Asumarea lui Ponta, asomarea PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, alegături de Victor Ponta FOTO Mediafax
Liviu Dragnea, alegături de Victor Ponta FOTO Mediafax

Întors din vacanţa posttraumatică, Ponta a dovedit că nimic nu s-a schimbat în comportamentul său, fapt dovedit de acţiunile întreprinse în partid şi de declaraţiile date cu prilejul revenirii sale în singurele locuri ce îi oblojesc narcisismul şi îl fac să se simtă bărbat: studiourile de televiziune.

Chiar mă întrebam când va reveni Ponta la televiziuni. O prea lungă perioadă de absenţă în comparaţie cu dorinţa sa de a fi tot timpul „pe sticlă”. Cred că a dus-o din greu, doar vacanţa din Dubai compensând palid trauma mediaabstinenţei Premierului. Trebuie să recunoaştem că singura noutate pe care ne-a prezentat-o Ponta în această perioadă a fost doar această scurtă absenţă din mass-media. În rest, este la fel cum îl ştiam. Eşecul de la alegeri şi eşecul guvernării (care începe să fie văzut din ce în ce mai bine chiar şi de către fanii săi) nu l-au clintit, nu l-au mişcat cu nimic. Este la fel de mincinos şi iresponsabil ca înainte. Şi dovezi sunt destule, produse în ultimul său periplu mediatic, clare ca plagiatul său.

O primă mare minciună emisă fără ezitare este aceea că îşi asumă eşecul la prezidenţiale. Cum şi-l asumă? Şi-a depus mandatul de premier sau cel de preşedinte al partidului? Nu, nimic din toate acestea, dar asta nu l-a împiedicat să îngaime şi minciuna că şi-ar fi pus la dispoziţia partidului mandatul de preşedinte. Niciunul dintre cei prezenţi la şedinţa postsaudită nu a vorbit de acest lucru. Atunci, cum îşi asumă? Cum ştie cel mai bine: aruncă vorba.

Dar „asumarea” sa nu s-a redus doar la această declaraţie, ci s-a şi concretizat prin gesturi politice. Primul este eliminarea din partid a unor membri incomozi şi vulnerabili totodată.

Mircea Geoană este încasatorul de serviciu: a fost destituit şi când a pierdut el alegerile şi când le-a pierdut Ponta. A mai fost suspendat o dată, aşa că pesediştii s-au obişnuit cu foiala lui pe uşa sediului de la partid: acum intră, acum e dat afară.

Putem crede că îl vor primi înapoi în partid doar pentru a-l găsi iar vinovat la proximul eşec al partidului. Cât îl priveşte pe Vanghelie, acesta e bun pentru partid doar pentru mobilizarea electoratului tradiţional pe la diferite serbări; în rest, e bine să te jenezi public cu el şi să îl suspenzi periodic, pentru a arăta că eşti un partid alfabetizat. În fond, cu ce au greşit Geoană şi Vanghelie în campanie? Ei au plagiat, ei au fost aroganţi, ei au emis mesaje stupide, ei au blocat alegerile din diaspora, ei au fost în prim-plan? Nu tripleta Ponta-Dragnea-Firea?

Al doilea gest este învinovăţirea lui Ion Iliescu pentru faptul că e comunist. Atacul a fost dat prin amicul Ghiţă. Mă întreb: când Ponta şi Ghiţă s-au înscris în PSD nu ştiau cine este Ion Iliescu?

Al treilea gest este cacealmaua cu plecarea lui Ghiţă din partid, scârbit de nou descoperitul comunism al lui Iliescu, şi demersurile acestuia pentru înfiinţarea unui nou partid. Ceva de tot râsul! Oamenii aceştia nu pricep nimic din ceea ce s-a întâmplat la ultimele alegeri. Cum cred ei că persoanele active pe Facebook se vor înregimenta într-un partid făcut de ei? Cred ei că dacă aduni câţiva tineri tesedişti la o petrecere iese un partid care să coaguleze sau să contracareze mesajele de pe FB? Aceşti pesedişti saudiţi confundă party-ul cu partidul.

În fine, ce să mai spunem de declaraţia de Păcălici, potrivit căreia va demisiona doar dacă DNA îl va pune sub acuzare, adică dacă va ajunge în situaţia de a fi destituit? E ca şi cum ar spune că se va sinucide doar dacă va fi ucis. Şi astfel de declaraţii ce denotă grave fracturi logice au contribuit la eşecul său.

În tot acest timp, PSD este un partid blocat, ros în continuare de cancerul corupţiei şi de lipsa tratamentului: reformarea. La aceasta se va adăuga şi eşecul răsunător al guvernării. În această realitate, „asumarea” lui Ponta, cu toate acţiunile pe care le-a iniţiat, joacă rol de asomare, de ameţire a victimei pentru a suporta mai uşor sacrificarea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite