Atentate la Bruxelles. Comisia SRI se reuneşte pentru a analiza riscurile teroriste: „Nu avem reglementate legea securităţii cibernetice şi cartele pre-pay“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgian Pop, preşedintele Comisiei de control al SRI FOTO David Muntean
Georgian Pop, preşedintele Comisiei de control al SRI FOTO David Muntean

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Georgian Pop, a solicitat SRI să le transmită propunerile de modificare a legii în domeniul securităţii, ca urmare a atentatelor teroriste din Bruxelles. Comisia se va reuni, mâine, şi va prezenta perspectiva riscurilor teroriste cu care se confruntă România.

„Am solicitat conducerii SRI să ne trimită un document, care este evaluarea de etapă privind perspectiva riscurilor teroriste pentru România şi brigada antiteroristă şi tot sistemul antiterorist din România, ce solicitări au privind instrumentele de tip juridic pentru a-şi face treaba de prevenţie mult mai bine", a spus Pop.

Preşedintele comisiei de control al SRI a adus în discuţie două proiecte de legi controversate, ambele declarate neconstituţionale. „Nu avem reglementată încă, după foarte mult timp, chestiunea cu cartelele pre-pay. Cred că pe zona ameninţării teroriste e o vulnerabilitate pentru noi toţi. Nu avem reglementată legea securităţii cibernetice. Teroriştii comunică între ei în spaţiul virtual. Cred că este o responsabilitate a tuturor, în special a politicienilor, să propunem acele instrumente legislative şi juridice care să asigure echilibrul corect între respectarea drepturilor la viaţă privată, dar şi capacitatea de asigurare a securităţii naţionale a României, în special eficienţă pe antiterorism, astfel încât dreptul la viaţă să fie asigurat“, a mai spus Georgian Pop.

El a precizat că, în momentul de faţă, în România sistemul de prevenţie pe dimensiunea antiteroristă a fost menţinut pe ”albastru - precaut”, ceea ce înseamnă un nivel relativ scăzut.

„Vă asigur că menţinerea acestui nivel înseamnă foarte multă muncă de prevenţie. Ofiţerii şi subofiţerii muncesc non-stop pentru a monitoriza şi pentru a preveni să se întâmple ceva la noi în ţară", a spus el, adăugând că, în urma noului acord UE - Turcia, cetăţenii turci, printre care şi simpatizanţi ai unor grupări teroriste, vor putea intra fără viză în Europa, inclusiv în România.

Două explozii au avut loc marţi dimineaţă pe aeroportul Zaventem din Bruxelles. Alte două deflagraţii au avut loc ulterior între staţiile de metrou Maelbeek şi Schuman, în apropierea sediului Comisiei Europene. Iniţial au existat relatări privind mai multe explozii la metrou. Cel puţin 34 de persoane au murit şi 187 au fost rănite, relatează presa belgiană.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite