Politică

articolul anterior articolul urmator

Audieri penibile cu repetiţie

7
18 Feb 2020 18:46:08
Ion M. Ionita
Trimişi în Parlament ca să pice
Trimişi în Parlament ca să pice

Audierea miniştrilor din Guvernul Orban 2, echipă adusă în Parlament ca să pice la vot, a oferit ocazia perfectă pentru un spectacol mediatic în care PSD şi USR s-au întrecut să iasă în faţă în căutare de aplauze, deşi piesa este cu final anunţat.

Odată intrat în procedura care, speră ei, va duce la anticipate, liberalii nu au încotro şi trebuie să încaseze toate loviturile cu mare răbdare. Până la alegeri înainte de termen calea este lungă şi nimic nu e sigur. Chiar dacă Guvernul Orban 2 pică, mai urmează, cel mai probabil, şi un Orban 3 şi toată tevatura care se va lua de la început.

Lucrurile se pot complica şi mai mult în urma deciziei Curţii Constituţionale care se va pronunţa, săptămâna viitoare, în aceeşi zi cu votul de învestitură, în chestiunea nominalizării lui Ludovic Orban pentru să formeze noul guvern în urma căderii aceluiaşi Guvern Orban. Dacă nu e nimic neconstituţional, procedurile merg înainte, dacă nu, trebuie găsit alt candidat să cadă în Parlament...

Totuşi, să admitem că se va ajunge cu piesa la nominalizarea a doua oară a lui Ludovic Orban. Dacă audierile Cabinetului Orban 2 au stârnit oarecare interes aşteptându-se atacurile virulente la care vor fi supuşi miniştrii - aceiaşi din vechiul Guvern - oare ce se va întâmpla la reluarea procedurii cu varianta Orban 3?

Va veni iar Florin Cîţu să dea aceleaşi răspunsuri lui Eugen Teodorovici? La fel, toţi ceilalţi miniştri, în frunte cu Ludovic Orban, vor răspunde aceloraşi atacuri, pe aceleaşi teme, venite din partea PSD şi USR?

Va fi o situaţie stranie în care ar fi mai practic să se pună înregistrările de la primele audieri ca să nu se mai piardă timpul oamenilor degeaba.

Situaţia este ridicolă şi niciun guvern care se angajează pe calea anticipatelor nu poate scăpa de asta, de unde şi vorba, atenţie ce îţi doreşti!

Constituţia a creat obstacole mari în calea recurgerii la alegeri înainte de termen, anticipând că o tratare lejeră a problemei va duce la o accentuată stare de instabilitate politică.

Ştiind bine că, în clasa politică, fiecare se visează prim-ministru, autorii Constituţiei s-au gândit că e mai bine să limiteze drastic pofta de a se ajunge la dizolvarea Parlamentului şi la anticipate.

Acum, cu guvernul demis, pentru PNL nu mai este cale de întoarcere. Trebuie să iasă în piaţa publică şi să rabde. Şi nu numai o singură dată.

Dar, chiar şi aşa, lucrurile nu sunt rezolvate. O majoritate parlamentară poate, fie la primul vot, fie la al doilea, să învestească guvernul. Nu e foarte probabil, dar varianta există. Însă, problema cea mai mare este că PNL a pierdut ocazia de a readuce alegerea primarilor în două tururi. Guvernul interimar nu poate da ordonanţe de urgenţă şi cu majoritatea PSD refăcută , este exclusă orice modificare legislativă pe cale parlamentară.

Cu alegeri într-un singur tur, primarii în funcţie au toate şansele să câştige noi mandate. În avantaj vor fi PSD şi PNL, iar total dezavantajat va fi USR. De aici şi atacurile dure pe care reprezentanţii USR le au acum la adresa liberalilor. Practic, USR şi-a dat seama că a rămas pe dinafară şi acuză „blatul” PNL-PSD. Asta nu rezolvă situaţia şi mai complicată din interiorul formaţiunii, unde există disensiuni mari privind candidaţii. La toate se adaugă situaţia total neclară a relaţiei cu Plus-ul lui Dacian Cioloş, neştiind nimeni cum se va rezolva problema candidaturilor, de exemplu la Bucureşti, unde nici Nicuşor Dan, nici Vlad Voiculescu nu iau în calcul să renunţe vreunul în favoarea altuia.

Pentru guvernul interimar Orban, care va organiza alegerile, dacă două încercări de învestire eşuează, rămâne un sigur avantaj, stabilirea datei scrutinului. Dacă parlamentarele anticipate sunt puse înaintea localelor, primarii vor fi obligaţi să se bată în ambele campanii. Dacă nu, vor fi mulţumiţi doar să-şi reasigure fotoliile proprii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Iulian Arion
18.02.2020, 19:10:40

Ca sa castige alegerile parlamentare, PNL nu are nevoie sa escaladeze cheltuielile cu "achizitii de bunuri si servicii" si nici "investitii de capital". Trebuie doar sa vina cu un program de crestere a salariului minim si a punctului de pensie conform legii. A promis ca va face audit in fiecare minister. Nu a facut. Asta inseamna ca isi asupa responsabilitatea, prin complicitate, la activitatile criminale ale ministrilor pesedisti. Un exemplu de activitate criminala la ministerul mediului: Ministerul mediului este cea mai structurata organizatie de tip mafiot din guvern: Aducerea gunoiului pentru incinerare in Romania, in conditiile in care legea interzice importul gunoiului: https://adevarul.ro/locale/hunedoara/video-investigatie-jurnalistica-arde-mafia-italiana-gunoaie-extrem-to xice-romania-1_5e4b005e5163ec42712f48df/index.html Ministerul mediului plateste 80 milioane de euro primariilor pentru inlocuirea becurilor neon cu leduri. In loc sa se ocupe cu protectia mediului https://adevarul.ro/news/eveniment/euronews-romania-pubela-europei-1_5e47ba775163ec42711c2e63/index.html Romania plateste 200 000 euro zilnic din 1-dec-2017 pentru refuzul de a pune polietilena, argila si strat vegetal pe haldele de gunoi urban, dupa ce ar fi trebuit sa faca gurile de ventilatie si tuburile de drenaj. Casa verde sa si-o finanteze fiecare. Statul sa deduca de la impozit pe venit, timp de cinci ani sau pana la atingerea sumei de 60 000 lei. Este imoral sa fie utilizat banul public in scopuri private. Ceea ce este imoral nu poate fi legal, pentru ca lagalizand imoralitatea, am ajunge sa legalizam crima. Inteleg ca interimarii din guvern promoveaza interesele furnizorilor. Este o practica de tip mafiot de care trebuie sa se ocupe parchetul. https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/romanii-obtine-15000-euro-stat-sisteme-incalzire-iluminare-iz olatie-termica-1_5e4a41b85163ec427129fa7e/index.html

-1 (5 voturi)
Iulian Arion
18.02.2020, 19:13:22

Linkurile: https://adevarul.ro/locale/hunedoara/video-investigatie-jurnalistica-arde-mafia-italiana-gunoaie-extrem-toxice-romania-1_5e4b005e5163ec42712f48df/index.html https://adevarul.ro/news/eveniment/euronews-romania-pubela-europei-1_5e47ba775163ec42711c2e63/index.html https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/romanii-obtine-15000-euro-stat-sisteme-incalzire-iluminare-izolatie-termica-1_5e4a41b85163ec427129fa7e/index.html

-2 (4 voturi)
Birtas Hotz
18.02.2020, 19:43:28

Trebuie facut totul pentru a scoate acum maimutele pesediste in fata electoratului. Nici un mijloc nu trebuie ocolit pentru acest scop democratic si nobil.

0 (4 voturi)
Iulian Arion
18.02.2020, 20:05:57

Planul PSD este de a reveni en fanfare in campania electorala.

-4 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
18.02.2020, 22:00:51

”Audieri penibile cu repetiţie” Corect, dom Ioniță..! Numai ca ai uitat sa spui ”penibila din ambele directii”..! Ca si cocalarii plantati de Iohannis in guvernul Orban ca s-o faca pe-a ministri au gafat si debitat de-a imbecilitati in comisii de ziceai ca-s mascarici profesionisti..!

-6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările