Aurescu afirmă susţinerea pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, la Trilaterala pe teme de securitate România – Polonia – Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu FOTO EPA-EFE
Bogdan Aurescu FOTO EPA-EFE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat la finalul Trilateralei pe teme de securitate, care a avut loc la Istanbul, că a fost abordat subiectul extinderii NATO, afirmând că ţara noastră este un susţinător ferm al politicii „Uşi deschise” şi că „aderarea acestor două ţări va consolida apărarea colectivă şi securitatea noastră”. Ministrul a avut şi o întrevedere cu omologul polonez.

„Am discutat astăzi despre aspecte esenţiale care să fie în beneficiul securităţii cetăţenilor noştri ca alianţi ai NATO, şi ne-am concentrat pe subiecte de interes legate de agenda de securitate. Bineînţeles că unul dintre subiecte a fost criza din Ucraina şi implicaţiile pe care le are. Ca alianţi ai Flancului Estic al NATO, împărtăşim îngrijorarea cu privire la agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucraine pentru siguranţa din regiune, pentru securitatea europeană şi euro-atlantică ca întreg. Parametrii de securitate au fost foarte afectaţi de către acest război ilegal început de Rusia împotriva Ucrainei şi este datoria noastră, pe de o parte să consolidăm securitatea euro-atlantică şi pe de altă parte să prezervăm regulile internaţionale din domeniul securităţii”, a afirmat Bogdan Aurescu. 

Ministrul de Externe român a arătat că „ne aflăm acum într-o realitate total diferită de cea în care eram acum câteva luni”, existând „o ameninţare fără precedent cu care trebuie să ne confruntăm în consecinţă. Am subliniat în discuţiile noastre de astăzi că sarcina noastră cea mai importantă acum, în calitate de aliaţi, este de a proteja securitatea euro-atlantică pe termen lung”. 

„Este interesul nostru comun ca NATO să-şi consolideze profilul ca cea mai de succes organizaţie politică militară din istorie”, a mai transmis ministrul, privind noul Concept Strategic al Alianţei, explicând că „trebuie să facem NATO mai puternică, unită şi capabilă să facă faţă tuturor consecinţelor şi provocărilor actuale şi viitoare”. 

„Am lăudat eforturile de dialog care sunt în desfăşurare şi sperăm că acest dialog va aduce foarte curând rezultate concrete şi pozitive”

Aurescu a explicat că unul dintre subiectele discutate a fost cel referitor la extinderea NATO, „despre aderarea Finlandei şi Suediei”. „Suntem un susţinător ferm al politicii „Uşi deschise”, care aduce beneficii Alianţei în ansamblu, şi credem că aderarea acestor două ţări va consolida apărarea colectivă şi securitatea noastră”, a mai spus ministrul, explicând că a „lăudat eforturile de dialog constructiv, care sunt în desfăşurare, şi sperăm că acest dialog va aduce foarte curând rezultate concrete şi pozitive - am fost în strânsă legătură, inclusiv ieri, cu colegii mei din Suedia şi Finlanda. Aşa că sperăm că vom avea veşti bune”. 

Ministrul român a mai declarat că a existat „un schimb de opinii foarte bun cu privire la calea de urmat pentru formatul nostru trilateral. Am făcut un bilanţ al progreselor realizate în implementarea proiectelor concrete şi am analizat posibile noi direcţii pentru a ne concentra eforturile pentru viitor. Având în vedere provocările actuale de securitate, am subliniat necesitatea de a ne alinia şi adapta eforturile cu accent pe vecinătatea noastră de est”. 

Întrevedere cu omologul polonez, Zbigniew Rau

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 27 mai 2022, o întrevedere cu omologul polonez, Zbigniew Rau, în marja participării la reuniunea Trilaterală pe teme de securitate România - Polonia - Turcia, găzduită la Istanbul de către ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu”, a mai informat MAE într-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, „în cadrul discuţiilor, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat consistenţa şi dinamica deosebite ale relaţiei bilaterale româno-polone, fundamentată pe Parteneriatul Strategic instituit în 2009. A evocat, totodată rezultatele consistente ale celei de-a treia Şedinţe Comune de Guvern dintre România şi Polonia care s-au desfăşurat la Varşovia, la 3 martie 2022. De asemenea, a accentuat cooperarea foarte bună în plan regional şi în cadrul NATO, plecând de la interesele şi poziţiile similare pe care cele două state le împărtăşesc” şi a reconfirmat „angajamentul comun privind necesitatea consolidării, de o manieră susţinută şi coerentă, a procesului de consolidare pe termen lung a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în mod unitar şi echilibrat, fiind agreată coordonarea apropiată în pregătirea Summitului aliat de la Madrid”. 

„Totodată, ministrul român de externe a reiterat sprijinul pentru perspectiva europeană a Ucrainei, alături de Republica Moldova şi Georgia, pledând pentru emiterea Opiniilor Comisiei Europene privind acordarea statutului de aderare la UE pentru toate cele trei state asociate cât mai curând, aceste Opinii reprezentând foi de parcurs absolut necesare pentru procesul de reformă privind aderarea”, mai transmite sursa citată, arătând că „cei doi miniştri au discutat în detaliu situaţia de securitate din Ucraina, perspectivele reluării negocierilor de pace, care trebuie să conducă la un rezultat conform dreptului internaţional şi intereselor securităţii euroatlantic, dar şi sprijinul necesar în continuare pentru Ucraina, precum şi perspectivele finalizării procesului de aderare la NATO a Suediei şi Finlandei, pe care România şi Polonia îl susţin ferm”. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite