Politică

articolul anterior articolul urmator

Aşa da, aşa nu... la InfoCorupţie

8
9 Dec 2013 09:17:28
Alina Gorghiu
„Aplicaţia InfoCorupţie permite utilizatorilor să raporteze, anonim, faptele de corupţie cu care se întâlnesc sau despre care au cunoştinţă, prin apelarea unui număr de telefon gratuit şi prin redactarea unei petiţii.“
„Aplicaţia InfoCorupţie permite utilizatorilor să raporteze, anonim, faptele de corupţie cu care se întâlnesc sau despre care au cunoştinţă, prin apelarea unui număr de telefon gratuit şi prin redactarea unei petiţii.“

Poţi să reclami o faptă de corupţie, dar poţi şi să semnalezi instituţiile unde nu a fost nevoie să dai şpagă. Sună interesant şi provocator, nu-i aşa?

După modelul altor aplicaţii pentru telefoanele intelegente, lansate în alte ţări, a apărut şi în România o aplicaţie pentru telefonul mobil, prin intermediul căreia poţi să sesizezi orice incident de corupţie/integritate de care ai cunoştinţă, dar şi reversul medaliei, cum spuneam.

Şi pentru clarificare, Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie menţionează trei categorii de infracţiuni: infracţiuni de corupţie, infracţiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie.

În cadrul proiectului „ONG-urile, actori cheie în monitorizarea şi implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012 – 2015“, Centrul de Resurse Juridice a realizat aplicaţia InfoCorupţie, care poate fi descărcată gratuit. Fiind încă în perioada de testare, se pot trimite comentarii şi sugestii de îmbunătăţire a acesteia. Aşa că, profitaţi de perioada de pionierat şi contribuiţi cu idei.

Ghid de InfoCorupţie

Concret, aplicaţia InfoCorupţie permite utilizatorilor să raporteze, anonim, faptele de corupţie cu care se întâlnesc sau despre care au cunoştinţă, prin apelarea unui număr de telefon gratuit şi prin redactarea unei petiţii la care se primeşte răspuns în 30 de zile, cu măsurile luate.

Mai există o modalitate de prevenire a actelor de corupţie – postarea, tot anonim, a cazului  concret de corupţie, ajutând în acest fel comunitatea pentru a conştientiza gradul de corupţie din structurile şi mediile vizate. În acest sens, site-ul piaţadeşpagă.ro, o comunitate online lansată în urmă cu un an, pune la dispoziţie un scurt formular privind faptele de corupţie de reclamat.

Un alt instrument foarte interesant al aplicaţiei InfoCorupţie îl reprezintă posibilitatea ca utilizatorul să fie informat în permanenţă despre diversele evenimente privind combaterea corupţiei, cum ar fi traininguri, seminarii sau dezbateri. Prin simpla activare a opţiunii „push-upnotifications“, utilizatorul este informat automat printr-o alertă despre ultimele evenimente introduse în secţiunea „Calendar” a aplicaţiei.

Şi, ca orice campanie care se respectă, există aici şi componenta facebook, prin intermediul paginii de Facebook Erupţie Anticorupţie.

De ce v-am prezentat aplicaţia? Pentru că apreciez iniţiativa şi mizez pe implicarea voastră, pentru că trăiesc în România şi cunosc fenomenul, pentru că este primul reproş în rapoartele MCV, pentru că am desfăşurat la rândul meu o campanie împotriva corupţiei la alegeri şi n-a fost uşor să o fac cunoscută.

Finalmente, pentru că nu vreau să ne mai dăm această a doua şansă la orice – şpaga.

 

Preluat şi pe blogul personal.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Radu Mircea
9.12.2013, 09:35:52

Cu alte cuvinte fa-te turnator anonim !! Nu stiu de ce se insista pe anonimatul reclamatiei , daca ai curaj sa semnalezi trebuie sa ai curaj si sa-ti asumi gestul , altfel poate devenii foarte usor denunt calomnios .

-1 (3 voturi)
gogu58
9.12.2013, 10:09:42

utilizatorul să fie informat în permanenţă despre diversele evenimente privind combaterea corupţiei, cum ar fi traininguri, seminarii sau dezbateri. Dar despre ceva anchetari, arestari condamnari nu ne informeaza ?

+5 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
9.12.2013, 10:59:46

Mult stimata si distinsa paramentara a Romaniei Uslamizate, indraznesc prea mult cerandu-va sa incepeti lupta impotriva coruptiei..prin a va denunta colegii din alianta..? Practic, prin exemplu propriu puteti deveni o ..amazoana constintelor imaculate, nu..?..! Dumnevoastra sunteti cea mai in masura sa denuntati gainaiile si manariile colegilor din parlament..! Sunt convins ca veti primi aprobare si de la seful dvs de partid, vicele Relu Fenechiu dar si de la dl. escroc Vosganian pe care il protejati de puscarie, dovedindu-va astfel curata si onesta..!

+2 (4 voturi)
Cristian Liviu
9.12.2013, 12:07:06

Do'soara alinuta incepeti cu PNL cel mai penal partid, ala care i-a invatat prima data pe psd-isti cum sa fure de nu mai scapam de ei .de la exemplele astea s-au inspirat dupa aia toti, de este plin parlamentul de penali. saru'mina.

+2 (4 voturi)
Arnold
9.12.2013, 13:29:33

De dragul fardării imaginii personale...

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările