Politică

articolul anterior articolul urmator

Armata celor 1.000 de maimuţe

100
3 Feb 2015 18:28:46
Florin Iaru

Hoţul strigă hoţii, că aşa a învăţat. Dar, când găseşte lăutari să-i cânte-n strună, devine, ca prin miracol, negustor cinstit.

Bine spunea, deunăzi, un prieten: „Sper că nimeni nu va mai putea susţine, fără să roşească, teoria unei Justiţii imparţiale, nearondate politic“. Dovada am avut-o şi nu mai are rost să comentez ceea ce era, încă de ani buni, de domeniul evidenţei. Că balanţa a atârnat întotdeauna de o parte, că ochii s-au închis la matrapazlâcuri fabuloase, de sute de milioane, că ţara şi statul au fost jefuiţi la vedere. Că am trăit în regatul bunului plac, al protecţiei secrete, supreme. Că noi, cetăţenii, nu am contat. Fireşte, toate astea erau vizibile din America, dar, învelită în ambalajul „statului de drept“, asezonată cu moguli şi tonomate, ameninţată cu piperul comunist şi ardeiul iute marca Putin, apoi stropită cu stenograme, realitatea a fost ascunsă în gaură de şarpe. Pe mine nu mă miră ce se întâmplă cu Hrebenciuc, Cocoş, Tender, David, Sîrbu, Videanu, Udrea, Adamescu, Bica & Co, câţi or mai fi. Fără să am vreo informaţie de la ANAF, mi-era clar că luxul lor nu avea nici în clin, nici în mânecă cu veniturile declarate, ori cu producţia capitalistă, cu plusvaloarea. Bittner, Urdăreanu, Popoviciu, băieţii deştepţi din energie, drumarii, softiştii, intermediarii, în fine, Blejnar însuşi – toată adunătura asta s-a încleştat de ţâţa statului, gata s-o sece dintr-o sorbire. Nu insist, la ce bun să bat apa-n piuă? În tot acest timp, statul român s-a scufundat încet, încet. Cu asta, sper, suntem de acord.

Cu ce nu suntem? Păi, cu ipocrizia. Cu tăcerea. Cu minciunea. Cu complicitatea. Cu pupincurismul şi invectiva. Cu armata salvării (deşi eu i-aş spune armata celor 1000 de maimuţe). E treaba hoţilor să fure, a escrocilor, să înşele. Dar nu e treaba intelectualilor sau a jurnaliştilor să se facă preş şi să laude deşănţat, să spumege sau să ameninţe. Remarca un cunoscut jurnalist că marile dosare dintr-o anumită parte a politicii au zăcut în praf şi, brusc, au înviat. Nu mă interesează cine le-a dat undă verde. Pe mine mă interesează cine le-a pus lumina roşie. Degeaba încercai să explici, nu demult, că, singură, condamnarea lui Voiculescu nu ajunge. Că nu numai Adrian Năstase e vinovat în ţara asta. Că statul de drept e strâmb şi zeiţa tutelară e legată doar la un ochi, cu celălalt cântărind balanţa cu gologani ai protejaţilor. Degeaba încercai să spui nu privatizării Ambulanţei. Cocoş era decis să puie mânuţa. Degeaba luai apărarea demonstranţilor. Ipochimenii răcneau din toţi rărunchii că eşti slugoiul lui Felix, că eşti un nesătul milog care vrea totul de pomană. Respingeai RMGC? Mă, comunistule, slugoiule, îmbătrâneşti urât. Cei mai harnici îndesau cu mânie capitalistă hidrantul lui Vântu în beregata oricui. Atenţie, nu vorbesc de politicieni sau de acoperiţii din presă. La sfârşitul zilei, unii se duceau să plimbe banii, alţii, să-şi încaseze solda. Nu, toate zoaiele de care vorbesc s-au vărsat, fără istov, în capul contestatarilor independenţi. Mai mult, locotenenţii acelei armate secrete au întocmit dosare calomnioase, au răspândit zvonuri odioase, în încercarea de a instaura o tăcere vinovată.

N-au izbutit, dar n-au fost departe. Cu ei am treabă: apărătorii prinţipurilor, lăudătorii statului de drept, promotorii cultului personalităţii. Ei sunt la fel de vinovaţi. Pentru că, lipsiţi şi de onoare, şi de ruşine, au făcut şi ultimul gest: au învinuit poporul. Iar acum, ce să vezi? Ciocu' mic şi joc de glezne!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

master of disaster
3.02.2015, 18:43:08

de neiertat ce au facut asa zisii jurnalisti si "intelectuali"...s-au lasat cumparati si pt putin au acoperit infractiunile mafiotilor basisti timp de 10 ani

-3 (31 voturi)
master of disaster
3.02.2015, 18:54:07

dupa ce presa propagandista platita a executat oameni nevinovati, dupa ce au fost batjocoriti toti cei care s-au incapatanat sa spuna adevarul si sa reactioneze la abuz, vine mana dreapta a lui Basescu si spune clar ca asa zisul stat de drept si justitia "independenta" e o gluma...cel mai trist e ca sunt inca destui amarati care efectiv nu pricep nimic din evenimentele ultimelor zile

-6 (30 voturi)
Nicholas Kazan
3.02.2015, 19:01:42

Păi dacă ne tragem din maimuțe!

-4 (14 voturi)
Paun Al
3.02.2015, 18:59:35

Sunt bune descrierile acestea ale societaii noastre , dar eu constat ca nu ajuta la mai nimic . De 25 de ani descriem societatea romaneasca , injuram politicienii . Fiecare pe ai celorlalti si nu se schimba mai nimic . Pentru a se schimba ceva in societate , felul cum statul ne conduce trebuie sa intelegem cum functioneaza o democratie . Care este o societate in permanent echilibru dinamic . Nivelul la care se stabileste acest echilibru , intre putere si popor , depinde esential de capacitatea poporului prin societate civila , vot , ONG-uri , proteste ...etc de a controla statul Si nu atat puterile statului ( se numesc intre ei ), care teoretic ar trebui sa se controleze intre ele , cat controlul statului de catre popor , de societatea civila . La noi neexistand acest control real al statului de catre o populatie organizata ...in ceva statul isi face de cap . Si noi ne tot miram si ne indignam ...dar nu facem nimic concret . Acum de ex ca niste spectatori de pe alta lume admiram DNA-aul Eventual descriem situatia . Noi intelegem democratia prin faptul ca eventual votam , le-am cedat puterea si am devenit fara sa ne dam seama iresponsabili social .. In rest nu ne mai intereseaza . Asteptam de la cei carora le-am cedat puterea ...fiecare altceva . Si vorbim , analizam , criticam , laudam ... cu asta ne ocupam tot timpul activitatii noastre "civice "… un fel de zumzaiala . Sa conduci o societate , o comunitate umana este si o stiinta , mai putin o ideologie , o religie . La noi rolul feedback-ului este exclusiv luat de media , care are patronii ei , interesele ei ... Nu este o reactie a problemelor reale ale societatii . De asta statul isi face de cap .

+7 (9 voturi)
Florin Iaru
3.02.2015, 19:00:25

Încă o dată: nu răspund la insulte, aluzii murdare sau calomnii. Ca să fie clar. Și, evident, nu-i mai citesc pe cei care au dovedit, ani de-a rîndul, o rea credință manifestă și inexplicabilă. Aviz amatorilor. În rest, discuții să fie, că broaște sînt destule!

-2 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările