Politică

articolul anterior articolul urmator

Atenţie la neatenţie. Demontarea unei dezinformări prezidenţiale

100
29 Apr 2020 21:33:33
Alexandru Manda
Sursă: presidency.ro
Sursă: presidency.ro

Am asistat astăzi la o lecţie de manipulare ca la manual, din păcate tocmai de la pupitrul Cotroceniului. În plină pandemie departe de a fi sub control, Preşedintele Iohannis a ieşit plin de vervă cu o declaraţie demnă de dezinformările apuşilor ani ’90 – „PSD a trecut prin Parlament o lege pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. PSD vrea să dea Ardealul ungurilor!”.

Asta în contextul în care un proiect în acest sens a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, în calitate de primă Cameră sesizată.

Înainte de a arăta de ce declaraţia lui Klaus Iohannis a fost o manipulare grosolană, nu pot să nu îmi arăt dezamăgirea. O persoană care aparţine unei minorităţi etnice şi uneia religioase, ocupant vremelnic al celei mai importante funcţii în stat, era ultimul politician la care mă aşteptam să promoveze acest discurs de un naţionalism exacerbat, care de 30 de ani încinge spiritele şi distrage atenţia populaţiei de la adevăratele probleme din jur. Cu atât mai mult în această perioadă plină de tensiuni, în care se caută ţapi ispăşitori pentru orice, iar o asemenea declaraţie este suficientă pentru ca un conflict etnic să izbucnească.

De ce asistăm la o dezinformare? Pentru a răspunde la această întrebare trebuie, în primul rând, să vedem ce este aceea adoptare tacită. Cu scopul de a facilita procesul de legiferare, de la revizuirea Constituţiei din 2003 în România funcţionează un bicameralism parlamentar de tipul cameră de reflecţie – cameră decizională. Prima Cameră sesizată (în funcţie de tipul proiectului poate fi ori Camera Deputaţilor, ori Senatul) trebuie să se pronunţe asupra proiectului de lege în maximum 45 sau 60 de zile, dacă vorbim de legi mai complexe. Dacă nu o face, proiectul se consideră adoptat din oficiu. Fără dezbatere şi fără vot. Nu vă speriaţi că asta nu înseamnă că legile apar doar prin simpla pasivitate a aleşilor. Proiectul trece apoi la Camera decizională, unde obligatoriu trebuie dezbătut şi votat pro sau contra acestuia. Aici nu există termen limită, stă cât este nevoie.

Aşa s-a întâmplat şi în cazul de faţă. Conform fişei lui, până pe 25 martie proiectul trebuia dezbătut şi votat. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar după o lună, pe 23 aprilie, Camera Deputaţilor a constatat că a fost adoptat tacit şi l-a trimis către Senat. Practic, cu această propunere legislativă s-a întâmplat ceea ce se întâmplă în fiecare an cu zeci altele asemenea. Preşedintele Iohannis ştia asta, iar dacă nu ştia cu siguranţă consilierii lui în materie juridică au ţinut să îi amintească. Dar a preferat să să dezinformeze, ignorând încă o dată, aşa cum ne-a obişnuit, rolul său de mediator şi decenţa pe care o implică funcţia prezidenţială.

Astăzi, Klaus Iohannis, cel care ar trebui să fie Preşedintele tuturor românilor, nu a fost nimic altceva decât o portavoce politică, în campanie pentru Partidul Naţional Liberal, la înaintare cu una dintre cele mai josnice teme pe care le putea folosi: divizarea etnică, falsul conflict româno-maghiar. Cu nimic diferit de politicienii neo-comunişti ai anului 1990 şi celebra deviză „nu ne vindem ţara”. Păcat, tocmai acest tip de declaraţii deturnează orice dezbatere serioasă şi punctuală despre o descentralizare reală, în folosul tuturor comunităţilor locale din România.

Observ cu tristeţe că mulţi oameni au ales să cadă pe această fentă. Ceea ce îmi confirmă încă o dată, cu atât mai mult, de ce este nevoie ca şcoala să cultive minime noţiuni despre cum funcţionează statul, cum se adoptă legile, cum să recunoaştem un fake-news grosolan când îl vedem. Indiferent că îi spunem cultură civică, educaţie pentru democraţie sau educaţie pentru viaţă, e singurul mod în care putem deveni imuni la manipulări politicianiste, precum cea de azi. Până atunci, atenţie la neatenţie…

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

v q
29.04.2020, 21:42:56

Nu aduceti in derizoriu un astfel de subiect. Proiectul de lege ar fi meritat cel putin aceeasi mobilizare din partea deputatilor pe care o observam si la alte legi. Daca pizideul e mai preocupat de alte aramjamente, e treaba ciolanului, vulgutzei, iordachilor etc. Pizideul ar trebui sa iasa afara din parlament, sa se reformeze si abia apoi sa se apuce de politica mare. Slabe sperante. Presedintele le-a dat ce-au meritat: placutza suedeza!

+27 (63 voturi)
Tomescu Tom
29.04.2020, 21:49:57

De fapt ai intenționat să ne spui ...ce ? Că trebuia păstrată tăcerea absolută, de către toată lumea, inclusiv președintele .. .. până își dădeau și senatorii acceptul ? Și ar fi fost adoptată legea asta ? Ți-au fost rănite sentimentele cumva de reacția la obiect a președintelui ?

+18 (34 voturi)
imsi imsi
29.04.2020, 21:59:13

Tomescu Tom Legea nu trecea chiar daca o vota si senatul si joianis prost cum ii o aproba si el fiindca intervenea ccr ul si o declara neconstitutionala. Asa ca nu mai minti ca un ordinar aici. E drept ca joianis al tau minte tot timpul penultima data fiind chestia cu scolile din Franta cind a fost facut mincinos de purtatorul de cuvint al ME francez.

-16 (32 voturi)
Ba! ciudă
29.04.2020, 21:52:03

Ehei! Stimate autor! Nu-i fentați pe cei tentați să cadă fentelor, că le place să fie duși cu zăhărelul. Și ce bine e să știi cine-ți dușman de moarte, răspunzător pentru toate neîmplinirile din țară și viață. Iar când roata se învârte iar cu 180 de grade și revin ăilalții, nu se schimbă mare lucru: dușmanul etern și fascinant va rămâne acelaș.

-9 (21 voturi)
Popa Pius
29.04.2020, 21:57:12

Nu este nici o manipulare. Presedintele a intrebat, nu a facut o afirmatie. Nu creeati o problema gen Haznaua 3. Adevarul ca de cind se tot bate toba cu Tinutul secuiesc si se pune frînă mereu, te duce imaginatia imediat spre interese oculte dupa ”aprobarea tacita”.

+2 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările