Atanasiu: Nu cred în „teoria conspiraţiei“ la care face referire Antonescu, oricine poate candida

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu FOTO Adevărul
Liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu FOTO Adevărul

Liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu, a declarat marţi pentru Mediafax că orice membru al partidului poate aspira la funcţia de preşedinte al PNL, precizând că nu crede în „teoria conspiraţiei“ care a fost avansată de fostul lider PNL Crin Antonescu.

Întrebat cum vede afirmaţiile lui Antonescu referitoare la el şi la Ludovic Orban în ceea ce priveşte susţinerea lui Klaus Iohannis în interiorul PNL pentru poziţia de şef al partidului şi candidat la prezidenţiale, Atanasiu a răspuns că oricine poate candida.

„Cred că orice membru al PNL are în traistă bastonul, nu de mareşal ca Napoleon, ci preşedinte al partidului. Dacă domnul Antonescu consideră că această poziţie i se cuvine doar dânsului, atunci se înşală. Oricine are dreptul să anunţe poziţia către care aspiră“, a spus el.

De asemenea, el a precizat că este dreptul său să discute cu oricine din partid fără ca Antonescu să fi fost înştiinţat.

„Eu nu cred în teoria conspiraţiei la care face referire Antonescu“, a mai spus liderul PNL Alba.

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, luni seară, că retragerea sa din cursa pentru prezidenţiale a fost determinată de faptul că nu putea expune partidul la o dezbatere legată de oportunitatea candidaturii sale sau a lui Klaus Iohannis pentru Cotroceni, care a fost începută în PNL.

Antonescu a spus, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv, că nu a ieşit din politică, însă a renunţat la candidatura pentru prezidenţiale chiar dacă apreciază că este sau ar fi fost "de departe candidatul cel mai redutabil al dreptei".

"Eu nu am spus că eram singurul om care să-l bat pe Victor Ponta, sper să-l bată orice candidat sau contracandidat va avea din partea dreptei sau din partea unei societăţi care încearcă să respire liber. Eu am spus doar că aveam în acest moment cele mai multe atuuri", a precizat Antonescu.

El a afirmat că retragerea sa nu are de a face cu Traian Băsescu şi "cu nimeni şi nimic din afara PNL" sau din afara conştiinţei sale "perfect libere".

"Puteam eu să-mi permit faţă de partidul pe care l-am condus, şi care este PNL - cu 15 procente, cu 3 procente, cu 100 de procente, nu contează, e o instituţie în istoria acestei ţări - puteam să-mi pemit ca până în luna august în fiecare seară la dumneavoastră să vină un liberal care să spună «Antonescu e cel mai bun, Antonescu trebuie să candideze, Iohannis nu are nicio şansă». Altul să se ducă la un alt post de televiziune şi să spună, cum spuneau cei doi domni (Orban şi Atanasiu, n.r.) «Iohannis trebuie să candideze că îmi spune mie lumea pe stradă că Antonescu nu şi Iohannis da». Eu nu puteam să fac asta pentru că nu avem timp, pentru că nu puteam expune partidul la aşa ceva şi pentru că, din punctul meu de vedere, a apăra până la capăt imaginea acestui partid e mai important decât să mă bat pe o candidatură care avea şansele ei", a afirmat Antonescu.

"Eu am socotit de cuviinţă că asta era de făcut şi asta am făcut. De ce nu l-am sunat eu pe Klaus Iohannis să-l anunţ? Pentru că la această decizie aveam dreptul, pe deplin, numai eu. Klaus Iohannis nu era luat pe nepregătite, de vreme ce unii oameni deja umblau prin oraş vorbind că nu mai pot traversa că-i prind cetăţenii şi spun să-l pună pe Iohannis, nu pe Antonescu. Klaus Iohannis era în temă cu asta. Nu am avut din păcate o discuţie tranşantă atunci când am discutat ultima oară, luni seara, cu Klaus Iohannis şi l-am întrebat: vrei să intri, vrei să candidezi la Preşedinţie, crezi că eşti mai bine plasat, facem o discuţie despre asta? Mi-a spus că nu, n-ar vrea, dar totuşi să facem nişte studii până prin luna august. Şi atunci, decât să fac studii până în luna august, prefer să încerc acum, prin ce ţine de mine, să dau şansa grăbirii lucrurilor şi adunării cât mai largi în primul rând a PNL, dar poate mai mult decât atât, în spatele unui candidat care să aibă o şansă, care candidat presupun că va fi Klaus Iohannis, dar în legătură cu care rămâne să vedem ce se va întâmpla", a mai afirmat fostul preşedinte al PNL.

El a menţionat că Orban sau Teodor Atanasiu nu ar fi "umblat prin oraş povestind cum le cere lor lumea să schimbe candidatul dacă nu ar fi ştiut că domnul Iohannis doreşte să candideze".

"Astea sunt lucruri pe care cei cu oarecare experienţă politică şi, slavă Domnului, am destulă, le ştiu", a mai spus Antonescu.

Fostul lider al PNL a precizat că în partid există o oscilaţie între ideea că succesul politic se poate realiza prin muncă de partid şi cea a "liderului salvator".

Citeşte şi:

Klaus Iohannis: Justiţia merge pe calea cea bună. Dacă cineva doreşte să ancheteze un politician, să o facă!

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, candidat cert la şefia PNL după retragerea lui Crin Antonescu,  a vorbit astăzi, la Adevărul Live, despre şansele pe care le are să ajungă alesul dreptei unite în cursa prezidenţială, dar şi despre proiectele pe care le are în vedere, în viitor.

Klaus Iohannis, preşedinte interimar al PNL: Sunt dispus să candidez la Preşedinţie dacă cineva îmi va propune

Klaus Iohannis a fost numit astăzi preşedinte interimar al PNL. După şedinţă, noul lider al liberalkilor a anunţat că viitoarele funcţii de conducere vor fi alese în mod direct la Congresul de luna viitoare, şi nu pe listă, aşa cum s-a întâmplat până acum. De asemenea, funcţia de prim-vicepreşedinte a PNL, funcţie inventată chiar pentru Klaus Iohannis, a fost desfiinţată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite