Asociaţia ACCEPT: „AUR joacă ruleta rusească cu viitorul european al României ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Târziu şi George Simion, liderii AUR. FOTO: Inquam Photos/ Ilona Andrei
Claudiu Târziu şi George Simion, liderii AUR. FOTO: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Asociaţia ACCEPT solicită partidelor parlamentare să se distanţeze de proiectele legislative vehiculate de AUR, partid cu o agendă extremistă care instigă la ură şi discriminare împotriva persoanelor LGBTIQ.

Asociaţia ACCEPT susţine că AUR, prin priectul de lege anti-LGBTIQ pe care formaţiunea urmăreşte să îl elaboreze, invocă o falsă protecţie a copiilor. 

„Anunţul partidului AUR vine la mai puţin de un an după ce Curtea Constituţională a României a decis că legea prin care se interzice referirea la identitatea de gen în şcoli este neconstituţională pentru că beneficiarii sistemului de educaţie, copiii şi tinerii din România, au dreptul la informare corectă despre realitate. Din experienţa recentă a Ungariei vedem că noua legislaţie anti-LGBTI nu afectează doar grupul minoritar vizat, ci are deja consecinţe negative semnificative asupra tuturor cetăţenilor maghiari, plasând Ungaria în infringement şi în afara finanţării europene destinate redresării economice post COVID-19. Menţinerea pe termen lung a acestei cenzuri va limita accesul copiilor la educaţie adecvată şi va creşte dezinformarea cu privire la orientare sexuală şi identitate de gen, conducând la discriminare şi abuzuri împotriva persoanelor LGBTI”, a transmis, miercuri, Asociaţia ACCEPT, într-un comunicat de presă.

Sursa citată menţionează că „iniţiativa AUR nu este doar o nouă încercare de denigrare a persoanelor LGBTI, ci şi o încercare de cenzură a materiei şcolare, o încercare de limitare a educaţiei copiilor cu efecte grave în viitor.

„Acest tip de politici bazate pe cenzură sunt caracteristice regimurilor totalitare şi o ameninţare reală pentru libertăţile tuturor românilor”, a mai transmis organizaţia.

„Să elimini cu bună ştiinţă din educaţia copiilor informaţii despre orice grup minoritar din România este un gest iresponsabil şi care încalcă dreptul copiilor la educaţie, cenzurează actul didactic şi înrăutăţeşte condiţiile deja precare din sistemul educaţional românesc. Astăzi AUR vizează persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender şi intersex, mâine va viza minorităţile etnice sau alte grupuri minoritare. În lipsă de idei, AUR copiază politicile radicale din Rusia şi Ungaria. Nu e nimic nou în încercarea AUR de a-i copia pe Putin şi Viktor Orban. Duşmanii democraţiei au fost totdeauna solidari. Bucureştiul nu este însă nici Moscova, nici Budapesta. Am dovedit-o la Referendumul constituţional din 2018, vom dovedi încă o dată că aparţinem familiei valorilor europene," a declarat Teodora Roseti, director executiv ACCEPT.

Organizaţia susţine că AUR prezintă noua sa iniţiativă ca fiind pentru protecţia copiilor, însă, în realitate, ”acesta limitează capacitatea copiilor să se protejeze”.

„Elevii sunt beneficiarii de drept ai sistemului de educaţie, iar parcursul lor în viaţă depinde de accesul timpuriu la informaţii corecte şi relevante, inclusiv despre sănătate, diversitate şi drepturile omului. Educaţia înseamnă şi informare despre sănătate sexuală şi reproductivă, protecţia împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală, diminuarea numărului de sarcini nedorite la adolescente, dar şi acces la informaţii ştiinţifice şi corecte despre orientare sexuală şi identitate de gen. Educaţia sexuală este mai ales importantă pentru că permite minorilor să ia decizii informate şi să se protejeze de abuzuri”, se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului citat, pericolul la care sunt expuşi elevii din România este real: nu există informaţii cu privire la sănătatea lor şi mai puţin de 6% dintre aceştia participă la opţionalul Educaţie pentru Sănătate.

„În consecinţă, România înregistrează anual un număr record de sarcini nedorite la adolescente, anual sute de mame minore sunt nevoite să abandoneze şcoala şi să trăiască în sărăcie extremă. Educaţie pentru sănătate, principala materie şcolară care ar trebui să prezinte elevilor informaţii despre igienă personală, sănătate sexuală, inclusiv informaţii ştiinţifice despre orientare sexuală şi identitate de gen, este încă materie opţională în România. Deşi în realitate, peste 75% din adulţii din România sunt de acord cu educaţia sexuală în şcoală, conform Eurobarometrului de Gen realizat de Centrul FILIA, majoritatea decidenţilor politici se opune predării acestei materii în şcoală”, mai arată ACCEPT.

Alianţa pentru Unirea Românilor va iniţia demersurile privind elaborarea unui pachet legislativ care să limiteze reprezentarea sau promovarea în rândul minorilor a homosexualităţii şi a schimbării de sex, în urma consultării efectuate în rândul membrilor şi simpatizanţilor săi.

Vezi şi: AUR iniţiază o lege anti-LGBT, similară cu cea adoptată de Ungaria

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite