Politică

articolul anterior articolul urmator

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei a sesizat CNCD privind pensiile speciale pentru parlamentari. Legea ar putea ajunge şi la CCR

6
16 Dec 2015 19:08:26
Autor: Mădălina Mihalache
Parlamentarii şi-au votat pensii speciale FOTO Arhiva Adevărul
Parlamentarii şi-au votat pensii speciale FOTO Arhiva Adevărul

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) a sesizat astăzi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma adoptării în Parlamentul României a Legii privind pensiile speciale pentru parlamentari. AID consideră acest act o sfidare la adresa cetăţenilor României, dar mai presus de orice o încălcare a drepturilor omului şi un act de discriminare, prin tratamentul diferenţiat aplicat cetăţenilor României.

„Modalitatea de calcul a pensiilor trebuie să fie aceeaşi pentru toţi cetăţenii români, în concordanţă cu Constituţia României care prevede în art. 16, alin. 1 că:«Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.»“, se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (AID).

AID solicită un punct de vedere de la CNCD pentru a fi înaintat Curţii Constituţionale (CCR). „Astfel, Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, organizaţia care consideră Parlamentul instituţia supremă în arhitectura democraţiei statului român şi care este alături de Parlament pentru a îi întări autoritatea şi rolul în raport cu Guvernul şi celelalte instituţii, astfel încât interesele cetăţenilor să fie cât mai bine reprezentate, a solicitat un punct de vedere asupra acestui caz Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru a fi înaintat Curţii Constituţionale a României“, se mai arată în sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis are la dispoziţie pentru a promulga legea. După reexaminare, Iohannis mai are singura cale de atac sesizarea Curţii Constituţionale (CCR).

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi al Senatului a votat, marţi, legea privind acordarea de pensii speciale, 300 de aleşi fiind „pentru”, doi „împotrivă” şi opt abţineri. Liberalii nu au votat legea, aceştia ieşind din sală.

Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat, marţi, cu privire la legea privind pensiile parlamentarilor, că nu există un temei juridic pentru a contesta legea la CCR, însă, vor exista sancţiuni pentru liberalii care nu au respectat decizia partidului de a nu participa la vot.

"Reiterăm poziţia PNL, de a nu se da gir acestei iniţiative (..) din considerente de natură morală şi procedurală. Este imoral ca ceilalţi cetăţeni să rămână cu pensiile nemodificate şi parlamentarii să îşi mărească pensiile. Considerăm că atunci când vorbim despre o speţă juridică ea trebuie tratată unitar. Atunci când vom avea o lege care să rezolve problema tuturor pensiilor din România, atunci putem lua în considerare şi pensiile parlamentarilor", a declarat liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu.

După ce şi-au votat pensiile speciale pentru ei, senatorii jurişti au votat şi pensiile speciale pentru aleşii locali. Proiectul a trecut tacit de Camera Deputaţilor,. Pentru ca pensiile speciale pentru aleşii locali să fie aprobat mai este un singur pas, de a trece de plenul Senatului.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Tăunu
16.12.2015, 20:32:03

Iniţiativa este binevenită dar, nu cred că se va rezolva ceva. România, de fapt, nu are nevoie de această democraţie hoaţă, care jefuieşte omul de rând, pe pensionari. Aici este nevoie de o mână de fier, care să facă ordine în ţară. Nu întâmplător am avut patru dictaturi, în ultimii mai puţin de 100 de ani !

+4 (4 voturi)
Aurel Paun
16.12.2015, 21:18:27

Daca parlamentarii liberali s-au opus legii si au iesit din sala, dece nu au incercat sa determine si alte grupuri parlamentare (UDMR, Miscarea Populara, Partidul avocatului Fenechiu, Grupul altor nationalitati, independentii, etc.) sa se opuna acestei legi? Nu cumva liberalii doar fac joc de imagine, stiind ca iesind din sala de vot doar ei tot se va vota legea? Aceasta opozitie de parada la liberali este bine cunoscuta.

+1 (3 voturi)
Eu Eu
16.12.2015, 23:02:14

Curat joc de imagine pentru ca si lor le plac banii,desi se bat cu pumnul in piept ca ei lupta pentru binele tuturor romanilor.

+1 (3 voturi)
Mihai Popescu
16.12.2015, 22:17:34

Pai aia de la curtea constitutionala nu au si ei pensii speciale ? Fac parte din aceeasi tagma a celor care FURA banii din buzunarul cetateanului pt. ca sa-si faca pensii nemuncite. La fel si politistii, militarii, aviatorii, diplomatii si alte lipitori care au trait si tot traiesc pe spatele celor care muncesc si au pensii medii de 800 lei/luna. Hotii cu hotii si prostii cu prosti.

+1 (1 vot)
Eu Eu
16.12.2015, 22:58:43

Ma intreb ca un oarecare OM;Presedintele CCR,care are pensie si salariu cam cat 60 de bieti romani,va spune ca aceasta lege este neconstitutionala?

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările