Politică

articolul anterior articolul urmator

Asociaţia Oraşelor din România, scrisoare deschisă adresată lui Dăncilă: S-a ajuns deja să discutăm despre localităţi în pragul falimentului

13
14 Jun 2019 14:09:16
Autor: Radu Eremia
Viorica Dăncilă. FOTO gov.ro
Viorica Dăncilă. FOTO gov.ro

Asociaţia Oraşelor din România au publicat o scrisoare deschisă adresată premierului Viorica Dăncilă, document în care sunt prezentate problemele cu care se confruntă autorităţile locale din cauza bugetului pe 2019. Reprezentanţii AOR susţin că în unele oraşe se vorbeşte deja de un posibil faliment al localităţii.

Primarii de oraşe din România au ajuns să-şi exprime, din nou, nemulţumirile faţă de banii alocaţi de Guvern către autorităţile locale, în condiţiile în care acestea primesc mai puţin ca în anii trecuţi. 

Redăm scrisoarea deschisă trimisă de Asociaţia Oraşelor din România premierului Viorica Dăncilă:
 
„Doamnă prim-ministru,
 
Încă de la începutul anului, în urma discuţiilor purtate cu Ministerul Finanţelor şi cu unul dintre consilierii dumneavoastră, pe proiectul de Buget de stat pe 2019, membrii Consiliului Director al Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), nu au fost luaţi în seamă de către Executiv, deşi au avertizat că este un buget naţional greşit construit, fără să asigure funcţionarea normală a oraşelor. După „păcălelile” succesive ale ministrului de finanţe, susţinut de Prim-Ministrul României, şi după ce guvernul ne-a deposedat de mulţi bani din bugetele locale în primele trei luni ale acestui an, primarii de oraşe consideră că, prin neluarea în seamă a propunerilor făcute de Asociaţia Oraşelor privind bugetul, s-a ajuns deja să discutăm despre localităţi aflate la limita supravieţuirii şi poate chiar în pragul falimentului.
 
Considerăm că aceste subiecte sensibile şi arzătoare pentru primarii şi locuitorii oraşelor din România trebuie puse pe agenda publică şi, mai ales, urgent rezolvate, în caz contrar, alternativa rămasă fiind cea de a pune lacătul pe uşile primăriilor.
 
În urma consultării membrilor AOR, vă solicităm o întrevedere de urgenţă, pentru discutarea şi rezolvarea problemelor oraşelor ajunse în criză, din care să nu lipsească găsirea de soluţii pentru:
 
Rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2019 şi realizarea  unei construcţiei bugetare care să asigure resursele financiare necesare îndeplinirii tuturor atribuţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare, pentru toate unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş, în vederea evitării falimentului multora dintre aceste U.A.T.-uri.
 
Realizarea reformei administrativ-teritoriale şi consolidarea capacităţii administrative prin renunţarea la sistemul de organizare cu unităţi administrativ-teritoriale fragmentate şi dezvoltarea unor unităţi administrativ-teritoriale capabile să eficientizeze guvernarea centrală, regională şi cea locală.
 
Aprobarea de urgenţă a Codului Administrativ, act normativ necesar gradului de dezvoltare actual al administraţiei publice locale româneşti, menit să răspundă nevoii crescute de a oferi tuturor cetăţenilor servicii diversificate şi de calitate şi crearea unei administraţii performante.
 
Suplimentarea sumelor din a POR pentru oraşe, singura şansă reală pentru dezvoltarea infrastructurii din localităţi; aceasta a fost extrem de bine primită de administraţiile locale de la nivelul oraşelor, dovadă stând şi numărul mare de proiecte depuse spre finanţare.
 
Constatând că, nici până la această dată, deşi am încercat în nenumărate rânduri, nu v-aţi făcut timp să staţi de vorbă cu conducerea Asociaţiei Oraşelor din România, reprezentanta legitimă a intereselor celor 216 unităţi administrativ-teritoriale cu statut de oraş, vă cerem în mod public o întrevedere de urgenţă pentru discutarea rezolvării problemelor stringente cu care ne confruntăm, aceasta fiind un pas împortant pentru detensionarea stării de încordare în care se află administraţia publică locală.”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Lucifer
14.06.2019, 14:31:29

Mai micşoraţi-vă şu voi salariile, mai daţi afară din personal, furaţi mai puţin, etc....

+6 (6 voturi)
Ionel Marcu
14.06.2019, 15:05:50

Dragnea nu le-a impus dublarea-triplarea salariilor, doar le-a permis. Și dacă la nivel central pesediștii și-au tot angajat rude, amante, trebuiau imitați la nivel local? Dacă Ciuma Roșie se „mulțumește” cu 1,25 mil. bugetari, față de 0,8 mil. pe vremea lui Nastase, când nu existau atâtea computere, imprimante, cum să nu intre în faliment?! Să intre, asta e soluția, atunci vor putea rezolva problema prin reducerea salariilor la nivelul din „privat” și vor putea face concedierile necesare.

+3 (5 voturi)
Găvrilă
14.06.2019, 15:05:50

Ce buget poti discuta cu analfabeta asta?...daca numera pana la 15, trebuie sa se desculte

0 (2 voturi)
Popa Razvan
14.06.2019, 15:12:41

@ Gavrila Stai nitel, a ajuns pana la 20 20 si e o performanta! Mai stii cum numarau si gardienii din inchisorile comuniste? Spuneau: "Zece trei!", adica o suta trei. Asa si geniala blonda din Videle ca doar n-are mai multa pregatire decat aveau ei!

-1 (1 vot)
Popa Razvan
14.06.2019, 15:07:52

Ei, tanti Veorica, acum ca s-au terminat toate artificiile e cazul sa te vedem cu adevarat la treaba. Dragnea e la racoare, Codrin e dus prin lume, AKM tace ca un "intelectual", Valcov incepe sa isi faca griji cu adevarat iar dumneata ai ramas in fruntea tarii sa ne conduci. Hai sa te vedem cum guvernezi, tanti Veorica: - avem un buget construit pe nisip; - orasele incep sa nu mai aiba banuti; - inteleptul cu par alb de la Finante cere concedieri sau/si reduceri de salarii (ma intreb daca te-o fi intrebat in prealabil); - Bruxelles-ul la care te ratoiai si macaneai asteapta masurile concrete; - creditele se scumpesc pe zi ce trece; - criza se aude marasluind spre noi prin usa lasata deschisa de Borza cand l-ai concediat mai deunazi ... Deci, ce faci, tanti Veorica? Astept, sincer, sa faci lucruri bune pentru noi si pentru tara!

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările