane juridice fără salariaţi – 4 lei, taxa TV pentru microîntreprinderi – 15 lei, taxa TV pentru persoane juridice, societăţi turistice – 7,7 lei. „Astăzi a trecut prin comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor proiectul privind eliminarea a 100 de taxe nefiscale. Mâine urmează votul în plen, unde sper că toate partidele vor înţelege că această lege este necesară pentru a reduce într-adevăr birocraţia“, a spus Liviu Dragnea.

Cele 102 taxe sunt, de fapt, 79

Înainte de scoaterea taxelor radio şi TV din proiectul de lege, Liviu Dragnea a prezentat, pe pagina sa de Facebook, doar 88 de taxe nefiscale din cele 102 anunţate. Iar din cele 88 de taxe, cea privind certificatele de calificare este menţionată de două ori, iar taxa de timbru judiciar a for deja eliminată printr-o ordonanţă a Guvernului Cioloş. După scoaterea ta taxelor radio şi TV din proiectul de lege, cele 102 taxe eliminate de PSD au ajuns, de fapt, 79, cu 23 mai puţine decât a prezentat Liviu Dragnea.

Proiectul de lege a depăşit orice record de viteză în Parlament. Într-o singură zi, proiectul de lege a primit aviz şi raport de la comisiile de specialitate şi a fost votat şi de Senat, prima Cameră sesizată. A doua zi, proiectul de lege se afla deja pe masa deputaţilor jurişti, care au avizat favorabil legea lui Dragnea. Ieri, Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor a adoptat raportul, care urmează să primească votul final în plenul Camerei Deputaţilor. Proiectul de lege va trece de Parlament într-o săptămână de la depunerea lui la Senat, în condiţiile în care alte proiecte de lege zac în sertarele Parlamentului de ani de zile.

Impact subevaluat

Impactul bugetar estimat de PSD pentru anul 2017 este de o,07% din PIB. „Va fi susţinut de creşterea economică aferentă anului 2016“, se arată în expunerea de motive. Impactul bugetar calculat de Ministerul de Finanţe este de 1,6 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB, dublu faţă de estimarea din proiect. „Conform calculelor noastre, impactul este de 1,6 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB“, a precizat Dragu, potrivit Agerpres.

Printre taxele eliminate se regăsesc: timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite