AUR solicită preşedintelui Iohannis „să nu expună românii în faţa valului de refugiaţi afgani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Târziu şi George Simion, copreşedinţii Alianţei pentru Unirea Românilor. FOTO: Inquam Photos/ Ilona Andrei
Claudiu Târziu şi George Simion, copreşedinţii Alianţei pentru Unirea Românilor. FOTO: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a cerut preşedintelui Klaus Iohannis, Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi Guvernului „să nu expună românii în faţa valului de refugiaţi afgani”. Formaţiunea susţine că refugiaţii ar putea genera „reale ameninţări la adresa securităţii naţionale şi afecta bugetul ţării”.

„În acest moment, prioritatea noastră sunt românii. Cerem Preşedintelui, CSAT şi Guvernului să nu facă partenerilor externi nicio promisiune care să expună cetăţenii români unor presiuni sociale şi ameninţări teroriste. Câtă vreme trăim ca ţară din împrumuturi, Preşedintele, CSAT şi Guvernul nu au mandat să-şi asume în numele României vreun angajament care să supună la eforturi financiare un buget naţional deja insuficient pentru nevoile interne”, a declarat liderul AUR George Simion, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

La rândul său, copreşedintele Claudiu Târziu a precizat că Româmnia nu trebuie „să deconteze erorile sau eşecurile altora”. „Nu i se poate cere României să rezolve crize de asemenea anvergură, când guvernul Cîţu şi preşedintele Iohannis sunt şi aşa incapabili să facă faţă multiplei crize interne – medicale, demografice, sociale, economice, politice, educaţionale”, a subliniat Târziu, conform sursei menţionate.

Alianţa pentru Unirea Românilor a mulţumit celor 32.000 militari români care au participat la misiunea din Afganistan în cei 19 ani de implicare cu structuri militare şi aduce un omagiu celor 27 de militari căzuţi şi 227 răniţi în acest teatru de operaţiuni. Ei şi-au îndeplinit misiunea cu cinste, chiar dacă pentru o cauză în final pierdută, arată formaţiunea.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a afirmat, la reuniunea extraordinară a miniştrilor de externe din statele membre ale UE, că România îşi manifestă deschiderea şi evaluează posibilitatea de a prelua, acolo unde se consideră justificat, personalul local afgan care a sprijinit autorităţile române care şi-au desfăşurat activitatea în Afganistan, după o analiză a fiecărui caz, inclusiv din punct de vedere securitar.

Totodată, România îşi exprimă deschiderea şi analizează posibilitatea de a prelua temporar personal afgan care a sprijinit misiuni ale organizaţiilor europene şi euroatlantice, după parcurgerea etapelor procedurale, inclusiv validările de securitate care se impun, a arătat Aurescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) miercuri 25 august, de la ora 16.00 la Palatul Cotroceni, a transmis Administraţia Prezidenţială. Pe ordinea de zi se află situaţia de securitate din Afganistan şi implicaţiile acesteia pentru România.

Şeful Guvernului Florin Cîţu a precizat miercuri că evacuarea cetăţenilor români de la Kabul este în desfăşurare şi a adăugat că, din datele pe care le deţine, aeronava Forţelor Aeriene Române va prelua alţi cetăţeni din Afganistan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite